…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
10 Ekim 2022, Pazartesi Karaman, Türkiye

Bakanımız Derya Yanık Karaman’da 2023'e Doğru Şehir Buluşmaları'na Katıldı


Bakan Yanık, Karaman’da düzenlenen "2023'e Doğru Şehir Buluşmaları" toplantısına katıldı. Burada yaptığı konuşmada Yanık, Türkiye'nin refah, vatandaşların hayat seviyesini yükseltmenin AK Parti iktidarlarının temel gayesi olduğunu söyledi.

Yanık, bugün Türkiye'nin dünyanın birçok ülkesinde yaptıklarıyla sosyal devlet olarak örnek gösterildiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Pandemi döneminde bütün dünya bir ekonomik darboğazdan geçerken, bu ekonomik kriz içerisinde ülkemizde ne yazık ki sıkıntılar yaşadı, yaşıyor. Fakat dönüp baktığımızda milli gelirini 3'e katlamış bir Türkiye var. Karşımızda, çok yakın bir geçmişi dahi bugün bir illüzyonla ters yüz ederek bize göstermeye çalışan bir muhalefet var. Değerli dostlar biz bu çalışmaları özellikle milletimizle buluşarak milletimizin hafızasında yer alan gerçekleri bir anlamda hatırlatmak için yapıyoruz. Bu milletin derin hafızası, vicdanı olan bitenleri unutmaz. Kendisine bir illüzyonu gösterip buna inanmasını isteyenlere de itibar etmez. Bakın çok uzak bir geçmişten bahsetmiyoruz. Sadece pandemi döneminden bahsediyoruz. Gelişmiş dediğimiz dünyanın en zengin ülkelerinde pandemi döneminde Kovid ile mücadelede sağlık sigortan varsa sağlık hizmetini aldın yoksa iyileşmek için hastane köşelerinde bekledin. Türkiye'de bu sağlık süreci ne kadar uzun olursa olsun vatandaşımızdan bir kuruş bedel almadık."

Dünyada gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere bakım evlerinin, yaşlı rehabilitasyon merkezlerinin kapılarını kapattıklarını, 3 ay sonra gelip baktıklarını anlatan Yanık, "Neredeyse ölü sayımı yaptılar. Biz de arkadaşlarımız kapanmaya dahil olarak, kendileri içeride kalarak dışarı çıkmayarak hizmet verdiler. Bu Türkiye'nin farkıdır, AK Parti'nin farkıdır." dedi.

 "Pandemi döneminde büyümeyi başarmış bir ülkeden bahsediyoruz"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhuriyet Meclisi'nde konuşan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Doğuş Derya'nın, Türkiye'ye yönelik açıklamalarına da değinen Yanık, şöyle devam etti:

"Kimse kusura bakmasın. Yaptığımız hizmetleri ters düz edip , efendim birileri bir takım merkezlerin şeyiyle 'Türkiye sosyal devlet olamadı' diyor. Yavru vatandan bir arkadaş. Bir milletvekiliymiş. Biz de haberlerde gördük. Yahu Türkiye'de sosyal devlet durumu sosyal devlet anlayışı şu anda dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile örnek gösterilecek durumdadır. Yani siyaset tamam, siyaset edersiniz. Bir takım tartışmaları yaparsınız. Yani CHP'den Engin Altay'dı herhalde. 'Yahu biz muhalefetiz, AK Parti ne derse tersini iddia etmek zorundayız' diye bir itirafta bulunmuştu. Onu da kabul ettik. Tam tersini söylemekte memur hissediyorsunuz kendinizi. Ama bir de gün gibi açık olan ve bu milletin hayatıyla ilgili olan konular var. Bunları hak teslimi olarak açıkça, şeffaf olarak millete yalan söylemeden, söylememiz lazım. Bunları vatandaşımız biliyor. Yaşadığını biliyor. Pandemi döneminde bütün ekonomiler küçüldü. Pandemi döneminde bütün ekonomiler daraldı. Bunun istisnası 2 ülke var biri Türkiye. Pandemi döneminde büyümeyi başarmış bir ülkeden bahsediyoruz."

