…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
22 Ağustos 2023, Salı Şanlıurfa, Türkiye

Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş Şanlıurfa’da Şehir Buluşmaları Toplantısına Katıldı


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, “Ülkemizde son 20 yılda kız çocuklarının ve kadınların okullaşma oranı, uyguladığımız politikalar sayesinde belirgin düzeyde arttı” dedi.

Bakan Göktaş, Şehir Buluşmaları toplantısına katılmak üzere gittiği Şanlıurfa’da bir dizi ziyaretler gerçekleştirdi, 7 ayrı projenin toplu açılışını yaptı.

Bakan Göktaş ilk olarak Şanlıurfa Valiliği ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesini ziyaret ederek şehirde yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Ardından AK Parti Şanlıurfa İl Başkanlığını ziyaret ederek teşkilat mensuplarıyla bir araya geldi.

AK Parti İl Başkanlığında konuşan Bakan Göktaş, 22 yıl önce Ağustos ayında kurulan AK Parti'nin halkın ve hakkın sesi olmayı başardığını söyledi.

“AK Parti Doğrular İçin Hep İşbaşında Oldu”

Dıştan ve içten her türlü baskı, engelleme ve demokrasi dışı tuzaklara rağmen bugünlere kadar geldiklerini dile getiren Bakan Göktaş, “AK Parti, 22 yılda Türkiye'yi devler ligine taşıdı. Ama bunlar sizler sayesinde oldu. Hepinizin burada emekleri çok büyük. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Attığımız her adımda, kazandığımız her seçimde, milletvekilimizden il başkanımıza, kadın ve gençlik kollarımızdan mahalle temsilcilerimize ve sandık müşahitlerimize kadar herkesin büyük emekleri var. AK Parti daima milletinin yanında oldu. AK Parti 'doğrular için hep işbaşında' oldu. Sizler de hep AK Parti'nin yanında oldunuz. Bu başarı sizin başarınız. Allah sizlerden razı olsun” sözlerine yer verdi.

Göktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Aralık ayında Şanlıurfa'da yaptığı konuşmada teşkilat mensuplarına "vites yükseltin" yönündeki talimatlarını hatırlatarak, teşkilatın bu talimata gerekli özveriyle yanıt verdiğini dile getirdi.

“STK'larla Omuz Omuza Çalışıyoruz”

Ardından Şehir Buluşmaları kapsamında sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Göktaş, Şanlıurfa'yı sivil toplum açısından önemli bir şehir olarak gördüklerini söyledi.

Afetlerin akut döneminde ve sonrasında STK'larla omuz omuza çalıştıklarını aktaran Göktaş, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Şanlıurfa'da Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) kapsamında, 197 meslek elemanımızla 2017-2023 yılları arasında 335 binin üzerinde haneye ulaştık. Bu hanelerimizin ihtiyaçlarının tespiti, bu ihtiyaçlara yönelik çözümler üretilmesi ve rehberlik hizmetleri gibi birçok faaliyeti ASDEP programımız kapsamında yürütüyoruz. 33 binden fazla kardeşimize Evlilik Öncesi Eğitim verdik. Aile Eğitim Programı'mızdan 92 bin kişi faydalandı. Sosyal Ekonomik Destek (SED) Programı kapsamında çocuklarımıza ailelerinin yanında destek veriyoruz. Destek verdiğimiz yaklaşık 6 bin 800 çocuğumuz var. 2012 yılından bugüne kadar bu programımıza 632 milyon lira kaynak ayırdık."

STK'larla işbirliği içinde olmanın kendileri için çok kıymetli olduğuna değinen Göktaş, “2003-2023 yılları arasında 25 milyar liraya yakın kaynak aktardık. Bu ilerlemelerin toplumsal hayata yansımasını çok önemsiyoruz. İşte bu noktada STK'larımızın işbirliği bizim için çok kıymetli. Bu yüzyıla Türkiye Yüzyılı diyoruz. Her anlamda bu yüzyılı Türkiye Yüzyılı yapmak için çalışıyoruz. Bu vizyonu daha da geliştirmek için Bakanlığımız bünyesinde Sivil Toplumla İşbirliği Daire Başkanlığımızı kurduk. STK'lerle olan irtibatımızı müstakil bir başkanlık çatısı altında devam ettiriyoruz” dedi.

