Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakanımız Derya Yanık Özel Eğitim Okullarına Spor Malzemesi Dağıtım Töreni'ne Katıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hiç kimse bedensel engeli dolayısıyla sosyal hayatın dışına itilemez. Başkaları sırtını dönse de biz engelli kardeşlerimizi asla yok sayamayız. Başkaları görmezden gelse de biz engellilerimizi ihmal edemeyiz." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Spor Aşkı Engel Tanımaz" Özel Eğitim Okullarına Spor Malzemesi Dağıtım Töreni düzenlendi.
Törende yaptığı konuşmada Erdoğan, tüm engelli vatandaşların Engelliler Haftası'nı tebrik ederek, engellilerin hayatın her alanında sergiledikleri üstün başarılarla, azim ve kararlılıklarıyla herkese örnek olduklarını belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle son dönemde engellilerin sporun farklı branşlarında dünya çapında iftihar verici başarılara imza attıklarını anımsattı.
Erdoğan, siyaset ve devlet anlayışlarında hiç kimsenin insani vasıflarından, doğuştan gelen özelliklerinden dolayı ötekileştirilemeyeceğini dile getirdi.
Hiç kimsenin etnik kimliğinden, mezhebinden, fikrinden hele hele dış görünüşünden dolayı ayrımcılığa maruz bırakılamayacağını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Hiç kimse bedensel engeli dolayısıyla sosyal hayatın dışına itilemez. Başkaları sırtını dönse de biz engelli kardeşlerimizi asla yok sayamayız. Başkaları görmezden gelse de biz engellilerimizi ihmal edemeyiz. Bilhassa da engelli vatandaşlarımızın cehalet, bilgisizlik, imkansızlık gibi sebeplerle iki duvar arasına hapsedilmesine tahammül gösteremeyiz. Vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır. İnsanlığımızın tamamının imkanlardan ve fırsatlardan eşit derecede faydalanmasını sağlamak da bizlerin temel görevidir. Bu hassasiyetle 85 milyonun tüm fertleri gibi engelli kardeşlerimizin de hiçbir sorun, sıkıntı yaşamadan eşit bireyler olarak hayata katılımlarına büyük önem veriyoruz."
81 ilde 500 özel eğitim okuluna 27 bin 259 spor malzemesi
"Spor Aşkı Engel Tanımaz" diyerek Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 81 ilde 500 özel eğitim okuluna farklı engel gruplarının kullanımına sunmak üzere üretilen 27 bin 259 adet spor malzemesinin yola çıkacağını söyleyen Erdoğan, içinde spor malzemelerinin olduğu tırları hep beraber ülkenin dört bir köşesine uğurlayacaklarını vurguladı.
Böylece Hakkari'den Edirne'ye Artvin'den Hatay'a, 81 vilayetteki binlerce engelli öğrenciyi spor yapma imkanına kavuşturacaklarını dile getiren Erdoğan, "Spor Aşkı Engel Tanımaz Projesi ile ayrıca eğitimde fırsat eşitliğini her alanda tesis etme hedefimize de bir adım daha yaklaşmış oluyoruz. Engelli kardeşlerimizin de bu imkanları en iyi şekilde değerlendirerek spor başta olmak üzere hayatın her alanında bizleri gururlandıracak başarılara imza atacaklarına inanıyorum. Bunu Tokyo'da gördük, inşallah şimdi Paris'te de göreceğiz." diye konuştu.
Salondaki sporculardan Paris'te başarı için söz alan Erdoğan, "İnşallah Tokyo'dan sonra Paris'ten bambaşka, dolu dolu zaferlerle döneceğiz." sözlerini sarf etti.
"Biz sizi yalnız bırakmayacağız, ne gerekiyorsa bunu yapacağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha da önemlisi, engellilerin bakım evlerine veya benzeri yerlere kapatılmaya gerek kalmadan kendi aileleri yanında ihtiyaç duydukları hizmetleri alabilmelerini temin ettiklerini de söyledi.
Evde bakım desteği, evde bakım yardımı, gündüz yaşam merkezleri, umut evleri gibi özgün uygulamaları hayata geçirdiklerini ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ulaşım araçlarından binalara kadar pek çok yerde erişilebilirliği kolaylaştıracak düzenlemeler yaptık. Aynı şekilde okullarda kaynaştırma eğitimi uygulamasını yaygınlaştırarak toplumumuzda empatinin ve sorumluluk bilincinin gelişmesini sağladık. Sağlık problemi nedeniyle okula gidemeyen çocuklarımız için evleri, hastaneleri birer okula dönüştürüyoruz.
