Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinasyonunda hayata geçirilen ‘‘Sanat Terapisi Yoluyla Yaşlıların Yaşamını Zenginleştirme’’ projesiyle yaşlıların yaşam kalitelerinin artırılması hedefleniyor
Erasmus+ Programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce hayata geçirilen “Sanat Terapisi Yoluyla Yaşlıların Yaşamını Zenginleştirme” projesi düzenlenen programla tanıtıldı. Bakanlığa bağlı Ankara’daki huzurevlerinde yürütülen projenin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
Proje kapsamında ilerleyen yaş durumunun getirdiği sosyal izolasyonun olumsuz duygusal etkilerinin ortadan kaldırılmasına ve yaşlıların hayat kalitelerinin zenginleştirilmesi hedefleniyor. Sanat terapisi uygulamaları ile birlikte yaşlı bireylerin ruh sağlığının, moral ve motivasyonun desteklenmesi projenin kazanımları arasında yer alıyor. Bakım veren kişilerin de yaşlılarla birlikte sanat terapisi etkinliklerine katılması ve bakım sorumluluğunun ağır bir yük olmaktan ziyade paylaşım üzerine yeniden inşa edilmesi proje ile destekleniyor.
Ayrıca proje kapsamında hazırlanan yaşlıların stres, endişe ve yalnızlık gibi olumsuz duygularla başa çıkmasına ve iyi olan şeylere odaklanmasına yardımcı olacak şekilde tasarlanan ve sanat terapisi etkinliklerini içeren etkinlik kitabı da rehber niteliği taşıyor. Uygulayıcılara destek olan eğitici videoların yanı sıra günlük aktiviteler sırasında kullanım kolaylığı sağlayan podcast aracılığı ile çevrimiçi öğrenme imkânı da sunuluyor.
“Aktif yaşlanmanın kilit noktası yeni deneyimler yaşamaktan geçiyor”
Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Koçyiğit programda yaptığı konuşmada, "Geçmişten getirdikleri tecrübeleri ile rehber edindiğimiz yaşlılarımıza, vefamızı sergileyerek yaşamlarının kolaylaştırılması bireysel olduğu kadar toplumsal ve kurumsal olarak her birimizin ortak vazifesidir. Bakanlığımız bu hususta çeşitli politikalar oluşturduğu hizmet modellerinin yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalarını son derece hassasiyetle sürdürmektedir. Büyüklerimizin yalnızca fiziksel değil; duygusal ve sosyal ihtiyaçlarının desteklenmesini sağlamak il müdürlüğü olarak temel ilkelerimiz arasında yer almaktadır. Uzun yıllar ülkemiz için emek veren çınarlarımızın yaşlılık süresince de aktif ve üretken bir şekilde toplum hayatının içinde yer almaları son derece önem arz etmektedir." dedi.
Aktif yaşlanmanın kilit noktasının yeni insanlar tanımak, yeni yerler keşfetmek ve yeni deneyimler yaşamaktan geçtiğini söyleyen Koçyiğit, “Sanat ise bu kapının anahtarı olarak ruhsal açıdan bireylerin manevi doyumuna ulaşmasında önemli bir rol üstlenmektedir. Yaşlılarımızın yaşamlarının sanat terapisi uygulamaları vesilesiyle güçlendirilmesi ve hem duygusal hem de sosyal yönüyle destek mekanizmasının sağlanması amacıyla hayata geçirdiğimiz sanat terapisi yoluyla yaşlıların yaşamını zenginleştirme projemizin verimli olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.
Seyranbağları Huzurevi sakinlerinden oluşan Genç Büyükler Türk Halk Müziği Korosunun konseriyle devam eden programda yaşlıların proje kapsamında yaptığı ürünlerde sergilendi.