…
24 Ocak 2018, Çarşamba

Van İlimizde Erken Yaşta Ve Zorla Evliliklerle Mücadele İl Eylem Planı Hazırlık Toplantısı Gerçekleştirildi.


Kadına Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı;  Van Valiliği Ali Paşa Toplantı Salonunda Vali Murat ZORLUOĞLU başkanlığında, konuyla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kurum, Kuruluş ve Sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. 
         Kadına yönelik şiddetle mücadele eylem planında, şu ana kadar Van'da yapılanları ve bundan sonra yapılması gerekenleri değerlendireceklerini açıklayan Vali ZORLUOĞLU, erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar ve konunun Van’daki izdüşümü olarak eylem planı hazırlanması konusunun da masaya yatırılacağını belirtti.  
            Erken yaşta ve zorla evlilik konusunda değerlendirmelerde bulunan Vali ZORLUOĞLU, konunun çok hayati önem taşıdığını ifade ederek, “Bu konu özellikle ilimiz için daha da somut önemi olan bir mesele. Tabii bu konu, sadece Aile Sosyal Politikalar Bakanlığının veya onun taşra teşkilatının üstesinden gelebileceği, başarabileceği veya kolayca mesafe alabileceği konular değil. Bu konular bütün toplumun el birliği ile birlikte çalışarak mesafe kat edebileceği konular. Bu manada, bu masanın etrafına esasında, kadına yönelik şiddetle mücadele ve zorla evlendirme hususunda ana sorumlu kamu kuruluşlarını buluşturduk. Paydaşlar elbette buradakilerle sınırlı değil, diğer kuruluşlara da sokaktaki her insana da düşen görevler var. Aramızda tabii ki sivil toplum kuruluşlarımız var.” diye konuştu.
         Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser USTAOĞLU da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya’nın geçtiğimiz hafta ilimizde gerçekleştirdiği saha ziyaretleri sonucunda, Erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele Van il eylem planını başlatmak üzere kente geldiklerini söyledi.
         Kadına şiddetle mücadelede görev alan kurum ve kuruluşları bir araya getirmeyi, konuyla ilgili kurumların çalışmalarındaki ilerlemeleri paylaşmayı ve önlerindeki süreçte yapılacakları değerlendirmeyi amaçladıklarını anlatan Genel Müdür Ustaoğlu, dünyada ve ülkemizdeki tüm gelişmelere rağmen, kadına yönelik şiddetin 21. Yüzyıla taşınan önemli sorunlar arasında yer aldığını kaydetti.
             Kadına yönelik şiddetle mücadelenin; devlet, sivil toplum, yerel yönetimler, medya ve özel sektör gibi pek çok tarafın bütüncül yaklaşım ilkesiyle, uzun soluklu ve kararlı biçimde, kesintisiz sürdürülmesi gerektiğine işaret eden USTAOĞLU, ilimizdeki toplantının ana temasının ise, ‘Erken Yaşta ve Zorla Evlilikler’ olarak belirlendiğini açıkladı.
         Kapanışta, Vali ZORLUOĞLU, erken yaşta ve zorla evlilik konusunda, bakanlıkça hazırlanan ulusal eylem planı taslağı ile ASP İl Müdürlüğünce hazırlanan taslağa son şeklin verilmesi sonrasında yeniden bir toplantı düzenleneceğini söyledi. İki aylık süre sonunda da toplantıda konuşulan konularda uygulamaya geçilmesini isteyen Vali ZORLUOĞLU, bakanlık yetkililerinden ise ilimizde erken yaşta ve zorla evlilik konusunda sahada çalışacak eğiticilerin eğitilmesi noktasında yardım beklediklerini ifade etti.  Toplantıya ayrıca, ASPB Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü, ASPB Kadın Politikaları Daire Başkanı , İl Jandarma Komutanı , ilçe kaymakamları, İl Emniyet Müdürü, belediye başkanları, kurum müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri katıldı.