Bakanlığımız ile Adalet Bakanlığı Arasında Hükümlü ve Tutukluların Mesleki Yeterliliklerinin Belgelendirilmesi Protokolü İmzalandı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Hükümlü ve Tutukluların Mesleki Yeterliliklerinin Belgelendirilmesine İlişkin işbirliği protokolü imzaladı.
“Milli İstihdam Seferberliği ile 2 Yılda 2 Milyonu Aşkın Vatandaşımızı İş Sahibi Yaptık”
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda düzenlenen imza töreninde konuşan Bakan Selçuk, “İstihdam ve işgücünün arttırılmasına yönelik uygulamalar önemli bir yer teşkil etmekte. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın gayretleri ve girişimleri başlattığımız Milli İstihdam Seferberliği kapsamında çok başarılı sonuçlara ulaştık. 2017’den bu yana 2 milyonu aşkın vatandaşımızı iş sahibi yaptık.“ dedi.
“Uluslararası 190 Sınav ve Belgelendirme Kuruluşunu Yetkilendirdik”
Bakanlığın nitelikli ve belgeli işgücünün oluşturulması için önemli çalışmalar yürüttüğünü belirten Bakan Selçuk, “İş ve eğitim hayatının ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan 820 ulusal meslek standardını yürürlüğe koyduk. Ölçme ve değerlendirme faaliyeti gösteren uluslararası 190 sınav ve belgelendirme kuruluşunu da yetkilendirdik. Bu kuruluşları 81 ilimizde yıllık 3 milyon kişiyi sınava alabilecek kapasiteye ulaştırdık. ”diye konuştu.
“117 Meslekte Yeterlilik Belgesini Zorunlu Hale Getirdik”
İş sağlığı ve güvenliği açısından tehlikeli ve çok tehlikeli 117 meslekte mesleki yeterlilik belgesini zorunlu hale getirdiklerini ifade eden Bakan Selçuk, çalışanlarımıza ve işverenlerimize ilave yük getirmemeyi esas aldıklarını belirtti.
“Geçtiğimiz ay itibariyle ülkemizde nitelikli ve mesleki yeterlilik belgeli işgücü sayımız yarım milyonu aşmış durumda.” diyen Bakan Selçuk sözlerine şöyle devam etti:
“Ülkemizde hükümlü ve tutukluların işgücü piyasasına katılımı ve istihdam edilebilmeleri, işgücü niteliklerinin işyurtlarında yükseltilmesi ve bu niteliklerin belgelenmesi ile mümkün.”
Hükümlülerin işgücü niteliklerini belgelendirilmesi konusunun ikinci yüz günlük eylem planında yer aldığını kaydeden Bakan Selçuk, protokolün bu anlamda önemli bir adım olacağını ifade etti.
Çalışma hakkını, işgücüne katılımı her zaman temel insan hakkı olarak gördüklerini bildiren Bakan Selçuk, şunları kaydetti:
“Adalet Bakanımız ile imzalayacağımız bu protokol ile Tutukevleri İşyurtları Kurumunca verilen mesleki eğitimler sonucunda, hükümlü ve tutukluların edindikleri mesleki yeterlilikler MYK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlarca belgelendirmiş olacağız. Bu vesileyle, hükümlü ve tutuklularımızın topluma ve çalışma hayatına kazandırılması noktasında önemli bir katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Çalışmanın mesleki yeterliliğe sahip olmanın herkesin hakkı olduğu düşüncesi ile bu protokolün çalışma hayatı ve istihdam piyasasına önemli bir katkısı olacağına inanıyoruz.”
Bakan Selçuk, İşbirliği protokolünün hükümlü be tutuklu vatandaşlara hayırlı olmasını diledi. Konuşmaların tamamlanmasının ardından, Bakan Selçuk ve Bakan Gül protokole imza attı.
İmzalanan protokol ile sınavda başarılı olan bin tutuklu ve hükümlü meslekli yeterlilik belgesine sahip olabilecek. Hedef ise 10 bin kişiyi belgelendirmek.