…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
09 Ocak 2020, Perşembe İSTANBUL

İstanbul'da Koruyucu Aile Sayısında Rekor Artış


Bakanlığımızın aile odaklı hizmetlerin artırılmasına yönelik çalışmaları kapsamında, çocuk evlerimizde kalan çocukların sıcak bir aile ortamında büyümeleri için koruyucu aileler yanına yerleştirme çalışmalarına çok büyük önem vermekteyiz. Her yıl Bakanlığımız tarafından illere göre koruyucu aile yanına yerleştirilmesi hedeflenen çocuk sayıları belirlenmektedir. Bu kapsamda 2019 yılı içerisinde İstanbul için belirlenmiş olan 200 çocuk hedefi geçilerek 222 çocuk koruyucu aileler yanına yerleştirilmiştir.  Önceki yıllarda ortalama yıllık 100 çocuğun koruyucu aileler yanına yerleştirilmesi dikkate alındığında bu yıl ulaşılan sayının şu ana kadar ulaşılan en yüksek sayı olduğu ortadadır. Yıllara göre koruyucu aileler yanına yerleştirilen çocuk sayıları aşağıdaki grafikte görülmektedir.

 

Koruyucu Aile hizmeti modelini sadece sayılarla değerlendirmemekle birlikte ilk bakışta sayı olarak gördüğümüz aile yanına yerleştirilmiş olan bu 222 çocuğumuzun aslında 222 can, hayata dezavantajlı başlamış olmasına rağmen avantaja dönüştürebilen, topluma gerçek anlamda adapte olmuş ve kendi ayakları üzerinde duran birey demek, sıcak aile ortamı demek olduğunun bilincindeyiz.

Koruyucu aile olmanın önemine ve gereğine dikkat çeken eğitim ve tanıtım programlarımızla, aynı zamanda kendileri de koruyucu aile olan ve İstanbul Koruyucu Aile Derneği yönetiminde yer alan koruyucu aileler ile program düzenlenen ilçelerdeki koruyucu aileler de duygu ve düşünce paylaşımları ile bu çalışmalara çok önemli katkı sağlamışlardır. Yine Sosyal Hizmet Merkezlerimiz kendi bölgelerinde küçük gruplar halinde tanıtım çalışmalarına devam etmişlerdir. Bu çalışmalarda kamu kuruluşlarının iyi örgütlenmesi ve STK’larla işbirliğinin olumlu sonuçları olarak ortalama 200 civarında olan yıllık koruyucu aile müracaat sayısı 2019 yılında 400 ü geçmiş ve 2018 yılında 139,  2019 yılında ise 222 çocuğumuz koruyucu ailelerimizle buluşmuştur.

Halen çok sayıda çocuğumuz koruyucu aileler yanına yerleştirilebilecek durumda olup kuruluşlarımızda yaşamlarına devam etmektedirler. Bu çocuklarımızın da aile ortamına kavuşması için koruyucu aile adaylarına ihtiyacımız vardır.

Aile yanına yerleştirilen her bir çocuğumuzun kurtarılan bir “deniz yıldızı” olduğunu çok iyi bilen İstanbul Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak bizler, 2020 yılında da daha fazla azim ve gayretle çalışarak daha fazla yavrumuzun aile ortamında büyümesi için canla başla çalışmaya devam edeceğiz.

Başta Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK’un gösterdiği hassasiyet ve verdiği önem, sonrasında Sayın Valimiz Ali YERLİKAYA ve eşi Sayın Hatice YERLİKAYA hanımefendinin takip ve katkıları çok önemli rol oynamıştır.

Bu kapsamda Adalar’dan Şile’ye Tuzla’dan Çatalca’ya ilçelerimizdeki çalışmaları yürüten kaymakamlarımıza ve kaymakamlık yetkililerinne, çok yoğun koruyucu aile tanıtım programları tertip eden Koruyucu Aile ve Evlat Edinme Birimimize, Çocuk Hizmetleri Birimimiz ve Aile ve Toplum Hizmetleri Birimimiz bünyesindeki sosyal hizmet merkezlerimizin özverili çalışanlarına; koruyucu aileliğin yaygınlaştırılmasında destek sağlayan Gönül Elçileri Projesi kapsamındaki gönüllülerimize, acımayı kaldırıp merhameti merhem gibi sürdüğü bu güzel hareketin emektarı, elinden tuttuğu çocuklarımızla aydınlık yarınların kapılarını aralayan koruyucu ailelerimize en kalbi teşekkür ve şükranlarımızı sunuyoruz.