Ülke genelinde toplam 453 bin özel eğitim ihtiyacı olan çocuk ve gencimize eğitim veriyoruz. Özel eğitim sınıflarında öğrenim gören engelli sayısı da 77 bin 600'e çıktı. Engelli evlatlarımızdan 993'üne hastane sınıflarında, 10 bin 552'sine de evde eğitim imkanı sağlıyoruz. Özel öğrencilerimize yönelik gerçekleştirilen bir diğer çalışma, destek eğitim odalarının sayısını artırmak ve içeriğini zenginleştirmektir. Bir süre öncesine kadar 79 adet olan destek eğitim odalarının sayısı 2022 yılı itibarıyla 638'e ulaştı. 81 ilde 10 bin destek eğitim odası yapımı için çalışmalarımız sürüyor. Biz sizi yalnız bırakmayacağız, ne gerekiyorsa bunu yapacağız, yapmakta kararlıyız."
"Engelli kardeşlerimiz sporda, sanatta, akademide, siyasette ben de varım diyor"
Üniversitelerin tamamında engelli öğrenci koordinasyon merkezleri kurduklarını belirten Erdoğan, bunların dışında spordan iş dünyasına, kamuda istihdamdan siyasete kadar her alanda engellilere daha önce eşi benzeri görülmemiş imkanlar sunduklarını bildirdi.
Erdoğan, "Atılan tüm bu adımlar sayesinde engelli kardeşlerimizin öz güveni yükseldi, topluma ve devlete olan güvenleri arttı." dedi.
Bugün hayatın hiçbir alanında engellilerin yok sayılmadığını, bilakis el üstünde tutulduğunu vurgulayan Erdoğan, "Uzun yıllar dışlanan engelli kardeşlerimiz sporda, sanatta, akademide, siyasette artık göğüslerini gere gere ben de varım diyor." diye konuştu.
Engellilerin desteklenip kendilerine gerekli imkanlar sunulduğunda neleri başarabildiklerinin en net biçimde spor alanında görüldüğünü söyleyen Erdoğan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Daha önce sporun birçok branşında kısıtlı sayıda varlık gösterebilen engellilerimiz, bugün sporun her alanında adeta destan yazıyorlar. Rakamlar, sporda ülkemizin nereden nereye geldiğini ortaya koymaktadır. Türkiye, 2000 Sydney Paralimpik Oyunlarına sadece bir sporcuyla katılmış ve hiçbir madalya kazanamamıştır. 20 sene sonra 2020 Tokyo Paralimpik Oyunlarına 87 sporcuyla katıldık ve 2'si altın, 4'ü gümüş, 9'u bronz madalya olmak üzere toplam 15 madalyayla ülkemize döndük.
Tokyo 2020, 13 branş ve 87 sporcuyla paralimpik oyunlar tarihimizin en fazla sayıda branş ve sporcuyla katılım sağladığımız organizasyon oldu. Sporcularımız dünya, Avrupa ve diğer uluslararası şampiyonalarda birçok madalya kazanarak milletimize büyük gurur yaşattılar. Hiç şüphesiz bu tarihi başarıda, devletimizin altyapı yatırımları yanında federasyonlara ve kulüplere verdiği desteklerin de önemli payı vardır."
"Engelliler spor federasyonlarına verilen bütçeleri her yıl artırdık"
Engelliler spor federasyonlarına verilen bütçeleri her yıl artırdıklarına, sadece bu yıl 4 engelli spor federasyonuna yaklaşık 70 milyon lira kaynak tahsis ettiklerine dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:
"Engelli spor kulüplerimize yönelik desteklerde de hem sayı hem de miktar itibarıyla ciddi iyileştirmelere gittik. Geçmişte yıllık 159 bin lirayı ancak bulan yardımların miktarı, 2020 senesinde 1101 spor kulübüne 6,5 milyon lira seviyesine çıktı. Tüm bu destek ve teşviklerin meyvesini sadece madalya sayısında değil, aynı zamanda sporcu sayısında da toplamayı başardık. Engelli sporcu sayısı 2002 yılında 2 bin 763 iken 2021 yılı itibarıyla bu rakam 45 bin 441'e çıktı. Ayrıca, Gençlik ve Spor Bakanlığımıza bağlı tüm spor tesislerini engelli kardeşlerimizin erişimi için yeniden düzenledik. Elbette bulunduğumuz konumu yeterli görmüyor daha büyük başarılar için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024 Paris Olimpiyatlarıyla ilgili hazırlıklara şimdiden başladıklarını da belirterek, "Paris'te hem sporcu sayısı hem de kazanılan madalya itibarıyla inşallah yeni bir rekora imza atacağımıza inanıyorum. Spor Aşkı Engel Tanımaz Programını, geleceğin olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonlarını yetiştirme yolunda değerli bir adım olarak görüyorum. Milli Eğitim Bakanlığımız ile Gençlik ve Spor Bakanlığımızın iş birliğiyle gerçekleştirilecek bu çalışmanın, tüm gençlerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.