Bunları anlatmaya ve vatandaşlara hatırlatmaya devam edeceklerinin dile getiren Yanık, "Sayın cumhurbaşkanımızın Meclis'teki son konuşmasında çok açık ve net şekilde her zaman yaptığı gibi açık, şeffaf, millete yalan söylemeden, millet dürüstçe durumu tespit ederek gerçekçi bir şekilde söylediği bir cümle var. Diyor ki 'Evet zorluklar var ama bu zorlukları daha önce aşmış, yine aşabilme gücüne, iradesine sahip bir AK Parti var. Bir iktidar var. Bu iktidar, bu irade AK Parti iradesi.' Ve inşallah Cumhuriyet tarihinde yapılmamışları yapan ve tarihe adını hizmetiyle kazıyan AK Parti iktidarı bugün içinden geçtiğimiz sıkıntıları aşacak birikime sahip."

Sosyal medyada ve basında Avrupa'da siyasetçilerin artık parlamento toplantılarına boğazlı kazaklarla geleceklerini söylediklerini belirtti.

Almanya'da Parlamento'da battaniye dağıtıldığını aktaran Yanık, "Bakın çok küçük ülkelerden bahsetmiyoruz. Almanya'dan bahsediyoruz. Bunlar niye oldu biliyor musunuz? Rusya'nın Ukrayna ile krizinden dolayı çünkü Almanya'nın da önemli şekilde doğalgaz tedarikçisi Rusya. Bizim de önemli şekilde doğalgaz tedarikçimiz Rusya. Doğalgazın neredeyse yarısına yakınını Rusya'dan alıyoruz. Normal şartlarda Rusya ile Ukrayna arasında kriz çıktığında bundan en olumsuz ve doğrudan ilk etkilenecek olan ülke Türkiye'ydi." diye konuştu.

Türkiye'nin Rusya-Ukrayna krizinden olumsuz etkilenmediğine değinen Yanık şöyle konuştu:

"Etkilenmediği gibi tam tersine krizde bir arabuluculuk görevi üstlenerek 2 ülkeyi bir masanın etrafına getirerek hem ülkemizin bu olumsuz süreçten olumsuz etkilenmesinin önüne geçmiş oldu hem de tahıl krizini çözerek dünyada özellikle Afrika'da 10 milyon insanın açlık kriziyle karşı karşıya kalmasının önüne geçmiş oldu. Almanya'da, Batı'da, şurada burada battaniye alarak, 'Üstüne mont giyin, kazak giyin.' diyerek yönetmeye çalıştıkları süreçte Türkiye'de enerjiyle alakalı, ısınmayla alakalı, doğalgazla alakalı bugüne kadar bir sıkıntı yaşadık mı? Elhamdülillah yaşamadık ve yaşamamak içinde önümüzdeki süreci doğru yönetmeye çalışıyoruz. Bu da sadece Cumhurbaşkanı'mızın iradesiyledir. Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un bile 'Putin ile Zelenski'yi aynı masaya ancak Erdoğan oturtabilirdi.' dediği bir süreçten geçiyoruz. Bunun kıymetini iyi bileceğiz. Bunu içeride son derece sıradan, son derece basit olaylarmış gibi gösterenler var. BM'nin bir araya getiremediği bir şeyden bahsediyoruz. İçeride son derece sıradan her gün oluyormuş gibi gösterenler var."

