…
25 Kasım 2019, Pazartesi Battalgazi, Malatya

İl Müdürümüz Rasim Bulut’un "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" Mesajı


Birleşmiş Milletler tarafından 1999 yılında alınan kararla 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak kabul edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütüne göre kadına yönelik şiddet, cinsiyete dayanan, kadını inciten, ona zarar veren, fiziksel, cinsel, ruhsal hasarla sonuçlanma ihtimali bulunan, toplum içerisinde ya da özel yaşamında ona baskı uygulanması ve özgürlüklerin keyfi olarak kısıtlanmasına neden olan her türlü davranış olarak tanımlanmaktadır.

Toplumsal bir sorun olan ve tüm sonuçlarıyla ele alınması gereken şiddet, bireylerin fiziksel sağlığı ve ruhsal dengesini derinden etkileyen bir yıkımdır. Ülkemizde, kadın hakları konusunda birçok önemli yapısal ve yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bu kapsamda; kadına yönelik şiddetin en aza indirilmesi, kadınların sosyal yaşamda hak ettikleri yere gelmesi ve kız çocuklarımızın eğitimi konularında ceza mevzuatlarında kadınlarımızı ve aileleri korumaya yönelik düzenlemeler yapılmaktadır.

Kutsal kitabımız Kur’ân-ı Kerim’de, farklı fizyolojik ve psikolojik yapıya sahip olan kadın ve erkeği biri diğerinden daha üstün veya ikisi birbirine eşit tutulmak yerine, birbirinin tamamlayıcısı olarak tanımlamıştır. Yüce Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V) de “Cennet anaların ayakları altındadır” buyurmak suretiyle İslam’ın kadına, özellikle annelere verdiği önemi en güzel şekilde vurgulamış, aile içinde karşılıklı saygı ve sevgi olmasının gereğini belirtirken de “Sizin en hayırlınız eşine ve çocuklarına karşı en hayırlı olanınızdır” diye buyurmuştur. Şiddet, kadınların en temel hakkı olan insan haklarının ihlali anlamına gelmektedir.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde eğitimin önemi büyüktür. Bu görevde çocuklarımızın ilk öğretmeni olan anne ve babalarımıza düşmektedir. Nedeni ne olursa olsun yeryüzünde hiçbir canlı şiddeti hak etmemektedir. Dünya kadınları için kabul edilen bu günde kadınlarımıza sahip çıkmamız gerektiğini bir kez daha hatırlamamız ve unutmamamız temennisiyle, "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü" tüm kadınlarımız için kutlu olsun.

Rasim BULUT

İl Müdürü