Bakanımız Derya Yanık TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığın 2022 Yılı Bütçesinin Sunumunu Yaptı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bakanlığın 2022 yılı bütçesinin sunumunu yaptı. Bakanımız Derya Yanık, Bakanlığın dinamik yapısı ve yenilikçi yaklaşımıyla, dezavantajlı kesimler öncelikli olmak üzere tüm toplumu hedefleyerek 83 milyon vatandaşa hitap eden sosyal hizmet ve sosyal yardım faaliyetlerini yürüttüğünü anlattı.
"Önümüzdeki dönemdeki misyonumuz, bireyin, ailenin ve toplumsal değerlerimizin korunması, güçlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik bütüncül ve adil sosyal hizmet modelleri geliştirmek ve uygulamak olacaktır." diyen Bakanımız Derya Yanık, merkez teşkilatındaki 18 birim ve taşra teşkilatında 48 bin 850 personelle hizmet verdiklerini söyledi.
Türkiye genelinde 400 Sosyal Hizmet Merkezi'ne ulaşılacak
Bakanımız Derya Yanık, ailenin toplumun kilit taşı, birey ve ailenin ise birbirinin alternatifi değil tamamlayıcısı olduğunu ifade etti.
Sosyal Hizmet Merkezleri (SHM) aracılığıyla aile, çocuk, genç, kadın, engelli ve yaşlı tüm vatandaşlara, ihtiyaç duydukları konularda tek noktadan ve birebir destek sağlandığını anlatan Bakanımız Derya Yanık, 2013'ten bugüne kadar Türkiye genelinde 374 SHM'nin hizmete açıldığını ve yıl sonuna kadar 6 SHM'nin daha açılacağını bildirdi.
Bakanımız Derya Yanık, "2022 yılı sonunda açmayı hedeflediğimiz 20 Sosyal Hizmet Merkezi ile ülkemiz genelinde 400 merkeze ulaşarak vatandaşlarımızın hizmetlerimize erişimini daha da kolaylaştıracak ve genişleteceğiz." diye konuştu.
Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) kapsamında 3 bin 542 ASDEP görevlisiyle bugüne kadar 3 milyon 468 bin 827 haneye ulaşıldığını aktaran Bakanımız Derya Yanık, ASDEP mevzuatının geliştirilmesi ve yazılım alt yapısının iyileştirilmesine yönelik çalışmaları da 2022 yılının ilk yarısında tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.
Ücretsiz "aile danışmanlığı" hizmeti 2022'de yaygınlaştırılacak
Bakanımız Derya Yanık, aile eğitim programları kapsamında da 2013'ten itibaren 2 milyon 296 bin 126 kişiye ulaşıldığını belirterek, "Evlilik Öncesi Eğitim Programı ile bugüne kadar toplam 1 milyon 216 bin 971 gencimize ve çiftimize 'Evlilikte İletişim ve Yaşam Becerileri', 'Aile Hukuku', 'Evlilik ve Sağlık' alanlarında eğitimler verdik." dedi.
Türkiye genelinde SHM'ler ve il müdürlüklerince ücretsiz sunulan, vatandaşların e-Devlet üzerinden başvurabildiği aile danışmanlığı hizmetine ilişkin bilgileri de paylaşan Bakanımız Derya Yanık, "2012 yılından itibaren toplam 76 bin 472 başvuruya aile danışmanlığı hizmeti verdik. 2022 yılında, tüm bu eğitim ve danışmanlık hizmetlerimizin vatandaşımıza daha etkin sunulması amacıyla, eğitmen ve danışmanlarımızı süpervizyon ve eğitim programları ile destekleyecek, aile danışmanlığı hizmetimizi daha da yaygınlaştıracağız." ifadelerini kullandı.
Türkiye genelinde boşanma araştırması yapılacak
Bakanlıkça Türkiye Aile Yapısı Araştırması'nın (TAYA) dördüncüsünün ve Türkiye Ergen Profili Araştırması'nın (TEPA) üçüncüsünün saha çalışmalarını 2021 itibarıyla başlattıklarını dile getiren Bakanımız Derya Yanık, bu araştırmaların sonuçlarının 2022'de kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.
