…
…
…
…
24 Şubat 2025, Pazartesi Ankara, Türkiye

"Kadın ve Çocukların Depremlerin Etkilerinden Korunmasına Yönelik Destek Projesi" imza töreni düzenlendi


Başkentte, “Acil Durumlarda Çocuk Koruma Hizmetlerinin Geliştirilmesi ve Desteklenmesi ile Çocukların Yaşamlarının İyileştirilmesi” ve “Türkiye’de Depremlerden Etkilenen Kadın ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddete Karşı Önleyici ve Koruyucu Hizmetlerin Onarılması ve Güçlendirilmesi” Projelerinin imza töreni düzenlendi

Düzenlenen imza törenine, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN WOMEN), Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi (UNOPS), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Avrupa Birliği Delegasyonu, Merkezi Finans ve İhale Birimi ile Türkiye Barolar Birliği temsilcileri katıldı.

Proje ile kadın ve çocukların afetlerden korunmasının ve afet sonrası yaşanan travmaların etkilerinin azaltılmasının planlandığı belirtildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Leman Yenigün, kadın ve çocukların afetlerden korunması amacıyla hayata geçirilen iki önemli proje ile toplumun her kesimini güçlendirme hedefleri olduğunu belirterek "Bugün attığımız imzalar, kadınlarımızın ve çocuklarımızın daha güvenli, sağlıklı ve umut dolu bir geleceğe sahip olması için verdiğimiz taahhüdün göstergesidir." dedi.

Bakan Yardımcısı Yenigün, 6 Şubat depremlerinin, ülke tarihindeki en büyük afetlerden biri olarak hafızalara kazındığını aktardı. Depremlerin ardından Cumhurbaşkanlığı öncülüğünde tüm devlet kurumlarının seferber olduğunu dile getiren Yenigün, ulusal ve uluslararası paydaşların sağladığı desteğin çok fazla olduğunu söyledi.

"Çocuklarımızın psikososyal olarak korunmasını ve geleceğe umutla bakmasını amaçlıyoruz"

Çocukların korunmasının ve desteklenmesinin yalnızca bireysel bir sorumluluk olmadığını, bunun ortak geleceğe yapılan bir yatırım olduğunu söyleyen Yenigün, şöyle konuştu:

"Bugün başlattığımız “Acil Durumlarda Çocuk Koruma Hizmetlerinin Geliştirilmesi ve Desteklenmesi ile Çocukların Yaşamlarının İyileştirilmesi” Projesi, afetlerden ve krizlerden etkilenen çocuklarımızın psikososyal olarak korunmasını ve geleceğe umutla bakmasını amaçlamaktadır. Bir diğer önemli çalışmamız olan “Türkiye’de Depremlerden Etkilenen Kadın ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddete Karşı Önleyici ve Koruyucu Hizmetlerin Onarılması ve Güçlendirilmesi” Projesi ile kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetle mücadelede daha güçlü mekanizmalar kurarak onların temel hak ve özgürlüklere erişimini artırmayı hedefliyoruz."

Yenigün, projeler sayesinde yalnızca bireylere değil, toplumsal dayanıklılığın artırılmasına da önemli katkılar sağlanacağını dile getirdi.

Kadın konukevlerinden çocuk koruma merkezlerine, meslek elemanlarının eğitimlerinden hukuki destek mekanizmalarının oluşturulmasına kadar geniş kapsamlı hizmetlerle toplumun her kesimine ulaşılacağını ifade eden Yenigün, projenin hayata geçmesine destek olan Avrupa Birliği Delegasyonu, UNICEF, UN WOMEN, UNOPS, Türkiye Barolar Birliği ile Merkezi Finans ve İhale Birimi'ne teşekkür etti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay da kadın ve çocukların afetlerden korunmasına yönelik başlatılan projelerin önemine işaret ederek projelerle sunulan hizmetlerin geliştirileceğini söyledi.

Bir diplomat olarak yapılan çalışmaları diplomasi perspektifinden de değerlendirdiğini belirten Bozay, şu ifadeleri kullandı:

"Dünyada diplomaside sallantılar olmakta ve bu sallantılar ülkemizin yakın çevresinde cereyan etmekte. Böyle bir ortamda Türkiye’nin sağlam durması gerekiyor. Sağlam duruşun temeli ise gelecek nesillere yatırımı artırmaktan ve mevcut yaraları hızla sarmaktan geçiyor. Yaralarımızı sararak gelecek nesilleri güçlü bir şekilde yarınlara hazırlamalıyız."

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ramiz Erinç Sağkan ise 6 Şubat depremlerinin ardından temel ihtiyaçların yanı sıra adalete erişimde de ciddi zorluklar yaşandığını belirterek özellikle dezavantajlı durumdaki kadın ve çocuklara yönelik etkin destek faaliyetleri yürütmenin gerekliliğini vurguladı.

Sağkan, 6 Şubat depremlerinin ardından adalete erişimde kadınlar ve çocuklar için çok daha etkin destek faaliyeti yürütmek zorunluluğuyla hareket ettiklerini ifade etti.

Törende UNOPS Çok Ülkeli Ofis Direktörü Simonetta Siligato, UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktör Yardımcısı Elisa Fernandez, UNICEF Türkiye Temsilcisi Paolo Marchi, Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Barbaros Murat Köse ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Ossowski de konuşmalarını gerçekleştirdi.

Konuşmaların ardından protokol imza töreni gerçekleştirildi.