Daha sonra Yenice Kadın ve Aile Merkezi Açılışına katılan Bakan Göktaş, “Ülkemizde son 20 yılda kız çocuklarının ve kadınların okullaşma oranı, uyguladığımız politikalar sayesinde belirgin düzeyde arttı” dedi.

“Her Zaman Kadınların Yanında Olduk, Olmaya Devam Edeceğiz”

Güneydoğu insanının çalışkanlığı ve mertliğiyle bilindiğini ifade eden Göktaş, “Bu güzel insanları yetiştiren Güneydoğu kadınının üreten güçlü Türkiye’nin bir parçası olması bizim için çok kıymetli. Bunun için her zaman kadınların yanında olduk, olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Kadınların Ellerinin Değdiği Her Şey Bereketlenir”

Problem çözme yeteneği yüksek, bugünün dünyasını tahlil edebilen, gücünü manevi değerlerden alan çocuklar yetiştirilmesinin gerekliliğini vurgulayan Bakan Göktaş, “Bu da ancak aile kurumunun güçlendirilmesiyle mümkün. Bu sebeple Aile Destek Merkezleri önemli işlevlere sahiptir. Kendini geliştirme imkanına kavuşmuş, mutlu ve özgüvenli kadınlar, aynı zamanda güçlü aileler demektir. Aile Destek Merkezlerinde mesleki eğitim gören kadınlar, aynı zamanda dayanışma ve birlikte yaşama kültürünü tecrübe ederek, sosyal yaşama daha etkin katılıyorlar. Bizler kadını baş tacı eden bir medeniyetin temsilcileriyiz. Biz yurt edindiğimiz topraklara Anadolu deriz. Bizim kültürümüzde kadınların ellerinin değdiği her şey bereketlenir, biri bin olur. Elbette bu cevheri işleyecek eğitim imkanlarına ulaşmalarını sağlamak bizim vazifemizdir” ifadelerini kullandı.

“Kız Çocuklarının Okullaşma Oranı Arttı”

Okullaşma oranının önemine dikkati çeken Göktaş, şunları kaydetti: “Ülkemizde son 20 yılda kız çocuklarının ve kadınların okullaşma oranı, uyguladığımız politikalar sayesinde belirgin düzeyde arttı. Aile kurumunu ayakta tutmak için yalnızca kadınların çabası yetmez. Erkeklerin, anne babaların, herkesin aile kurumunu korumak ve güçlendirmek için çaba göstermesi gerekir. Ailenin korunması için bütün sorumluluğu kadınlara yüklemek doğru ve gerçekçi değildir. Biz şuna inanıyoruz, kadın mutluysa çocuklar, çocuklar mutluysa aile, aile mutluysa millet güçlüdür. Hiç kimse güçlü bir milletin ne yolunu ne önünü kesebilir. Bu bilinçle çalışmalarımızı kesintisiz sürdüreceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde her bir vatandaşımızın üreten, güçlü Türkiye'nin bir parçası olması için çaba göstermeye devam edeceğiz.”

Açılışı yapılan tesislerde emeği geçenlere teşekkür eden Bakan Göktaş, “Bugün burada Yenice Aile Destek Merkezimiz dışında 6 kuruluşumuzun daha açılışını gerçekleştiriyoruz. Yenice ve Süleymaniye'deki Aile Destek Merkezimizle birlikte, Hilvan ve Birecik'te Sosyal Hizmet Merkezimiz, Adil Bucak Çocuk Evleri Sitemiz, ikinci Kadın Konukevi ve Gündüzlü Bakım ve Aktif Yaşam Merkezi'mizi Şanlıurfalı hemşehrilerimizin hizmetine sunuyoruz. Şanlıurfalıların refahı ve mutluluğu için her türlü imkanı sunmaya devam ediyoruz” dedi.