Bakanımız Derya Yanık, "2022 yılında, ayrıca, Türkiye Üniversite Gençliği Profil Araştırması'nın (TÜGPA) üçüncüsü gerçekleştirilecek olup, boşanma nedenlerini incelemek üzere Türkiye geneli nicel bir boşanma araştırması da yapılacaktır. Bu çalışmalarla sosyolojik değişimi ve dönüşümü takip ediyor, hizmetlerimizin etki analizleriyle birlikte yoğunlaşmamız gereken hizmet alanlarını ve yeni sosyal politikalarımızın ana fikirlerini belirliyoruz." açıklamasında bulundu.
Afet ve acil durumlarda 564 bini aşkın vatandaşa psikososyal destek verildi
Bakanımız Derya Yanık, psikososyal destek ekiplerinin afet ve acil durumlarda vatandaşlara destek sağladığını anlatarak, 2013'ten itibaren "kırmızı yelekliler" olarak da bilinen 8 bin 509 meslek elemanın 154 ayrı afet ve acil duruma müdahale ettiğini belirtti.
Bakanlığın koordinasyonu, STK ve meslek kuruluşlarının da desteğiyle afet ve acil durum dönemlerinde 142 bin 222 hanede, 564 bin 611 vatandaşa psikososyal destek hizmeti sunulduğunu söyleyen Bakanımız Derya Yanık, ayrıca 81 il müdür yardımcısı ile 8 bin 292 personele bu alanda eğitim verildiğini aktardı.
Bakanımız Derya Yanık, Madde Kullanım Riski ve Madde Bağımlılığından Korunma eğitimleri kapsamında da 871 bin 132 kişiye ulaşıldığını kaydetti.
Roman vatandaşlara yönelik Strateji Belgesi Eylem Planı'nın uygulamaya alındığını ve bu kapsamda İzleme ve Değerlendirme Kurulu'nun oluşturulduğunu anımsatan Bakanımız Derya Yanık, izleme değerlendirme sistemini etkinleştirmek amacıyla Roman Strateji Belgesi İçin Etkili Bir İzleme, Değerlendirme ve Koordinasyon Mekanizması Kurulması Projesi'ni (ROMSİD) başlattıklarını dile getirdi.
651 bin çocuğa sosyal ve ekonomik destek verildi
Bakanımız Derya Yanık, çocukların farklı ihtiyaçlarını gözeterek, koruyucu önleyici hizmetler başta olmak üzere çeşitlendirilmiş hizmet modelleri ile çocukların yanında olmaya devam ettiklerinin altını çizdi.
Sosyal hizmetlerde aile bütünlüğünü önceleyerek, çocukların aileleri yanında toplumsal hayata katılımını ve sağlıklı bireyler olarak yetişmelerini amaçladıklarını belirten Bakanımız Derya Yanık, çocukların ailelerinden ekonomik nedenlerle uzak kalmalarını önleyen sosyal ve ekonomik destek hizmetinden 18 yılda 651 bin çocuğun yararlandığını söyledi.
Bakanımız Derya Yanık, güncel tutarlara göre çocuk başına aylık ortalama 1259 lira 70 kuruş destek verildiğini ve Eylül 2021 itibarıyla bu destekten aktif olarak 138 binden fazla çocuğun yararlandığını kaydetti.
Sosyal ve ekonomik destekten yararlanan çocukların aynı zamanda Okul Destek Projesi ile okulda ve okul dışı zamanlarda, ilgi ve yeteneklerine uygun sosyal, sportif, kültürel ve sanatsal etkinliklere katıldığına dikkati çeken Bakanımız Derya Yanık, "81 ilde 23 bin 148 çocuğumuzun faydalandığı bu etkinliklere daha çok çocuğumuzun katılımını sağlamak üzere projeyi yaygınlaştıracağız." şeklinde konuştu.
Koruyucu aileye kavuşan çocukların sayısı 19 yılda 16 kat arttı
Bakanımız Derya Yanık, "Koruyucu aile yanında kalan çocuklarımızın sayısı son 19 yılda 16 kat artmıştır. 2002 yılında bu sayı 515 iken 2021 Eylül ayı itibarıyla 8 bin 242'ye ulaştı. Bu sonuç hepimizin sevinci ve başarısıdır. Çocuklarımıza geniş yürekleri ile anne, baba, aile olan, sevgi olan, umut olan, gelecek olan, tüm koruyucu ailelerimize buradan bir kez daha şükranlarımızı ifade etmek istiyorum." bilgisini paylaştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleriyle Ankara Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin kuruluş tarihi olan 30 Haziran'ın "Koruyucu Aile Günü" olarak ilan edildiğini de anımsatan Bakanımız Derya Yanık, "Evlat edinme uygulamamızı da titizlikle yürütmeye devam etmekteyiz. 2021 yılında 338 çocuğumuz evlat edindirilmiştir. 2021 yılı eylül ayı itibarıyla evlat edinme hizmetinden yararlanan çocuk sayımız 18 bin 234'e ulaşmıştır." dedi.
