…
…
…
…
…
…
…
…
01 Nisan 2021, Perşembe Karabük,TÜRKİYE

İl Müdürümüz Galip Sökmen’in “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” Mesajı


Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), değişik edişsel ve gelişimsel nedenlere bağlı olarak, 3 yaş öncesinde çocuklarda ortaya çıkan, sözel ve sözel olmayan iletişim, sembolik etkinlik, oyun ve sosyal ilişki alanlarında bozukluk ve bazı davranışların anlamsız bir biçimde tekrarlanması hali ile karakterize olan bir bozukluktur. Otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artmaktadır. 1985 yılında her 2500 çocuktan birine konan otizm tanısı, 2001 yılında 250, 2013 yılında 88, 2017 yılında ise her 68 çocuktan birine denk gelirken 2020’de doğan her 55 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya gelmiştir. Ayrıca otizmin erkek çocuklarındaki yaygınlığı, kız çocuklarına göre 4 kat fazladır.

Tüm dünyada otizm konusunda farkındalık oluşturmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilmiştir. Bu çerçevede,  Nisan ayı boyunca tüm dünyada otizmle ilgili yapılan etkinlikler yoluyla otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, farkındalığın arttırılarak otizmli bireylerin eğitiminin sağlanması, erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması, otistik bireylerin toplumla bütünleşmelerini sağlamaya yönelik çalışmalar yapılması amaçlanmaktadır. Bunun bir örneği olarak ilimiz bazında yapılan, Valiliğimiz ve Karabük Üniversitesi’nin, otizmin sembolü mavi ışıklarla donatılması etkinliği, günün anlam ve önemine ithafen yankı uyandırıp farkındalığı vurgulamaktadır.

Otizmli çocuklar ve bireylerin sosyal hayatta yer alabilmeleri başlıca hedefimizdir. Gün geçtikçe yaygınlaşan otizme ilişkin farkındalığın artırılması bakımından bu günün önemini kabul etmekle beraber Karabük Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak bize düşen; bu konudaki farkındalık düzeyini artırmakla meşgul olmanın ötesine geçip yürüttüğümüz nitelikli çalışmalarla özel çocuklarımızı geleceğe hazırlamak ve onların yeteneklerini toplumumuzla paylaşmalarının önünü açacak somut adımları atmaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” vesilesiyle geleceğimizin en önemli parçası olan çocuklarımızın temel ihtiyaçları olan eğitim ve sağlık hizmetlerinden en uygun şekilde faydalanmalarını ve bu günün toplumda duyarlılık ve farkındalık oluşturmasını temenni ediyor, “otizm” için mavi bir ışık yakacağımız yarınlar diliyorum.