…
02 Nisan 2021, Cuma Mersin

İl Müdürümüz Veysel TOPKAYA 'nın "2 Nisan Otizm Farkındalık Günü" Mesajı


Otizm; erken çocukluk döneminde başlayan sosyal etkileşim, iletişim, dil gelişimi ve davranış alanlarında çoklu temel fonksiyonların gelişmesinde gecikmeleri de içeren bir spektrum bozukluğudur. Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilen 2 Nisan’ da, pek çok kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütü, kamuoyunun dikkatini otizme çekmek için çeşitli etkinlikler gerçekleştirmektedir. Bu etkinlikler vesilesiyle, toplumda otizm konusundaki hassasiyet her geçen gün artmaktadır. Günümüzde her 59 çocuktan birinde otizm görülmekte bu nedenle toplumumuzun otizm konusunda göstereceği hassasiyet, farkındalık ve bilinç çok önemlidir.

Ülkemizde otizmli bireylerin toplumsal hizmetlerde diğer bireyler ile eşit yararlanmasını sağlamak ve bağımsız biçimde toplumsal yaşamın her alanına katılımlarını kolaylaştırmak amacı taşıyan ulusal otizm eylem planı (UOEP) 3 Aralık 2016 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak 2016 – 2019 yılları arasında uygulanması öngörülerek yürürlüğe girmiştir. Eylem planında 6 eksen altında toplanmış 26 tedbir bulunmakta bu eksenler farkındalık çalışmaları ve kurumlar arası işbirliği, erken tanı tedavi ve müdahale zincirinin kurulması, ailelere yönelik hizmetlerin geliştirilmesi, eğitsel değerlendirme, özel eğitim destek, eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin geliştirilmesi, istihdam süreçleri ve çalışma hayatı, sosyal hizmet, sosyal yardım ve toplumsal hayata katılımdır. Her bir hedef Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, RTÜK, YÖK gibi kurumların sorumluluğuna verilmiştir. Otizmli bireylerin sosyal hayatta etkin bir şekilde yer almaları, mümkün olduğunca bağımsız bir şekilde hayatlarını idame ettirebilmeleri, ihtiyaç duydukları eğitim ve sağlık olanaklarına sahip olabilmeleri en önemli toplumsal görevlerimizden biridir. Onların bu imkânlara ulaşması için gerekli olan şeylerin karşılanması konusunda tüm kurum ve kuruluşlara, sivil toplum örgütlerine büyük görevler düşmektedir.

Bugün Mersin ilimizde farkındalık çalışması kapsamında Cumhuriyet Meydanında otizmli çocuklarımızla gökyüzüne mavi balon bırakma, Silifke Caddemizde ve Forum AVM önünde açtığımız stantlarda otizm konusunda bilgilendirme amaçlı el broşürlerinin dağıtılması ve otizme dikkat çekmek için kentimizin işlek alanlarının ve Kamu Kurum ve Kuruluşlarımızın otizmin simgesi olan mavi renkle ışıklandırma çalışmalarını yapmaktayız. Ayrıca ilimiz için bir müjdeyi de burada vermek istiyorum. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız bünyesinde mayıs ayı içerisinde ilimizde otizmli çocuklarımızın bakımı ve eğitimi için Gündüzlü Otizm Rehabilitasyon Merkezimizin açılışını gerçekleştireceğiz. 60 kapasite ile hizmete başlayacak merkezimizde otizmli bireylerimize yönelik verilecek hizmetler kapsamında; gündelik yaşam ve bakım becerilerini geliştirmek, toplumsal yaşama entegrasyonunu sağlamak amacıyla sosyal ve kültürel gelişim alanında bireyi desteklemek, gündelik ve eğitsel aktivitelerinde arta kalan zamanını kaliteli ve keyifli geçirmesini sağlamak, bir nebze de olsa ailelerin bakım sorumluluğunu paylaşarak onlara destek olmak ve rehberlik hizmeti sunmak amaçlanmaktadır.

Bugün 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü! Farklılıkları birlikte fark edelim ve onların sevgi dolu enerjilerini hissedelim. Hepinize sağlıklı günler diliyorum.

 

                                                                                                                                                                                                    Veysel TOPKAYA

                                                                                                                                                                                  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü