…
12 Şubat 2017, Pazar

''İslam’ın terörle birlikte anılmaması için İslam ülkeleri olarak, özel gayret sarf etmemiz gerekiyor''


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, ‘’Maalesef Batı’da büyük bir algı operasyonuyla İslam’la terörü yan yana duyuyoruz. İslam’ın terörle birlikte anılmaması için İslam ülkeleri olarak, özel gayret sarf etmemiz gerekiyor’’ dedi.
Bakan Kaya, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından düzenlenen ''Evlilik ve Aile Değerlerinin Korunması konulu Bakanlar Konferansı’’na katıldı.
TRT Haber canlı yayınına katılarak toplantıyla ilgili değerlendirmede bulunan Bakan Kaya, evlilik ve aile kurumunun güçlendirilmesi konusunda Türkiye’de yapılan çalışmalardan bahsetti.‘’Bakanlık olarak yaptığımız çalışmaları toplantıya katılan İslam ülkeleriyle paylaştık’’ diyen Bakan Kaya, aile kurumunun güçlü olduğu takdirde toplumun da güçleneceğinin vurgusunu yaptı.
500 binin üzerinde aileye aile eğitim programı kapsamında destek verildiğini belirten Bakan Kaya, ‘’Evlilik öncesi eğitimlerimizden bahsettik, çünkü evliliğe gençlerin sağlıklı bir şekilde hazırlanması ve güçlü evlilik bağlarının baştan itibaren sağlam temeller üzerine oturtulması çok önemli’’ dedi.
Bakan Kaya verilen danışmanlık hizmetleri sayesinde boşanmak için başvuran çiftlerin yüzde 38’inin boşanmaktan vazgeçtiğini de söyledi.
Katılımcı ülkelere ‘’Torununa Bakan Büyükanneye Ekonomik Destek Programı’’ hakkında da bilgi verdiğini belirten Bakan Kaya şunları kaydetti:‘’Dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ve sendikalarımızla birlikte protokolünü imzaladığımız ‘Torununa Bakan Büyükanneye Ekonomik Destek Programı’ kapsamında ilk olarak 10 pilot ilimizde yaklaşık 6 bin çocuğumuz için büyükannelere 425 lira destek vereceğiz.  Burada biz hem kadın istihdamını arttırmayı hedefliyoruz, ama daha da çok nesiller arası etkileşim ve iletişimi güçlendirmeyi istiyoruz. Nesiller arası iletişim ve etkileşimle kültürel, manevi değerlerimizin yeni nesillere aktarılmasını hedefliyoruz. Özellikle bu program toplantıya katılan mevkidaşlarımdan çok büyük ilgi gördü ve projenin detaylarını öğrenmek istediler.’’
Toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara yaptığı yardımlardan da bahsettiğini söyleyen Bakan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:‘’Ülkemizde 3 milyonun üzerinde Suriyeli misafirimizi ağırlıyoruz ve bunların yarısından çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturuyor. Suriyeli parçalanmış ailelere dikkat çekerek bunlara yaptığımız destek çalışmalarını anlattım ve İslam dünyasının bu konuda daha da duyarlı olması gerektiğini ve bu konuda hem Türkiye’ye, hem tüm Suriyeli mazlumlara sahip çıkılması gerektiğinin vurgusunu bir kez daha yaptım. Türkiye 3 milyon Suriyeli mülteci kardeşimize kapılarını açtı. Hükümet olarak ve sivil toplum temsilcileriyle birlikte çok güçlü bir şekilde Suriyeli mültecilere sahip çıktık.'' 
Suriyeli kadınlara ve çocuklara, psikolojik danışmanlık hizmetleri verildiğini de söyleyen Bakan Kaya, ‘’Çocukların eğitim alması için tüm şartlarımızı seferber ettik, ama hala 500 binden fazla Suriyeli çocuğumuz maalesef okulla buluşamadı. Çocuklarımızın sağlıklı aile ortamında sağlıklı eğitim alması için İslam dünyasından destek istedik bunun çağrısını yaptım. ‘’ dedi.
Batı ülkelerinin son yıllarda İslam ve terör kelimelerini birlikte kullanarak büyük bir algı operasyonu yürüttüğünü belirten Bakan Kaya, ‘’Maalesef Batı’da büyük bir algı operasyonuyla İslam’la terörü yan yana duyuyoruz. İslam’ın terörle birlikte anılmaması için İslam ülkeleri olarak, özel gayret sarf etmemiz gerekiyor’’ ifadesini kullandı.
Bakan Kaya ayrıca toplantıya katılan ülkelerin yetkililerine 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminde milletimizin ortaya koyduğu kahramanlık destanını anlattığını da söyledi.