 "Bu zor dönemi de inşallah el birliği, gönül birliğiyle atlatacağız"

Yanık, vatandaşlara bundan sonraki süreçte de bu sıkıntıları hissettirmeden süreci devam ettireceklerini vurgulayarak şöyle devam etti:

"Yüzlerce yıllık bir sermaye birikiminin, oturmuş bir ekonomi ve altyapının, dünyanın en büyük şirketlerinin ülkelerinde bunlar olurken, bu sıkıntılar yaşanırken, çarşıda pazarda yaşadığımız sıkıntılar, inanın yakın gelecekte üstesinden geleceğimiz, çözebileceğimiz bir sıkıntı. Bu zor dönemi de inşallah el birliği, gönül birliğiyle atlatacağız. Bunun en açık delili de küresel ekonomik dalgalanmalardan ihtiyaç sahibi ailelerimizi koruyabilmek için desteklerimizi sunmaya devam etmemizdir. Biliyorsunuz kamunun yaptığı sosyal yardımların yüzde 80'i bizim Bakanlığımızın eliyle oluşturulmakta ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır. En son uygulamalarımızdan birisi, Türkiye Aile Destek Programı ile büyüyen ve gelişen Türkiye'mizin refahını vatandaşlarımızla paylaşmayı sürdüreceğiz."

Bugün artık sadece kendi vatandaşının değil, neredeyse tüm dünyanın yükünü sırtlanacak kadar büyük ve insanlığa umut olan bir Türkiye olduğunu vurgulayan Yanık, "Artık bütün dünyayı sarsan büyük krizlerde ve savaşlarda bile, varlığıyla dengeleri değiştiren, yaptığı hamlelerle bölgesini ve dünyayı çok daha büyük krizlerin eşiğinden döndüren bir Türkiye var. Türkiye bugün, kendisi için istediği iyilik halini bütün dünya için isteyen bir ülke. Bu iyilik iradesinin başında hepimizin bildiği gibi Sayın Cumhurbaşkanı'mız var." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin bu noktaya kendiliğinden, rastgele gelmediğine dikkati çeken Yanık, bugün içinde bulunulan iyilik halinin arkasında muazzam bir mücadele olduğunu dile getirdi.

AK Parti'nin 20 yıl tırnaklarıyla kazıya kazıya verdiği mücadelenin teri olduğunu aktaran Yanık, "Bunu unutmamamız ve unutturmamamız gerekiyor. Az önce söylediğim illüzyon var ya bu illüzyon, bu mücadele tarihini de unutturmaya çalışıyor. 'Dünya beşten büyüktür.' cümlesini kurmak öyle herkesin harcı değildi. 'Dünya beşten büyüktür.' cümlesini BM'nin çatısı altında, BM'nin kürsüsünde o beş büyük ülkenin liderlerinin gözüne baka baka söylemek her babayiğidin harcı değildi. Bunu Türkiye yaptı, bunu Sayın Cumhurbaşkanı'mız yaptı." diye konuştu.

Yanık, dolayısıyla bugün bu vizyonun nasıl meydana geldiğini, nasıl adım adım inşa edildiğini, nasıl küçük taş taş üstüne konarak inşa edildiğini, çok iyi hatırlamaları ve yeniden vatandaşa ulaştırmaları gerektiğini söyledi.

"Türkiye'de de çözülmüş problemleri yeniden çözme vaatleri çıkıyor"

Konuşmasında muhalefeti de eleştiren Yanık şöyle konuştu:

