…
22 Ekim 2020, Perşembe Türkiye, Kırşehir

İl Müdürümüz Ramazan Baykara’nın Başkanlığında Çocuk Hizmetleri Birimi Genel Değerlendirme Toplantısı Gerçekleşti.


Bakanlığımız Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü alanında ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması, etkinliğin ve verimliliğin artırılması, koruyucu önleyici ve destekleyici hizmetlerin arz odaklı yaklaşım ile gerçekleştirilmesi amacıyla çocuk alanında yapılan çalışmalar, İl Müdürümüz Ramazan Baykara’nın Başkanlığında bu alanda çalışan personel ile toplantı yapılarak değerlendirilmiştir.

Toplantının açılış konuşmasında İl Müdürümüz Ramazan Baykara; tüm dünyayı olumsuz etkileyen pandemi sürecinde, çocuklarımızın ve ailelerinin bu salgından etkilenmemeleri ya da en az etkiyle atlatmasının bizim için büyük bir önem taşıdığını, çocuğun yüksek yararı göz önünde tutulması gerektiğini belirtti.

Toplantıda Evlat Edinme Hizmeti Birimi personeli; 2020 yılında kuruluş bakımında kalan 5 çocuğun evlat edinme sürecinde meslek elemanları tarafından çeşitli zamanlarda denetleme yapıldığını, durumlarının uygun olması üzerine gerekli sosyal incelemeleri tamamlanarak yeni ailelerinin yanına evlatlık verildiğini bildirdi. Vatandaşların e-devlet üzerinden evlat edindirme hizmetine başvuru yapılabildiğini, hali hazırda 5 ailenin bu yolla evlat edinme talebinde bulunduğu ifade edilmiştir.

Çocuklara yönelik Koruyucu ve Önleyici Hizmetler (KMÇ) kapsamında 2020 yılı itibariyle 5 çocuk hakkında bakım tedbiri kararı verilerek kurum bakımına alındığı, 13 çocuk hakkında danışmanlık tedbiri kararı verildiği ve 53 çocuğumuza danışmanlık tedbiri sürecinin devam ettiği, düzenli olarak meslek elemanları tarafından gerekli danışmanlık hizmetlerinin yerine getirildiği ifade edilmiştir.

Covid-19 salgının olası olumsuz ekonomik etkilerinin giderilmesi için dezavantajlı ve boşanmış tek ebeveynli ailelere, çocuklarının bakımına destek olmak amacıyla Sosyal Ekonomik Destek (SED) hizmeti kapsamında 295 aile desteklenmektedir. SED Birimi personeli; Ekim Ay’ı itibariyle 60 yeni başvurunun olduğunu ve dosyaların değerlendirildiğini dile getirdi. Covid-19’un ülkemizde görülmesiyle birlikte bugüne kadar e-devlet üzerinden 2168 kişinin yardıma başvuru yapıldığı ve tüm başvuruların kurumumuzca değerlendirilmesi yapılmıştır.

Bakanlığımızın genel yaklaşımının çocuğun karmaşık ve sorunlu olan dönemini örselenmeden geçirmesini ve normal hayatına dönmesini amaçladığını belirten Koruyucu Aile Birimi personeli, İlimizde 28 ailenin koruyucu aile olduğunu, bu aileler yanında 31 çocuğun günlük yaşamlarını ailenin bir ferdi olarak mutlu bir şekilde sürdürdüğünü, meslek elemanları tarafından gerekli rehberlik ve denetimlerinin yapıldığını bu hizmeti vermekte olan ailelere çocukların bakımı için çocuğun yaşına göre değişen oranlarda nakdi yardım yapıldığını, koruyucu annenin isteğe bağlı sigortasını kendisinin yatırdığını belge ile ibraz etmesi halinde, sigorta bedelinin Müdürlüğümüz tarafından ödendiği ifade edilmiştir.

Çocukların günlerinin büyük bir bölümünü geçirdikleri okullar Mobil Çocuk Sosyal Hizmet birimi personellerince ziyaret edilip okul rehber öğretmenleri veya sınıf öğretmenleri ile görüşülerek çocuklardan okula devamsızlığı olan, ihmal veya istismara uğrama riski olan, suça yönelme riski bulunan veya sosyal hizmet müdahalesine ihtiyaç duyan öğrenciler belirlenmektedir. Bu kapsamda 2020 yılı içerisinde İlimizde 13 okulda 10 öğrenci tespit edilmiştir. Tespit edilen bu öğrencilerin haneleri ziyaret edilmiş olup, sosyal incelemeler yapılarak ailelere gerekli rehberlik ve yönlendirmeler yapılmıştır.

Çocuklar Güvende Programı kapsamında, önce kurum bakımında olup, daha sonra ailelerinin yanına döndürülen 44 çocuğun gözlemlenmesi için düzenli aralıklarla hane ziyaretlerinin gerçekleştirildiği, gerekli rehberlik ve incelemelerinin yapıldığı ifade edilmiştir.

Sokağın Tehlikelerine Maruz Kalan Çocukların Korunması Projesi Valilik Makamı Başkanlığında ilimizde bulunan 12 kurum ile imzalanmış ve proje çerçevesinde çocukların sokağın tehlikelerine maruz kalmamaları için kurumlar arası işbirliği ile çalışmalar yürütülmekte olup, şu ana kadar tespit edilen 120 çocuk için aileleri hakkında gerekli mesleki çalışmalar yapılarak, uygun hizmetlere yönlendirmeleri sağlanmıştır.

Toplantı; İl Müdürümüz Ramazan Baykara’nın alanda çalışan meslek elemanlarına özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etmesiyle sona ermiştir.