…
10 Ağustos 2017, Perşembe

Şiddetle mücadelede 81 ilin "ŞÖNİM"i olacak


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında 49 ilde faaliyet gösteren "Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri"nin (ŞÖNİM), yıl sonuna kadar 81 ilde açılması sağlanacak.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya'nın talimatıyla bu yıl şiddetle mücadele kapsamında yeni uygulamalar hayata geçirilecek. Bakan Kaya'nın hastaneler bünyesinde kurulacağını açıkladığı "Kadın İzlem Merkezleri"nin (KİM) yapısı ve nasıl işleyeceğine yönelik detayları belirleyen Bakanlık, ŞÖNİM'lerle ilgili yeni yol haritasını da tamamladı.
Bu kapsamda Bakanlığa bağlı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü öncülüğünde halihazırda 49 ilde hizmet veren ŞÖNİM'lerin yıl sonuna kadar 81 ilin tamamında faaliyete geçmesi sağlanacak.
ŞÖNİM'lerde fiziksel şiddet mağdurlarına sağlanan desteklerin yanı sıra cinsel şiddet mağdurlarına travma konusunda eğitim almış uzman personel tarafından destek veriliyor. Cinsel şiddet mağdurlarının ihtiyaç ve talepleri dikkate alınarak hazırlanan raporlar doğrultusunda durumuna uygun tedbir kararları alınarak psiko-sosyal destek hizmeti sunulan merkezlerde, acil tıbbi bakım, adli muayene ve travma desteği ihtiyacı olan mağdurların ilgili sağlık birimlerinden hizmet almaları da sağlanıyor.
Mağdurlara tıbbi müdahale sürecinde hemşire ya da sağlık memuru, kollukta ve adliyede yürütülecek işlemlerde ise kurumsal hizmet birimlerinde görevli kadın meslek elemanı refakat ediyor. Ayrıca barınma ihtiyacı olan mağdurlar, ŞÖNİM tarafından ilk kabul birimine veya kadın konukevine yerleştiriliyor.- Şiddetle mücadelede "KİM" dönemi
Bakanlık, ŞÖNİM'lerin 81 ilde açılması çalışmalarının yanı sıra hastanelerde şiddet mağduru kadınlar için "Kadın İzlem Merkezi-Kriz İlk Müdahale Merkezi" veya kısa adıyla "KİM" olarak adlandırılan merkezleri de kuracak.
İstanbul Sözleşmesi'ndeki yükümlülükleri dikkate alarak, 2016-2020 dönemini kapsayan Kadına Şiddetle Mücadele 3'üncü Ulusal Eylem Planı'nı yürürlüğe koyan Bakanlık, KİM'leri bu planda cinsel şiddet mağdurları için özel hizmet modellerinin oluşturulmasına yönelik tedbir doğrultusunda Sağlık ve Adalet Bakanlıklarıyla iş birliğinde hayata geçirecek.
Daha önce Sağlık Bakanlığı ile istismara uğrayan, suça sürüklenen, suçun mağduru olan çocukların soruşturma süreçlerinde daha fazla mağdur olmasını engellemek amacıyla hastanelerde Çocuk İzlem Merkezleri'ni (ÇİM) hayata geçiren Bakanlık, benzer bir sistemi KİM'ler üzerinden şiddet mağduru kadınlar için oluşturacak.- Uzman personel görev yapacak
Buna göre, "KİM"lerde cinsel ve fiziksel şiddete maruz kalan kadınlar için travma desteği, tıbbi bakım ve adli süreç gibi konularda alanında uzman personel görev alacak.
KİM'lerde şiddete maruz kalanların acil tıbbi bakımı ve travma desteğinin yanı sıra adli sürece yönlendirme ve bu süreçte gerekli olan kanıtların toplanmasına yönelik adli tıp incelemelerinin de hızlı bir şekilde başlatılması için gerekli destek sağlanacak.
Ayrıca mağdurlara düzenli terapi desteği ve psikolojik danışmanlık da verilecek.
KİM'lerin kurulması çalışmalarında farklı ülkelerdeki örnekler de incelemeye alınırken, pilot uygulama olarak da Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından "Tecavüz Vakalarında Klinik Yaklaşım Paketi" oluşturuldu.