…
01 Ocak 2022, Cumartesi KASTAMONU

2021’de Kastamonu’muzda Çocuk Hizmetleri


Kastamonu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah SAVAŞ, 2021’de Kastamonu’da Çocuk Hizmetleri ile ilgili olarak

“Çocuk kuruluşlarımızda korunma ve bakım altında bulunan çocuklarımızın iyi eğitim almaları, okul başarılarının arttırılması ve geleceğe hazırlanmalarına yoğun gayret gösteriyoruz. Tecrübe aktarımı ile çocuklarımızın hayata hazırlanması amacıyla Rol Model ve Nesiller Buluşuyor çalışmalarını yürütüyoruz.

İl Müftülüğümüz ile iş birliği yaparak çocuklarımızın milli ve manevi değerleri kazanmaları amacıyla Değerler Eğitimi veriyoruz. Gençlerimizi kuruluşlarımızdan ayrıldıktan sonra 1 yıl süre ile izliyor ve topluma uyum sağlama konusunda rehberlik yapıyoruz.

Kurum bakımından ayrılan gençlerimizden ihtiyacı olanların, bir işte istihdam edilene kadar, barınma ve diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılıyoruz.

Bir çocuğun en ideal büyüme ortamının kendi ailesinin yanında büyümek olduğunun bilincinde olarak, korunma ihtiyacı olan çocuklarımızı kurum bakımına almak yerine aile odaklı hizmet modellerinden (Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti, Evlat Edindirme ve Koruyucu Aile) yararlandırmaya çalışıyoruz.

Ailesi yanında desteklenmesi mümkün olamayan çocuklarımızı kuruluş bakımı yerine öncelikle yine bir “aile ortamında” geleceğe hazırlıyoruz.

Koruyucu aile çalışmalarına da hız verdik. 2017 yılında koruyucu aile hizmetinden yararlanan çocuk sayımız 39 iken, 2018 yılında 45’e, 2019 yılında 50’ye, 2020 yılında 58’e ulaşmıştır. 2021’de 69 çocuk 55 aileye kavuşmuştur. 2021 yılında koruyucu aile yanında bakımı sağlanan çocuklara 1,9 Milyon TL destek verilmiştir. Kurum bakımında bulunan çocuklarımızın yanına döndürülmeleri konusunda yoğun çalışmalar yürütüyoruz.

Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti, Evlat Edindirme ve Koruyucu Aile konularında sağladığımız başarılar, aile yanına döndürdüğümüz çocuk sayısının artmasını sağlamaktadır. 0 - 6 yaş grubunda ki çocukların aile yanına döndürülmesi yönünde ki gayretlerimiz çok daha yoğun şekilde devam etmektedir. Şubat 2017’ de, Çocuk Evleri Sitemizde kalan 0 – 6 yaş çocuk sayısı 34 aileleri iken, bir taraftan da sürekli çocuk gelmesine rağmen 2021 de 7’ye kadar düşürmeyi başardık.

Çocuklarımızı her türlü risklere karşı korunmak amacıyla, koruyucu ve önleyici hizmetleri günümüz ihtiyaçlarına uygun olarak geliştiriyoruz.

Çocuklarımızı güçlü bir şekilde geleceğe hazırlarken, Valimiz, kamu kurumları ve STK’lar başta olmak üzere toplumumuzun tüm kesimlerinden aldığımız büyük destekle destansı bir başarıyı nasip eden Rabbime hamd ediyorum. Başarıda bize destek veren herkesin katkısı büyük, hiçbirinin hakkını ödeyemeyiz. Ama başarıda en büyük pay sahibi olan çok değerli çalışma arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.