…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
22 Şubat 2022, Salı Manisa - Türkiye

Erişilebilirlik Logosu Tanıtım Töreni Yapıldı


Manisa'da Birleşmiş Milletler tarafından tasarlanan ve engelliler için erişilebilir olan bina, iş yerleri, toplu taşıma araçları ve ürünleri göstermek için oluşturulan Erişilebilirlik Logosu'nun tanıtımı yapıldı.

Erişilebilirlik, herkesin istediği her yere ve her hizmete, bağımsız ve güvenli olarak ulaşabilmesi ve bunları herhangi bir yardıma ihtiyaç duymadan kullanabilmesidir. Erişilebilirlik, Engelli ve hareket kısıtlılığı olan vatandaşlarımızın toplumsal yaşama dahil olabilmek için konutlardan başlayarak tüm kamu hizmetlerine, halkın kullanımına açık alanlara, toplu taşıma araçları da dahil olmak üzere yaşadığı şehrin tüm olanaklarına, bilgi ve iletişim teknolojilerine özgürce erişilebilmeyi hedefler. Erişilebilirlik temel bir hak olmakla birlikte diğer hakların kullanılabilmesi için bir araç, bağımsız yaşamın temel şartıdır.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’da yapılan düzenleme gereği Ülkemizde her ilde olduğu gibi Manisa İlinde de kurulan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonu tarafından her hafta düzenli olarak halkın kullanımına açık her türlü bina, kaldırım, park gibi açık alan kullanımları ve toplu taşıma araçları denetlenmektedir. Bu zamana kadar İlimizde 358 bina ve açık alan denetimi gerçekleştirilmiştir

Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği ve ilgili genelgelere istinaden hazırlanmış olan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formlarına göre erişilebilirlik standartlarını yerine getiren kurumlara Erişilebilirlik Belgesi verilmektedir. Bugün itibariyle erişilebilirlik standartlarını yerine getiren Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Özel Lidya Sardes Bakım Merkezi, Özel Benim Dünyam Bakım Merkezi, Özel Manisa Bakım Merkezi, Özel Vakıfbank ZİÇEV Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ve Manisa Organize Sanayi Bölgesi Zihinsel Engelli Korumalı İşyeri (ZEKİ) Erişilebilirlik Belgesi almaya hak kazanmıştır. Bu kapsamda 81 İlde eş zamanlı olarak İlimizde de erişilebilir uygulamaların yaygınlaştırılması ve görünürlüğünün artırılması amacıyla 22 Şubat 2022 tarihinde Manisa Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğünün ev sahipliğini üstlendiği ve The Business 45 Otelde yapılan törende Vali Yardımcısı Mesut ESER tarafından Erişilebilirlik Belgesi almaya hak kazanan kurumlara Erişilebilirlik logolu bayrak takdimi yapıldı ve Erişilebilirlik bayrağı göndere çekildi. Yapılan programa Manisa Vali Yardımcısı Mesut ESER, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürümüz M.Feridun GÜLGEÇ, Büyükşehir Belediye Başkan V. Mehmet GÜZGÜLÜ, Celal Bayar Üniversite Rektör Yardımcısı Ramazan GÖKBINAR, Yunusemre Kaymakamı Atilla KANTAY,   Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Haşim YENERBİLİR, Yunusemre Belediye Başkan V. Şule UYGUR , Manisa Organize Sanayi Bölge Müdürü Funda KARABORAN, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Eyup GÜL, Sanayi Teknoloji İl Müdür V. Mehmet ÜÇBAŞ, Belge alan kurum yetkilileri, Sakatlar ve Engelliler Konfederasyonu yetkilileri düzenlenen törene katılım sağlamıştır.

Logodaki simetrik figür ve daire şekli küresel erişimi ve toplumu oluşturan bireyler arasındaki uyumu temsil etmektedir. Kolları açık insan figürü, farklı özelliklere sahip insanların tümünün kapsanmasını sembolize etmektedir. Logodaki kafa bilişsel düşünmeyi, dört mavi daire vücudun uç noktalarını, eller ve ayaklar hareketliliği ve kolların açık olması herkesi kapsayıcılığı anlatmaktadır.

Yapılan Törende ; MOSB ZEKİ Yaşam Merkezi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Özel Vakıfbank ZİÇEV Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, Özel Benim Dünyam Bakım Merkezi, Özel Manisa Bakım Merkezi ve Özel Lidya Sardes Bakım Merkezi Erişilebilirlik Ödüllerini almışlardır.