…
…
08 Mart 2022, Salı Muğla,Türkiye

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Coşkuyla Kutlandı


8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlik programı İl Müdürümüz Osman Toprakçı'nın Atatürk Anıtına Çelenk sunmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma ile başladı

İl Müdürümüz Osman Toprakçı konuşmasında;
"1800’lü yıllarda Muğla, Antalya, Toros bölgelerinde yaşayan Yörük kadınları evlenirken çeyizlerine önce mor cepken koyarlardı. Kenarları sarı işlemeli yelek biçimli bu mor cepkeni kadınlar eşleri tarafından haksızlığa uğradıklarında, şiddet gördüklerinde giyer; herkesin görebileceği bir yere geçerlerdi. Böylece şiddet gördüğünü yöre halkına duyururdu. Yöre halkı mor cepkenli kadının eşinden selamı keser, davetlere çağırmaz, aralarına almazlardı. Böylece mor cepken Yörük kadının sesi ve özgürlüğünün simgesi haline gelmişti.
Bu nedenle; aile kurumunun temeli, değerlerimizin temsilcisi, taşıyıcısı ve koruyucusu olan kadınlarımızın, hayatın bütün alanlarına etkin bir şekilde katılmalarına imkan sağlayacak şartları hazırlamak, Mor cepkeni sırtında olan kadınlara ulaşarak, şiddete karşı kararlılıkla ve istikrarla topyekün mücadele etmek toplumumuzun temel ve ortak sorumluluğudur.

Bu özel günde tüm kadınlarımıza hak ettikleri saygı ve değerin gösterildiği, güzel günler temenni ediyor; tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum." dedi.