…
12 Haziran 2020, Cuma Karabük, TÜRKİYE

İl Müdürümüz Galip SÖKMEN’in, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü mesajı;


İlk çağlarından beri dünya ülkelerinin neredeyse tamamında görülen çocuk işçiliğinin, bugün de gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun dünyanın her yerinde değişik biçimlerde varlığını sürdürdüğü bilinen bir gerçektir. Dünyada gittikçe artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğini ortadan kaldırmak amacıyla Uluslararası Çalışma Örgütü/ ILO (International Labour Organization), tarafından 12 Haziran 2002 yılında Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü ile ilan edilmiştir.

Sanayi Devrimi ile birlikte başlayan pazar için üretim yarışı, daha fazla üretim ve daha fazla kazanma hırsıyla üretimde güvencesiz, örgütsüz ve düşük ücretle çalışacak iş gücü oluşturulması sonucu, artan çocuk emeği sömürüsünü ortadan kaldırmak amacıyla 1919 yılında kurularak çalışma hayatı ile ilgili uluslararası normlar belirleyen Uluslararası Çalışma Örgütünün; önemli düzenlemeler yapmış olmasıyla birlikte; halen dünya üzerinde milyonlarca çocuğun emek sömürüsüne ve beraberinde çalışma yaşamının ağır koşullarında sistematik olarak ihmal, istismar ve şiddete uğrayarak hayatını sürdürmelerine muhalif olarak atmış olduğu bu adımın bugün 18. Yıldönümüdür.

Farklı kültürlerde çocukluk gerek yaş, gerekse işlevler açısından farklı şekillerde tanımlanmaktadır. Ancak ülkemiz tarafından da kabul edilen Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 1. Maddesi uyarınca, çocuğa uygulanabilecek olan kanuna göre daha erken yaşta reşit olma durumu hariç, on sekiz yaşına kadar her insan çocuk sayılır ve her bir çocuk hak sahibi bir insandır. Kendini gerçekleştirmesi ve yapabilir olması için olanakların oluşturulması, çoğaltılması ve ona zarar verebilecek durumların önlenmesi için başta devlet olmak üzere tüm yetişkinlerin sorumlulukları vardır. 1924 yılında Cenevre Çocuk Hakları Beyannamesi ile başlayıp 20 Kasım 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilen Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ile taraf devletlerce taahhüt altına alınan bu sorumlulukların başında; “milyonlarca çocuğu oyunlarından, okullarından, akranlarından ayrı düşüren ve erken yaşta çalışmaya mecbur bırakan koşulların tanımlanması, ortadan kaldırılması ve konuya ilişkin kamuoyunda duyarlılığın artırılması” gelmektedir.

Bu kapsamda dünya çapında önemli bir tarih olan 12 Haziran’ın; çocukların, çocukluklarını yaşayabilmelerini sağlamak, onları her türlü fiziksel, duygusal, ekonomik ve cinsel istismardan korumak adına tüm dünyada yankı uyandırmasını, tüm toplumun bu ulvi görevi yerine getirmek için çaba sarf etmesini temenni ediyor ve bu yönde atılacak tüm adımlara, çalışmalara ve işbirliklerini desteklemeye iştirak etmesinin vicdani bir sorumluluk olduğunu belirtmek istiyorum.