…
11 Aralık 2015, Cuma

Bakan Ramazanoğlu "Dünyayı Turuncuya Boya" kampanyası kapanış törenine katıldı.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, "Ülkemiz kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve mağdurların korunması amacıyla her alanda yasal ve idari tedbirler alarak topyekun bir mücadele başlatmıştır" dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi'nin (UN Women) dünya çapında organize ettiği "Kadına Karşı Şiddetle Mücadele İçin 16 Günlük Aktivizm Kampanyası" ışıklarla turuncu renge bürünen Kız Kulesi'nde düzenlenen kapanış seremonisiyle sona erdi. 
Bakan Ramazanoğlu, "Dünyayı Turucuya Boya" hareketinin kapanış töreninde yaptığı konuşmada, 16 günlük aktivizm kampanyasının kapanışının, böyle anlamlı bir etkinlikle İstanbul'da gerçekleşiyor oluşunun gurur kaynağı olduğunu ifade etti.
Kampanyanın Türkiye'de kamu kurumları, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, iş dünyasını kapsayan geniş bir katılımla desteklendiğini vurgulayan Ramazanoğlu, Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi kapsamında, toplumsal farkındalığı arttırmayı hedefleyen "Kadına Şiddete Karşı Buradayım De" kampanyasının açılışını da 25 Kasım'da Ankara'da gerçekleştirdiklerini hatırlattı.
Bu kapsamda 16 gün boyunca "Dünyayı Turuncuya Boya" kampanyasına, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü, Çanakkale'de Truva Atı, İzmir'de Tarihi Saat Kulesi'nin aydınlatılarak destek sağlandığını ifade eden Ramazanoğlu, bugün de İstanbul'da dünyada her türlü şiddetin, özellikle kadına yönelik şiddetin son bulmasına vesile olması dileğiyle kampanyayı sonlandırdıklarını söyledi."Kadına yönelik şiddetin sonlandırılması: İlerleme temelinde değişimi hızlandırmak" başlıklı toplantının tamamlandığını, iki gün boyunca katılımcıların kendi ülkelerindeki tecrübeleri, yapabildiklerini ve yapamadıklarını anlattığını belirten Ramazanoğlu, çok ciddi tecrübe paylaşımlarının olduğunu aktardı.
Bundan sonraki süreçte, bu tecrübe paylaşımlarının ışığında, dünyada özellikle kadına ve kız çocuklarına şiddet ama daha geniş çerçevede toplumsal şiddete "hayır" demek için bu tecrübeleri, bugünden itibaren hayattaki pratikler arasına sokacaklarını dile getiren Ramazanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:"Kadına yönelik şiddetle mücadele ülkemizde devletin sorumluluk üstlendiği ve tüm tarafların desteğiyle sıfır tolerans ilkesi çerçevesinde yürütülmektedir. Ülkemiz kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve mağdurların korunması amacıyla her alanda yasal ve idari tedbirler alarak topyekun bir mücadele başlatmıştır. Bu çerçevede yasal düzlemde önemli düzenlemeler yapılmıştır, hala da yapılmak üzere çok önemli yasalarımız önümüzde beklemektedir ki, o yasaların içinde bizim olmasını talep ettiğimiz kararlar, bir hafta önce sizlerin de bizim ulusal medyamızın, kamuoyunun çok yakından bildiği Özgecan davası diye bildiğimiz ve Bakanlığımızın bizzat müdahil olduğu o davada şiddete karşı sıfır tolerans ilkesi göz önüne alınarak öyle bir karar çıkmıştır."
Bakan Ramazanoğlu, 2011 yılında İstanbul'da imzaya açılan "Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesinin" ilk olarak Türkiye tarafından onaylandığını ve İstanbul Sözleşmesi olarak anılmaya başlandığını hatırlattı.
Bu sözleşmeyi dönemin Dışişleri Bakanı olan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun imzaladığını hatırlatan Ramazanoğlu, sözleşme hükümleri gözetilerek hazırlanan ve 8 Mart 2012'de yürürlüğe giren Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun, mevcut yasal alt yapıyı daha da güçlendirerek, kadına yönelik şiddetle mücadeleyi bir üst seviyeye taşıdığını söyledi.
Ramazanoğlu, "Kadınların sosyal hayatın her alanına aktif biçimde katılmasıyla güçleneceğine, tehdit ve tehlikelerden uzak kalacağına inanıyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadelemizi bu çerçevede kararlılıkla sürdüreceğiz" dedi.
Ramazanoğlu, konuşmasını Kız Kulesi ile ilgili efsanelerden birini anlatarak tamamladı. 
Konuşmaların ardından Bakan Ramazanoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve diğer katılımcılar, kadına yönelik şiddet konusunda yazdıkları notları, Avustralya'dan getirilen ışıklı dilek ağacına astı. Ramazanoğlu dilek ağacına astığı kağıda İngilizce olarak, "The violence against women and girls end" notunu düştü.  Kadir Topbaş da "İstanbul'dan tüm dünyaya, kadınlara ve kız çocuklarına şiddetin son bulduğu, sevgi ve şefkatin hakim olduğu bir gelecek dilerim" yazdı.
Ramazanoğlu, Topbaş ve beraberindekiler daha sonra Kız Kulesi'nin dışına çıkarak deniz üstündeki su, ışık ve havai fişek gösterisini izledi.