…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
05 Aralık 2019, Perşembe Bayrampaşa, İSTANBUL

12. Yaşlı Refahı Semineri İstanbul'da Gerçekleştirildi


2019 yılının “Yaşlı Yılı” ilan edilmesi üzerine Cumhurbaşkanlığı 180 Günlük İcraat Programı kapsamında Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından bölgesel olarak tertiplenen Yaşlı Refahı Seminerlerinin on ikincisi 5 Aralık'ta İstanbul’da gerçekleştirildi.

Yaşlı Refahı Seminerleri ile Dünyada ve Türkiye’de hızla artış gösteren yaşlı popülasyonuna yönelik farkındalığı arttırmak, yaşlı ve yaşlılık üzerine uygulanan sosyal politikaların kapsam ve içeriğine yönelik tespitlerde bulunmak, yaşlılarda düşme ve fiziksel aktiviteler ile geriatrik fiziksel rehabilitasyon konularına ilişkin bilgi vermek, güncel gelişmeler hakkında görüş ve önerileri alarak alan çalışanlarının moral ve motivasyonlarını yükseltmek amaçlanmıştır.

Bayrampaşa Titanic Hotel’de düzenlenen seminere; Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcımız Önal İNALTEKİN, İl Müdürümüz Arzu GÜR, yerel yönetimlerin temsilcileri, alanda çalışmalarını yürüten STK temsilcileri ve İstanbul’da faaliyet gösteren 10 resmi huzurevi, 107 Özel Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezinin kurucuları, idarecileri, sosyal servis ve sağlık servisi personellerinden toplamda 300 kişilik bir katılım sağlandı.

Programın açılışında konuşan Genel Müdür Yardımcımız Önal İNALTEKİN; ortalama insan ömrünün uzaması, doğum oranlarının düşmesi vb. nedenlerle Dünyada ve Türkiye’de yaşlı nüfusun artığını ve yaşlılara yönelik yerel yönetimler ve STK’lar ile birlikte ortak çalışmaların yapılmasının önemini vurguladı. Yaşlılarımızın aile yanında bakımına yönelik çalışmaların yapıldığını, kurumsal bakım hizmetlerinin ise standartlarının iyileştirilmesi yönünde adımlar atıldığını ifade etti.

İl Müdürümüz Arzu GÜR ise konuşmasında bir milyonu aşkın 65 yaş ve üstü nüfusa sahip olan İstanbul’da 10 resmi kuruluş ile birlikte gerçek kişilere ve özel hukuk tüzel kişilerine ait olan toplam 107 kuruluşta kurumsal bakım hizmeti verildiğini, ancak kurum bakımına alternatif sosyal hizmet modellerinin ön planda tutulmasının, yaşlının sosyal çevresinden koparılmadan yaşamını sürdürebilmesine yönelik koruyucu, önleyici ve destekleyici çalışmaların yapılmasının yaşlının yüksek yararı açısından son derece önemli olduğunu, bu doğrultuda İstanbul’da gündüzlü hizmet modelinin yaygınlaştırılması için sivil toplum kuruluşları ve özel girişimcilerin de desteği çalışmaların yürütüldüğünü dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından başlayan öğleden önceki oturumlarda sırasıyla;

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünde görevli Uzman Yardımcılarından İpek KELBAŞ  “Yaşlılık, Yaşam Kalitesi Ve Yaşlı Hakları” başlığıyla, Onur AYTAR “Yaşlı Refahı, Yoksulluk Ve Sosyal Yardım Hizmetleri” başlığıyla, Rümeysa CEYLAN “Gündüz Hizmet Modeli” başlığıyla, Neriman KAYA ise “Yaşlılıkta Ailenin Rolü” başlığıyla sunumlarını gerçekleştirdiler.

Öğleden sonra gerçekleştirilen oturumlarda ise;

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü’nden Doç. Dr. Taner ARTAN “Refah Rejimi Modellerinde Yaşlı Refahı”, Fransız Lape Hastanesi’nden Prof. Dr. Sibel ÇAKIR  “Yaşlı Ruh Sağlığı”, Özel Huzurevleri Dinlenme Evleri ve Bakımevleri Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Vildan KANDEMİR BÜTÜN “Kurumsal Bakımda Sağlık Hizmetleri”, İstanbul Beylikdüzü Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezinden Dr. Fzt. Aynur ÇİÇEK ise “Kırılgan Yaşlılarda Düşme Korkusu, Fiziksel Egzersiz” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Program, sunumların ardından hediye takdimi ve fotoğraf çekimi ile tamamlandı.