Engellilere verilen bu hizmetlerde emeği geçen herkese teşekkür eden Erdoğan, "Her biri tek başına bir başarı hikayesi olan engelli sporcularımıza Rabbimden muvaffakiyetler diliyorum." dedi.
“Bütün vatandaşlarımızın hakkını alabilmesi, sosyal politikalarımızın öncelikli hedefleri arasındadır”
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ise konuşmasında, insanların dünyaya iyiliği ve güzelliği yaymak, kötülüklere engel olmak üzere gelindiğine inandığını söyledi.
Bu inançla ilerleme kaydetmek ve hayatı güzelleştirmek üzere her türlü engeli ortadan kaldırmakla mükellef olunduğunu belirten Yanık, en önemli hedeflerinin, bütün vatandaşların tam ve etkin şekilde bu ilerlemeye katılması için çalışmak olduğunu dile getirdi.
Neye ihtiyaç varsa ihtiyacı olana onu sağlamak, gelemeyene gitmek, düşeni kaldırmak veya yaraya merhem olmanın vazifeleri olduğunu vurgulayan Yanık, şöyle konuştu:
"Türkiye son 20 yıldır, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde hak temelli bir anlayışla geliştirdiği politikalarla, sosyal hizmetler alanında çığır açmıştır. Ulaştığımız maddi ve manevi refahtan kadın, erkek, yaşlı, engelli, çocuk bütün vatandaşlarımızın hakkını alabilmesi, sosyal politikalarımızın öncelikli hedefleri arasındadır. Engelli bireylerin hayata tam, eşit ve doğal katılımının sağlanması, bağımsız hareket etme kabiliyetlerinin artırılması gelişmiş toplumların ortak özelliklerindendir. Üreten, yaşadığı topluma katkı sağlayan, üretilen refahtan payını alan her engelli mutlu, sağlıklı ve kalkınmış bir topluma işarettir. Bunun için de bizler, herkese kendi hayat şartlarına uygun imkanlar sunarak ülkemize değer katmasına çalışıyoruz. Bunun önüne geçecek zihniyetlerin değişmesi ve sistemin dönüşmesi için de elimizden geleni yapıyoruz. Tek bir kişinin dahi açığa çıkaramadığı o kıymetli potansiyelin, ülkemizin vizyonuna kayıp bir parça olarak yansıyacağına inanıyoruz."
"Daha büyük bir özgüvenle geleceğimizi selamlıyoruz"
Bakan Yanık, bakanlık olarak hemen her hafta farklı bir alanda başarı kazanmış engelli gençleri, vatandaşları ağırladıklarını belirterek, "Bir hafta işitme engelliler voleybol takımımızın başarılarıyla gururlanıyor, diğer hafta down sendromlu çocuklarımızın aldığı dünya kupasını göklere kaldırıyoruz." diye konuştu.
"Basketbol takımlarımız, yüzücülerimiz, bizleri yurtdışında temsil eden görme engelli atletimiz hepsi bizim ayrı ayrı medarı iftiharlarımız." ifadesini kullanan Yanık, şöyle devam etti:
"Ancak şunu da iyi biliyoruz, başarı her zaman karşılığı bir madalya, bir diploma ya da bir kupa olarak karşımıza çıkan bir olgu değildir. Bazen bir senenin sonunda dilden dökülen tek bir kelimedir başarı, bazen ileriye doğru atılmış bir tek adım. Bunları sağlayabildiğimizde bizler de mutlu ve huzurluyuz demektir. Bizim başarımız da budur. Sosyal hayata katılmada ve sağlıklı bir toplumun oluşmasında büyük katkısı olan spor, engelli vatandaşlarımız için artık daha ulaşılabilir. Bugün burada hep birlikte buna şahitlik ediyoruz. Engel tanımayan arkadaşlarımızla sporu buluşturarak daha büyük bir öz güvenle geleceğimizi selamlıyoruz."
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki spor malzemelerinin yer aldığı tırlar yola çıktı.
Engelli milli sporcular, günün anısına Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, imzalı milli takım forması ve elle işlenmiş semazen tablosu hediye etti.