Bakan Göktaş, Türkiye'yi dünyanın yükselen değerleri arasına taşımaya kararlı olduklarını vurguladı.

Konuşmanın ardından kurdele kesilerek merkezin açılışı yapıldı. Daha sonra protokol üyeleriyle merkezi gezen Bakan Göktaş’a, kursiyerler tarafından yapılan el işi ürünler hediye edildi.

Bakan Göktaş son olarak Şehir Buluşmaları kapsamında basın mensuplarıyla bir araya gelerek basına açıklamalarda bulundu.

Bakan Göktaş, Şehir Buluşmalarında halkla bir araya gelmenin yaşattığı coşkunun, kendilerini Türkiye Yüzyılı hedeflerine taşıyacak bir motivasyon sağladığını söyledi.

Türkiye Yüzyılı olarak sembolleştirdikleri yeni dönemde, ülkede barış, istikrar ve refahı tesis etmeyi hedeflediklerini dile getiren Göktaş, Şanlıurfa'nın ülkenin refahına önemli katkılar sunan bir şehir olduğunu vurguladı.

Ülkece 6 Şubat depremlerinden dolayı zorlu bir süreç yaşandığını anımsatan Göktaş, özellikle depremden etkilenen 11 ilde hayatın akışının değiştiğini ifade etti.

Şanlıurfa'daki çalışmalarında depremin açtığı yaraları sarmayı sürdürdüklerini anlatan Göktaş, şubattan bugüne 533 tır yardımı halka ulaştırdıklarını kaydetti.

Depremden etkilenen vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanması için Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakfına 100 milyon lira kaynak aktardıklarını belirten Göktaş, “Ayni ve nakdi desteğin yanı sıra psikososyal destek ekiplerimizle Şanlıurfa'da 130 bine yakın vatandaşımızın elini tuttuk, acısına ortak olduk. Hep beraber iyileşmek ve ayağa kalkmak için var gücümüzle çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Son 20 yılda Türkiye'nin, doğal afetler karşısında alınmış derslerle hareket etiğini vurgulayan Göktaş, şu ifadeleri kullandı:

"Hükümet olarak afet yönetiminin her aşamasında profesyonel bir kadro ve sistemli bir işleyişle çalışıyoruz. Ayrıca son 20 yılda Türkiye'deki sosyal hizmet anlayışını keyfi uygulamalardan çıkardık, hak temelli ve arz odaklı bir düzene taşıdık. Bütün şehirlerimize sosyal hizmet merkezleri kurduk. Şanlıurfa'da bulunan 12 sosyal hizmet merkezimizle halkımızın bize doğrudan ulaşabilmesini sağlıyoruz. Onlar bize gelemediğinde biz onların kapısını çalıyoruz, hal hatır soruyoruz.”

Bakan Göktaş, çocuklar için de özel düzenlemeler yaptıklarını anlatarak, "Sosyal ve Ekonomik Destek Programı'mızla 2012 yılından bugüne 6 bini aşkın çocuk için toplamda 632 milyon lira kaynak ayırdık. Koruyucu Aile ve Evlat Edindirme programlarımızla, kendi ailelerinin yanında yaşama imkanı bulunmayan çocuklarımıza güvenli ve sevgi dolu yuvalar sunuyoruz. Şu anda Şanlıurfa'da 125 çocuğumuz koruyucu ailelerimiz tarafından yetiştiriliyor, 35 çocuğumuz ise kalıcı olarak yeni aileleriyle birlikte yaşıyor. Geleceğimizin güvencesi olan bu çocuklarımız için 2012 yılından bugüne 176 milyon lira kaynak aktardık” dedi.

Bakan Göktaş, 2023 itibarıyla Türkiye Yüzyılı’nın kapısını araladıklarını, 100. yılda Türkiye'yi dünyada hak ettiği noktaya taşımayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.