…
31 Ocak 2021, Pazar Mardin,Türkiye

“Bir Dünya Üreten Kadın Projesi” Mardin’de Kadın İstihdamını Artırıyor


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kadın istihdamını artırmak için destek verdiği projelere bir yenisini ekledi. Mardin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından SOGEP Programı çerçevesinde Dicle Kalkınma Ajansı’na sunulan “Bir Dünya Üreten Kadın Projesi” kapsamında Ömerli ilçesinde lavanta fidesi dikimi yapıldı. Dikim, 17 dekar alan üzerinde 15 lavanta bahçesi oluşacak şekilde gerçekleşti. Nusaybin’de 120 dönüm alanda toplam 94 bin lavanta fidanı dikimi de tamamlandı. Dargeçit ilçesinde 255 dönüm alanın 135 dönümüne 106 bin lavanta fidanı dikildi, kalan 120 dönüm alana ise şubat ayında dikim yapılacak. Artuklu, Ömerli, Derik’de ise arazi hazırlıkları devam ediyor. Proje kapsamında toplamda 1020 dekar alanda 800 bin 400 adet lavanta bitkisi ekimi gerçekleştirilecek. Toplam 60 tane lavanta bahçesi kurulacak.

“Bir Dünya Üreten Kadın Kooperatifi” Kuruldu

Ülke çapında kadın girişimciliğinin, kadın emeğinin ve kadın dayanışmasının sonucu olarak kadın kooperatifi sayısı da artıyor. Proje kapsamında da “Bir Dünya Üreten Kadın Kooperatifi” kuruldu. 

Mardin Büyükşehir Belediyesinin ortağı olarak finans desteği verdiği proje kapsamında hali hazırda devam eden dikimler için de 60 kadın istihdam edildi. Fidan dikimlerinin tamamlanmasıyla 200 kadın çiftçi seçilecek ve bu kadınlara gerekli eğitimler verilecek. Kadın çiftçiler eğitimlerin sonunda sertifika da alacak. 

Mardin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinasyonunda destek sağlanan “Bir Dünya Üreten Kadın Projesi” ile kırsaldaki kadınların kooperatifleşmesini sağlayarak istihdama kazandırılması planlanıyor. Bu lavanta bahçelerinde organik ürün yetiştiriciliği ve tarım alanında marka değeri yüksek ürünlerin yetiştirilmesi hedefleniyor.

Projeye, mali destekle fona erişim ve kredi destekleri sağlanarak ürün, iş geliştirme, ağ oluşturma, ortaklık alanlarında farkındalık oluşturulacak. Ayrıca kişisel gelişim ve kapasite geliştirici eğitim programları ile de yerelde kalkınmaya katkı sağlanacak.

Kadın Kooperatifi Sayısı 459’e Yükseldi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un destek verdiği kadın kooperatifleri kadınlar için güçlü bir istihdam kapısı olmaya devam ediyor. Bölgesel buluşmaları kadın kooperatifi kurulmasını da teşvik ediyor. Bakan Selçuk’un katılımıyla şimdiye kadar 2’si Akdeniz, bir İç Anadolu, bir Ege ve iki Karadeniz olmak üzere toplamda 6 bölgesel kadın kooperatifleri buluşması gerçekleştirildi. Bu buluşmalarda kooperatiflerin kadın istihdamına olan katkısına dikkat çektiklerini ve bakanlık olarak kooperatiflere destek verdiklerini hatırlatan Selçuk, kadın kooperatifi sayısının 459’a yükseldiğini kaydetti.

Engellilerimiz İçin Haberin Seslendirilmiş Hali