"Dünyada işler, bu durumdayken peki Türkiye'de neler oluyor? Türkiye'de de çözülmüş problemleri yeniden çözme vaatleri çıkıyor. Başörtüsünü kendisi sorun haline getiren siyasi irade, bugün başörtüsü meselesini çözmekten bahsediyor. Başörtüsü meselesinde geride bıraktıkları hafızanın, geride bıraktıkları sicilin ne olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Anayasa Mahkemesinin bir kararının başlangıçta başörtüsüyle üniversitelere devam edebilmek için gerekçe yapılıp sonra aynı kararın aynı Anayasa Mahkemesi tarafından başörtüsüyle eğitime engel olarak yorumlandığı günleri yaşadık. Kime ne anlatıyorsunuz? Zaten sizin elinizle '411 el kaosa kalktı, bu düzenleme şöyle aykırıdır, böyle aykırıdır, iki metrekarelik bez parçası' dediğiniz bir konuyu çözüldüğü için bugün yeniden çözme vaatleri yapılıyor. Bir başka ortak da dün 'Küllenmiş yaraları kanatmayı doğru bulmuyorum.' demiş. Küllenmiş yaralar çünkü o yaralar açıldığında, 28 Şubat döneminde 'MGK kararlarını uygulayacağım, kimse kusura bakmasın.' diyen bir İçişleri Bakanı çıkacak karşımıza. Bunları unutmayın. Bugün bu mücadelenin tarihini lütfen kimse unutmasın. Hiç kolay gelinmedi. Hiç kolay gelinmemiş bir sürecin ortaya koyduğu hali refah düzeninden, başarıdan herkes kendine hak etmediği bir pay koparmaya çalışıyor. Bu millet buna izin vermez, vermeyecektir de Allah’ın izniyle."

Bakanlığın hizmetlerinin, hizmet verme mantığının, AK Parti'nin sosyal hizmetlere ne kadar önem verdiğinin açık bir göstergesi olduğuna işaret eden Yanık Karaman'da yapılan hizmetleri anlattı.

İcraatlar anlatılmadığında, yapılanların, yeni projeler, yeni birtakım vaatler olarak karşılarına çıktığına değinen Yanık şöyle devam etti:

"Bakanlığımızla alakalı da yaptığımız her hizmet yeni bir vaat olarak muhalefet grubundan değişiklik yerlerden karşımıza çıkıyor. O yüzden bunları tek tek açıklama gereği duyuyorum. 20 yılın emeği var, 20 yılın müktesebatı var, 20 yılın ayrılmış kaynakları var. Bundan 20-25 sene önce bir ilaç almak için SSK'nin kapısında bekleyen vatandaş, bir yaşlısı olduğunda nasıl bakacağını bilemeyen vatandaş, engellisini evden çıkaramayan, sosyalleşme alanı olmayan süreçten bugün engelli vatandaşlarımızın istihdamından bakım hizmetlerine kadar, sağlık hizmetlerine kadar çok geniş bir hizmet skalası var. Bunu biz söylemediğimizde birileri, 'Şunu yapacağız.' diye yaptığımız işi yeniden önümüze koyuyor. AK Parti iktidarları döneminde hayata geçirilmiş hizmetlerden sadece bir kısmını bahsettim. 2002 yılında AK Parti iktidara geldiğinde bizim sosyal yardım uhdesinde yapılan yardım sayısı 4 idi. Bizim bugün düzenli olarak yaptığımız sosyal yardım başlığı 49. AK Parti iradesi, insanın eşrefi mahlukat olduğuna inanır. Cumhurbaşkanı'mız der ya 'Yaratılanı severiz, Yaradan'dan ötürü'. O yüzden engelliden yaşlıya gencinden kadınına tüm kesimlerim insan onuruna yakışır biçimde yaşayabilmesi için sosyal yardımlarımızı sürdüreceğiz."

AK Parti Teşkilat Buluşmasına da katılan Bakan Yanık daha sonra Karaman Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bir bisküvi fabrikasını ziyaret ederek burada kadın işçilerle bir süre sohbet edip beraber yemek yedi.

Bakan Yanık, Karaman’daki Sivil Toplum Kuruluşları üyeleriyle bir araya gelmesinin ardından ise Çocuk Evleri Sitesi’ne geçerek devlet korumasındaki çocuklarla vakit geçirdi.

Yanık, daha sonra 2017 yılında Hakkari’de teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan Özel Harekat Polisi Muhammed Ali Mevlüt Dündar’ın ailesini ziyaret etti.

Ziyareti kapsamında son olarak gençlerle çay sohbetinde bir araya gelen Yanık, gündeme ilişkin konularla ilgili konuşarak, gençlerin merak ettiği soruları cevapladı.