…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
20 Kasım 2019, Çarşamba Kırşehir, Türkiye

İlimizdeki Kıbrıs Gazilerimize Milli Mücadele Madalyaları Takdim Edildi.


Bakanlığımız Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğü başkanlığında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından Milli Mücadele Madalyaları Tüzüğü kapsamında Kıbrıs Barış Harekâtına katılan gaziler için hazırlanan Milli Mücadele Madalyası ve Beratı ilimizdeki 23 Muharip Gazimize takdim edilmiştir.

İl Müdürlüğümüz Konferans Salonunda düzenlenen törene İl Müdürümüz Ramazan Baykara, Valimiz Sayın İbrahim Akın’ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Asaf Kayaoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ferhat Kuran, İl Emniyet Müdürü Murat Türesin, Kırşehir POMEM Müdürü Ortaç Şekeroğlu, Askerlik Şubesi Başkanı Per. Yzb. Harun Ağaç, Kırşehir Muharip Gaziler Derneği Başkanı Kemal Parlak, şehit ve gazi dernekleri başkanları ile gaziler ve aileleri katıldı.

Kıbrıs Barış Harekâtında Gazilik Onuruna ulaşan Muharip Gaziler Dernek Başkanı Kemal Parlak yaptığı konuşmasında; “Kıbrıs türkünün can güvenliğini sağlayarak, yok olmalarını önlemek ve Kıbrıs adasının Yunanistan’a bağlanmasına mani olmak maksadıyla 20 Temmuz 1974 yılında 37 bin 500 arkadaşımızla Kıbrıs Barış Harekâtına katıldık. Bu harekâtta bizlere verilen her türlü görevi başarı ile yerine getirdik ve muzaffer birer gazi olarak vatanımıza geri döndük. Kıbrıs barış Harekâtından 45 yıl sonra bizlere tevcih edilecek Milli Mücadele Madalyasını göğsümüzde bir onur nişanesi olarak takacağız ve taşıyacağız. Kıbrıs Barış Harekâtında şehit olan 498 arkadaşımızı ve tüm şehitlerimizi, aramızdan ayrılan gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz” dedi.

            İl Müdürümüz Sayın Ramazan Baykara konuşmasında “Şehit kanlarıyla sulanmış vatan uğruna, bayrak uğruna, mukaddesat uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun. Malazgirt’ten Kosova’ya Plevne’den Çanakkale’ye Kurtuluş Savaşından Kore’ye ve Kıbrıs Barış Harekâtından hain terör örgütüyle mücadelede sırasında canını feda eden tüm şehitlerimize Rabbimizden rahmet diliyor ve şehit olma duygusuyla gazilik onuruna ulaşan gazilerimizi saygı ile anıyoruz.

45 yıl önce, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtına katılan ve şehadete ulaşan 498 şehidimize tekrar rahmet ve gazilik rütbesi ile onurlanan 37 in 500 gazimize şükranlarımızı sunuyoruz.

Bu meyanda Milli Mücadele Madalyası Kıbrıs Hükümeti tarafından hazırlanmış ve 39 adet haziran ayında tevcih edilmiştir. Bugün ise geriye kalan 23 madalyamızı gazilerimize sunmanın onurunu yaşıyoruz” dedi

Törende yaptığı konuşmada, Muharip Gazilerin bugün kendilerine verilen Milli Mücadele Madalyalarını göğüslerinde gururla taşıyacaklarını belirten Valimiz Sayın İbrahim Akın, “Bundan 46 yıl önce Kıbrıs Türkünün malını, canını, namusunu korumak uğruna, Kıbrıs Türklerinin yok olmalarını önlemek ve işgalcilere karşı gereken mücadeleyi göstermek üzere devletimizin verdiği karar neticesinde ülkemizden Kıbrıs’a bir çıkarma yapıldı.

Buradan giden vatan evlatları her zaman, her yerde olduğu gibi geri dönmeyi asla düşünmediler. Orada kendilerine verilen görevi en iyi şekilde yerine getirdiler, sonucunda da Kıbrıs Türkünün huzuru ve güvenliği temin edildi. Oraya gözünü kırpmadan gidenlerin bir kısmı Gazi unvanıyla dönerken bir kısmı da Şehit oldu. Bilindiği gibi, daha önce 36 Muharip Gazimize Milli Mücadele Madalyalarını vermiştik. Bugünkü törende ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin vermiş olduğu madalyaların 39 tanesi geldi ancak aramızda bulunan 23 gazimize madalyalarını tevcih ediyoruz. Bu madalyalar gazilerin şeref ve onur nişanıdır. Bu madalyaları onurla taşıyacaklarına inandığımız gazilerimize bu ülkeye verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür ediyoruz. Bu vesileyle, bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize de sağlıklı, huzurlu ömürler temenni ediyorum.” dedi.

            Tevcih töreni Sayın Valimiz ve diğer protokolün Kıbrıs Gazilerimize madalyalarını vermeleri ile sona erdi.