…
10 Mayıs 2024, Cuma Karaman, Türkiye

İl Müdürümüz Seval YILMAZ'ın Engelliler Haftası Mesajı


Engelli bireylerin toplumsal yaşama uyumlarının ve katılımlarının sağlanması için bireysel gelişim ve gereksinimlere önem verilmekte, öncelikli olarak sosyal destek hizmet modellerimizden yararlandırılmaktadırlar. Ayrıca engelli bireylere günlük yaşam aktivitelerine yönelik beceriler kazandırarak, kaliteli bir yaşam sağlamaya yönelik çalışmalara ağırlık verilmektedir. Bu çalışmalar yapılırken, amaç engelli bireyin kendine güvenen, üreten ve bağımsız yaşayabilen kişiler haline gelebilmesidir.

Ailesi yanında bakımı mümkün olmayan engelli bireyler için alternatif olarak kuruluş bakımı seçenekleri ile farklı hizmet modelleri sunulmaktadır.

Dünyada bir milyardan fazla insan engelli kategorisine girmekte, bunlar arasından yaklaşık 200 milyon kişi ise ciddi işlev bozuklukları yaşamaktadır. Engellilik olgusu önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanacaktır, zira gün geçtikçe daha yaygın hale gelmektedir. Dünya genelinde engelli bireylerin sağlık durumu, eğitim başarıları, ekonomiye katılımları daha düşüktür ve engelli bireyler engelli olmayan bireylere göre daha yoksuldurlar. Bunun nedenlerinden biri, pek çoğumuzun erişmekte hiç sorun yaşamadığı sağlık, eğitim, istihdam, ulaşım ve bilgi edinme hizmetlerine erişmelerinin önünde engeller bulunmasıdır. Bu sorunlar dezavantajlı toplumlarda daha da derinleşmektedir.

Engellilik, insan olmanın bir parçasıdır. Herkes yaşamının bir döneminde geçici veya kalıcı biçimde engelli olabilir ve ilerleyen yaşlarda işlev kaybı yaşayabilecektir. Pek çok geniş ailede engelli bir birey bulunur ve engelli olmayan aile bireyleri genellikle engelli akrabalarının ve arkadaşlarının bakımıyla ve desteklenmesi sorumluluğunu taşır. Engellilerin toplum yaşamına nasıl katılacakları ve en iyi nasıl desteklenecekleri hususu insanlığın her döneminde çözüm üretilmesi gereken bir konudur.

Çağımızda da engellilik konusunda hızlı ve etkin gelişmeler sağlanmaktadır. Ülkemiz bu konuda önemli mesafeler almıştır. Çalışmaların daha da genişleyerek devam edeceği yapılan çalışmalardan anlaşılmaktadır.

Engelliler Haftası'nın, engelli vatandaşlarımıza karşı olan hassasiyetin artmasına katkı sağlayacağını ümit ederek Engelliler Haftası'nı kutluyor, tüm engelli vatandaşlarımızı ve ailelerini sevgiyle selamlıyorum.