…
24 Aralık 2015, Perşembe

İstihdama Katılım Kadının Güçlenmesinin en önemli aracıdır.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, "Kadınların çalışma hayatında yer almaları ülkenin ekonomik refahı ve kalkınmışlığına sunacağı katkılar açısından son derece önemlidir. İstihdama katılım kadının güçlenmesinin en önemli aracıdır" dedi.
Ankara Sanayi Odasında (ASO) düzenlenen "TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu 2. İl Kurul Toplantısı"na Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci ve davetliler katıldı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu, burada yaptığı konuşmada, kadının duygu ve zekasıyla dünyayı değiştirebilecek gücü bulunduğuna, bu gücün insan kaynağı açısından yeterince değerlendirilememesinin dünya için ciddi bir kayıp olduğuna dikkati çekti.
Kadınların çalışma hayatında yer almalarının, ülkenin ekonomik refahı ve kalkınmışlığına önemli katkı sunacağını kaydeden Ramazanoğlu, "İstihdama katılım, kadının güçlenmesinin en önemli aracıdır. Eğer kadın üretemiyorsa ekonomik olarak kazancı, bağımsızlığı yoksa bu kadının sosyal hayatta var olması, söyleyecek sözünün olmasının etkisi, ekonomik gücün eksikliğinden dolayı her zaman zayıf kalmaktadır" diye konuştu.
Çağdaş toplumların sahip bulunduğu en önemli gücün bilgi olduğunu vurgulayan Ramazanoğlu, bilgi çağının kadınlara daha fazla girişimcilik fırsatı sunduğunu dile getirdi. 
Hükümetleri döneminde alınan tedbirler, yürütülen çalışmalarla kadın istihdamı ve girişimciliği konusunda önemli mesafeler alındığını anlatan Ramazanoğlu, hükümet programındaki vaatlerde doğum sonrası için de düzenlemeler getirdiklerini hatırlattı.
Parlamentodaki kadın temsil oranını yeterli görmediklerini ama bunun bir mücadele meselesi olduğunu aktaran Ramazanoğlu, "Kadınlarımız için özellikle siyasetteki en büyük tehlike, belli bir süre mücadele ettikten sonra yorulup ya da sabırsızlık edip pes etmeleri. Erkekler bu konuda daha sabırlılar, kendi aralarında dayanışmacı ve işbirlikçiler. Kadınlar biraz daha kendi aralarında yarışmacılar. O yarışma da kadınları yoruyor. Kadınlara sesleniyorum, birbirimiz arasında yarışmayalım, dayanışalım. Daha çok mesafe alalım" çağrısı yaptı. 
Girişimcilik konusunda kadınlara her türlü desteği vereceklerini bildiren Ramazanoğlu, tüm çabalarının kadın girişimcileri destekleyerek ülke ekonomisine katkılarını artırmak olduğunu söyledi."Günümüzde kadın yükselen bir değer"
Dünyanın 16 büyük ekonomisinden biri olan Türkiye'nin, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedeflediğini ifade eden Ramazanoğlu, nüfusun yüzde 51'ini oluşturan kadınların, bu büyük gücün dışında tutulamayacağını dile getirdi.
Girişimcilik ve istihdam konusunda kadın-erkek fırsat eşitliğini desteklediklerini belirten Ramazanoğlu, 60 binden fazla dar gelirli kadına mikro kredi verildiğine işaret etti. Ramazanoğlu, mikrofinans programıyla 300 binden fazla kişiye ekonomik katkı sağlandığını vurgulayarak kadın girişimcilerin yeni iş alanları ve yatırım fırsatlarından daha fazla yararlanarak iş dünyasındaki yerlerini almaları arzusunu ifade etti.
Kadının yükselen bir değer olduğunu aktaran Ramazanoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:"Kadın girişimcilerin desteklenmesi amacıyla bakanlık olarak Milli Eğitim Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile işbirliği protokolleri gerçekleştirdik. Bizim bu 64. Hükümet Programları çerçevesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak yapacağımız en önemli vaatlerimizden biri kız çocuklarının okullaşma sürecini uzatmak. Şu anda Türkiye'de kız çocuklarının okullaşma süreci yaklaşık 4,5 yıl civarında. Bu demektir ki kız çocukları birinci dört yıllık eğitime gidiyorlar, ikinci ve üçüncü dört yıllık eğitimde kız çocuklarının sayısı hızla aşağıya doğru çekiliyor. İktidara geldiğimizde ülkemizde okuma yazma oranları yaklaşık yüzde 85'ler civarındaydı. Kadınlarda bu oran birkaç puan daha aşağıdaydı. Çok önemli ve başarılı kampanyalar yaptık. 'Haydi kızlar okula', 'Baba beni okula gönder', 'Analı kızlı okula gidiyorum' bu kampanyalar o kadar başarılı oldu ki bugün geldiğimiz noktada toplumun genelinde okuma yazma oranları yüzde 90'larının üzerine çıktı."
Bakan Ramazanoğlu, sadece okuma yazma oranlarındaki artışı yeterli görmediklerini kaydederek, kadınların istihdama katılım, siyasette görünürlük ve etkinlikte yetersizlik ile aile içi problemlerin, kadın eğitiminin düşük seviyede kalmasından kaynaklandığını söyledi. "Ortaöğretime yönelik kız yurtları inşa ediyoruz"
İkinci dört yıla devam etmesi gereken kırsaldaki kız çocuğunu bırakacağı yeterli yurt olmadığı için ailelerin göç etmek zorunda kaldığını ifade eden Ramazanoğlu, yeni projeleriyle hızla ortaöğretime yönelik kız yurtları inşa edeceklerini ve birkaç hafta içinde bu yurtların temelini atacaklarını açıkladı. Kız çocuklarını 12 yıl eğitiminde tutmayı hedeflediklerini vurgulayan Ramazanoğlu, bu grubu okulda tuttuklarında birçok problemden de uzak tutmuş olduklarını dile getirdi. 
KOSGEB ve İŞKUR aracılığıyla kadın girişimcilere yönelik eğitim ve sermaye desteğini daha aktif hale getirdiklerini anlatan Ramazanoğlu, Türkiye genelinde 2009-2015 yıllarında KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitim programı ile 176 bin kadına girişimcilik eğitimi verildiğini kaydetti. KOSGEB aracılığıyla 2010-2015 yıllarında 374 milyon 133 bin lira kredi desteği sağlandığını belirten Ramazanoğlu, destekten faydalanan girişimcilerin yüzde 49'unun kadınlardan oluştuğu bilgisini verdi. 
Ramazanoğlu, her bir katılımcının girişimcilikte lider konuma gelmesini ve rol model oluşturmasını önemsediğini ifade ederek "Birçok arkadaşımızın kadın girişimci rol model olduğunu biliyorum. Çok önemli hikayeleri olduğunu da düşünüyorum. Bu hikayelerin anlatılması, bu hikayelerin rol model olarak toplumun diğer kesimleri ile paylaşılması da çok önemli" dedi. "Büyük düşünceleri, büyük rüyaları olan insanlar yaşadığı çağa yön verebilirler" diyen Ramazanoğlu, kadınların ideallerine, bilgi ve cesaretine, girişimci ruhlarına güvendiklerini kaydetti. 
Kadınların her zaman değişim ve yeniliğin öncüsü olduğuna dikkati çeken Ramazanoğlu, "Bugün o girişimci ruhu burada görmekten büyük mutluluk duyuyorum" diye konuştu.