…
13 Temmuz 2021, Salı Ankara, Türkiye

"Belediyecilikte Engelsiz Vizyon Semineri"nde ‘2030 Engelsiz Vizyonu’ ele alındı


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın "Belediyecilikte Engelsiz Vizyon Semineri" nin ilki Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Bilecik, Bolu, Düzce, Kocaeli il ve ilçe belediyelerinden temsilcilerin katılımı ile çevrimiçi gerçekleştirildi.

Seminerde, ‘2030 Engelsiz Vizyonu’ nun yerel düzeye aktarılmasını sağlamak, engellilik kapsayıcı politikalar konusunda ortak anlayışı güçlendirmek, yerel yönetimlerin engellilere yönelik faaliyetlerini görünür kılmak, bu konudaki iyi uygulama örneklerinin ulusal düzeyde yaygınlaştırılmasını sağlamak ve yerel yönetimler arasındaki iş birliğini güçlendirmek amaçlarıyla yerel yönetimlere yönelik bölgesel düzeyde gerçekleştirilmesi planlanan konular ele alındı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Orhan Koç engellilik alanında yapılacakların ‘Engelsiz Vizyon Belgesi’nde bir araya getirildiğini hatırlatarak, bu vizyon belgesinin yakında açıklanacağını kaydetti.

Her temada her konuda ülke araştırmaları yaptıklarına değinen Koç, son 20 yılda Türkiye’nin gelişmiş ülkelerle paralel bir şekilde engellilikle ilgili hak temelli anlayışın gereği mevzuatlarını güncellediğini, özel kanun çıkardığını, yerel yönetimler, merkez yönetimler, tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilgili uygulama örneklerini hayata geçirdiğini ve engelli bireylerin yaşamına dokunduğunu anlattı.

“Tüm belediyelerle işbirliği yapacağız”

Yaşlı Destek Programı (YADES) hakkında bilgi veren Koç, “Bizim Bakanlık olarak büyükşehir belediyeleriyle yapmış olduğumuz YADES diye projelendirdiğimiz yaşlıların evinde sosyal hizmet aldığı, gündüz hizmetleriyle birlikte desteklendiği projeler hayata geçirdik. İnşallah bu yıl yapmış olduğumuz düzenlemeyle artık sadece büyükşehir belediyeleri değil tüm belediyelerle birlikte işbirliği yapacağız. İlçe belediyesi, il belediyesi bizatihi kendisi proje gönderebilecek. İmkanlarımız dahilinde engelli ve yaşlılarımıza yönelik bu projelere eş finansman sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

“Engelsiz Şehirler Yarışması” kapsamında 10 belediyeye ödül verilecek

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreteri Birol Ekici ise yaptığı konuşmada belediyelerin iyi örnekleri birbirleriyle paylaşmalarını ve iyi uygulama örneklerinin yaygınlaşmasını arzu ettiklerini söyledi. Ekici, “Biz 2021 yılında Engelsiz Şehirler Yarışması düzenledik. Bunda da en önemli ortağımız Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıydı. Bu çerçevede 186 belediyemizden 216 tane proje başvurusu geldi. Bu proje başvurularının hepsi birbirinden çok güzeldi. Jürimizde Genel Müdürümüz Orhan Koç’un katkılarıyla 10 belediyemizi belirledik. Önümüzdeki günlerde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte bu projeleri ödüllendirip birlikte proje yürütebilmek için maddi kaynak da sağlayacağız. Belediyelerimizin engellilere ve yaşlılara yönelik hizmetlerinin gelişmesi temenni ediyorum”  dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Uzmanı Keziban Karçkay ‘2030 Engelsiz Vizyon’,  Araştırma Geliştirme ve İstatistik Dairesi Başkanı Tayyar Kuz ise ‘Engellilik Kapsayıcı Politikalar Açısından Yerel Yönetimlerin Rolü’ başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi. Seminerde belediyeleri temsilen söz alan katılımcılar tarafından engellileri gözeterek planlanan ve sunulan hizmetler de paylaşıldı.