…
22 Ekim 2015, Perşembe

W20 Zirvesinin açılışı Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın teşrifleriyle gerçekleşti


G20 kapsamında düzenlenen W20 Zirvesi açılış töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşti.
Woman-20 Zirvesi'ne, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, G20 Türkiye Şerpası Ayşe Sinirlioğlu, W20 Başkanı Gülden Türktan, Kadın ve Demokrasi Derneği, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği ve kadınla ilgili sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış törenindeki konuşmasında büyümeye çok ihtiyaç duyulan bir dönemden geçildiğini belirterek, "Kadınların iş gücüne katılması, ihtiyacımız olan büyümeyi elde etmede en önemli imkanımızdır. Bu fırsattan yararlanmak için neler yapılabileceğini beraberce tartışmalıyız. Kaliteyle birlikte kadın ve gençlerin önünü açabilmek, teknolojik gelişmelere imkan sağlamak da ancak kapsayıcı bir büyümeyle mümkündür" dedi.
W20'nin kadınların ekonomide adil şartlarda yer alabilmeleri için gerçekleştireceği çalışmalar ve geliştireceği önerilerle G20 gündemine önemli katkı sağlayacağına inandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 dışındaki ülkelerin temsilcilerinin de hazır bulunduğu zirvenin başarılı geçmesini diledi.
Dünya ekonomisinin yüzde 85'ini, dünya ticaretinin yüzde 75'ini ve dünya nüfusunun yüzde 65'ini oluşturan önemli bir iş birliği platformu olan G20'nin gelişmiş ve yükselen ekonomilerin aynı masa etrafında bir araya gelerek küresel sorunlara müşterek çözümler bulmalarına imkan sağladığını vurgulayan Erdoğan, bu çerçevede 2008'den bu yana atılan adımların küresel krizin etkilerinin giderilmesinde ve özellikle de küresel finans sisteminin daha dayanıklı hale getirilmesinde önemli rol oynadığını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 ülkelerinin temel meselesini "güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme" şeklinde açıklayarak, bunların yanı sıra Türkiye'nin dönem başkanlığı olarak temel hedefler arasına özellikle "kapsayıcı büyüme"yi dahil ettiğini söyledi.
Kadının çalışma hayatında hak ettiği yeri alamadığı, iş gücüne aktif biçimde katılamadığı, üretimde ve yönetimde de söz sahibi olamadığı ekonomilerde bu hedeflere ulaşamayacağına işaret eden Erdoğan, "Elbette büyümenin sadece rakamlardan ibaret olmadığını, büyümenin kalitesinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini unutmuyoruz. Kaliteli büyüme demek, daha fazla istihdam, daha yüksek hayat standardı, daha adil bir refah paylaşımı demektir. W20'ye tüm bu konularda G20 çalışmalarına katkı sağlamak ve öneriler getirme bakımından büyük sorumluluk düşüyor. Bu sorumluluğu en iyi şekilde yerine getireceğiniz hususunda ben sizlere güveniyorum, inanıyorum" şeklinde konuştu.
G20 ülkelerinin geçen yıl aldığı en önemli kararlardan birisinin kadınlarla ilgili olduğunu hatırlatan Erdoğan, Türkiye'nin dünya genelinde 2025'e kadar kadın ve erkeklerin iş gücüne katılımları arasındaki farkı yüzde 25 azaltma hedefini benimsediğini, hedefe ulaşmanın, 10 yıl içinde tüm dünyada 100 milyon kadını iş gücüne kazandırmak anlamına geldiğini belirtti.
Erdoğan, kadınların istihdamı konusunda belirlenen hedefe ulaşmak için bu yıl somut adımlar atıldığını ifade ederek, ülkelerin en dinamik ancak işsizliğin en yüksek olduğu kesimini oluşturan gençlerin istihdam piyasasına daha etkin bir şekilde katılabilmelerini sağlamak için özel çaba gösterdiklerini vurguladı.
G20'nin genç işsizliğini 2025'e kadar yüzde 15 azaltmayı hedeflediğine değinen Erdoğan, dönem başkanı Türkiye'nin öncelikli konularından birinin de KOBİ'ler olduğunu belirterek, "Bu kararımızda KOBİ'lerin istihdam oluşturma kapasitesiyle ekonomik faaliyet ve  ticaret bakımından oynadıkları önemli rol belirleyici olur. Dünya genelinde ve Türkiye'de KOBİ'lerin önemli bir bölümünün kadınlara ait olduğunu veya kadınlar tarafından yönetildiğini belirtmek istiyorum. KOBİ'lerin küresel finans ve ticaret sistemine erişimini kuvvetlendirmek ve uluslararası alanda seslerini duyurmalarını sağlamak için çaba gösteriyoruz" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırımların finansmanı için küresel düzeyde yeterli kaynağın bulunduğunu belirterek, "Çin'in çok ciddi kaynakları var, Japonya'nın çok ciddi kaynakları var ama bütün mesele o güven zeminini oluşturmakta. Önemli olan bu kaynağın yatırıma dönüştürülebilmesinin önünü açmaktır. Bunun için altyapı yatırımlarının teşvik edilmesi ve finansman ihtiyacını karşılayacak adımların atılması gerekiyor. Bu noktada özel sektör ile kamunun el ele vermesi, iş birliği yapması şart. Biz bunu Türkiye'de başardık ve bütün dostlarımıza da tavsiye ettik, tavsiye ediyoruz. Özel sektör ile kamu arasında tesis ettiğimiz verimli iş birliğinin olumlu neticelerini aldık, almaya devam ediyoruz. Kadın girişimcileri de bu konuda çok daha aktif olmaya, cesaretli davranmaya davet ediyoruz" dedi.
 
Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, yabancı konuklarla aile fotoğrafı çektirdi.