Bakanımız Derya Yanık, 112 Çocuk Evleri Sitesi'nde 6 bin 144 çocuğun uzman personelin desteğiyle hayata hazırlandığını söyledi. Bakanımız Derya Yanık, ülke genelindeki 1193 Çocuk Evi'nde 6 bine yakın çocuğun kaldığını bildirdi.
290 Mobil Çocuk Sosyal Hizmet Biriminin 8 bini aşkın okulla eşleştirildiğini ifade eden Bakanımız Derya Yanık, sokakta çalıştırılan ve dilendirilen 27 bin 520 çocukla ilgili de önlem alındığını söyledi.
Çocuklar Güvende Programı ile riskle karşılaşmış ve sosyal hizmet sunulmuş çocuklara yönelik izleme ve takibin sürdürüldüğünü belirten Bakanımız Derya Yanık, bu kapsamda 75 bine yakın izleme ve değerlendirme yapıldığını aktardı.
Çocuklara doğrudan hizmet sunan personelin bilgi, bilinç, donanım ve kapasitesinin artırılması için eğitimler gerçekleştirdiklerini anlatan Bakanımız Derya Yanık, çocukların dijital risklerden korunmasına ilişkin çalışmaların da yoğunlaştırıldığını ifade etti.
Bakanlık bünyesindeki Sosyal Medya Çalışma Grubunun çocukların dijital ortamlarda karşılaşabilecekleri riskleri tespit ettiği ve önleyici çalışmalar yaptığını dile getiren Bakanımız Derya Yanık, şöyle devam etti:
"Bu kapsamda, çocukları olumsuz yönde etkileyebilecek 1269 içeriğe müdahale edilmiştir. Bakanlığımız bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, o kitapların küçüklerin psikolojik ve manevi gelişimleri üzerinde olumsuz etki yapıp yapmayacağına karar vermekte, o müstehcenlik suçuyla ilgili adli yargı organlarına bilirkişilik yapmaktır. Bu kapsamda, Kurul tarafından bugüne kadar 16 bin 914 süreli yayın ile 30 kitap değerlendirilmiş ve 23 kitap hakkında küçükler için zararlı olduğu yönünde karar verilmiştir. Buna ilaveten, müstehcenlik suçu ile ilgili 6 bin 653 adet adli bilirkişi raporu hazırlanmış ve adli makamlara gönderilmiştir. Muzır İçeriklere Müdahale İhbar Platformu üzerinden form, WhatsApp veya e-posta ile ihbarlar alınıp değerlendirilmektedir."
2002'den bugüne devlet koruması altında yetişmiş 37 bin 686 gence kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam sağlandığına işaret eden Bakanımız Derya Yanık, hedeflere ilişkin şunları söyledi:
"2022'de çocuk hizmetleri alanında, Türkiye Çocuk Araştırması projesi kapsamında, somut veriler ışığında çocuk refah göstergeleri geliştirilecektir. Acil Koruyucu Aile Sistemi ile koruyucu aile hizmetimizin kapsamı genişletilecektir. Oluşturulacak Gündüzlü Çocuk Hizmet Merkezlerinde 7-15 yaş grubunda yer alan dezavantajlı çocukların her türlü riskten korunması, psiko-sosyal gelişimlerinin desteklenmesi, ailelere rehberlik edilmesi ve mobil ekip çalışmalarının koordine edilmesi amaçlanmaktadır. Türkiye’de Çocuk Haklarının Desteklenmesi Projesi ile sokakta çalıştırılan çocukların tespiti ve sosyal hizmetlerden faydalandırılması, erken yaşta ve zorla evliliklerin önlenmesine yönelik toplumsal farkındalığın artırılması gibi faaliyetler yürüteceğiz. Risk altındaki çocukların ilk kabul ve değerlendirme süreçlerine ilişkin karar destek mekanizmalarını güçlendireceğiz."
"Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı" çalışmaları
Bakanımız Derya Yanık, kapsayıcı, eşitlikçi, sürdürülebilir ve daha iyi bir Türkiye için engelli ve yaşlı bireylere yönelik hizmetlerini insan odaklı ve hak temelli politikalar çerçevesinde yürütüldüğünü bildirdi. Vizyonlarının "erişilebilir ve içermeci bir toplum" olduğunu ifade eden Yanık, engelli ve yaşlı bireylere yönelik bakım hizmetlerinin bütünleşik bakım modeli kapsamında gerçekleştirildiğini kaydetti.
Bakanlığın engellilerin haklarını geliştirmek ve güçlendirmek için 2020'den 2030'a kadar ülkenin yol haritasını belirlediğini ve Engelsiz Vizyon Belgesi'ni hazırladığını anımsatan Bakanımız Derya Yanık, "Engelsiz Vizyon Belgesinin hayata geçirilmesini sağlayacak ilk 3 yıllık 'Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı' çalışmalarımız devam etmektedir." dedi.
Bakanımız Derya Yanık, Ulusal Engelli Veri Sistemi'nde yaklaşık 2,6 milyon engelli bireyin kayıtlı olduğunu anlattı. Engellilerin aile yanında desteklenmesinin öncelik olduğunu vurgulayan Yanık, bu kapsamda, engelli bireye bakım veren yakınına Evde Bakım Yardımı olarak aylık 1797 lira 97 kuruş ödendiğini belirtti. Yaklaşık 536 bin kişinin bu destekten faydalandığını ifade eden Bakanımız Derya Yanık, bugüne kadar yaklaşık 65 milyar lira evde bakım yardımı ödemesi gerçekleştirildiğini kaydetti.
Engellilere yönelik politikanın aile odaklı sosyal hizmet vizyonu doğrultusunda uygulandığını dile getiren Bakanımız Derya Yanık, engelli bireylere yönelik, 2018'de 7 olan gündüz engelsiz yaşam merkezi sayısının 128'e ulaştığına dikkati çekti.
Kurum bakımına ihtiyacı olan engelli bireyler için 2008'de Umutevi uygulamasını başlattıklarını anımsatan Bakanımız Derya Yanık, bugün itibarıyla 152 Umutevi'nde 843 engellinin bu hizmetten faydalandığını söyledi.
Engelli bireylere sunulan kurumsal yatılı bakım kapasitesinin artırıldığına işaret eden Bakanımız Derya Yanık, özel bakım merkezlerinden hizmet alımı uygulamasıyla bakım hizmeti için sıra bekleyen engellilerin taleplerinin tümüyle karşılandığını, 398 bakım merkezinde, yaklaşık 29 bin engelli bireye yatılı bakım hizmeti sunulduğunu vurguladı.
Bakanımız Derya Yanık, engelli ve yaşlıların toplumsal hayata katılımına verilen önem çerçevesinde 2015'ten itibaren 1,1 milyar lira ücretsiz seyahat kapsamında gelir desteği ödemeleri gerçekleştirildiğini aktardı. Engellilerinin istihdam imkanlarını artıracak ciddi çalışmalar yürütüldüğünün altını çizen Yanık, şunları kaydetti:
"Özel sektör temsilcileri ile iş birliği halinde beceri temelli iş uyumu uygulamasını hayata geçirerek engelli bireyler istihdama dahil edilmektedir. Daha fazla korumalı işyerinin açılarak zihinsel ve ruhsal engellilerimizin çalışma hayatında yer alması için mevzuat çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu kapsamda, korumalı işyerlerinde çalışan her engelli için aylık 991 lira 69 kuruş ücret teşviki sunulmaktadır. 2002'den bu yana kamuda engelli istihdamında 10 katı aşan bir artış sağlanmış olup kamu kurumlarına engelli memur statüsünde 5 bin 777 atama yapılmışken bugüne kadar 58 bin 520 engelli memurun ataması geçekleştirilmiştir."
Otizm spektrum bozuklukları için çalışmaların devam ettiğini, 2022-2025 dönemini kapsayacak Otizm Eylem Planı'nın ikincisinin hazırlandığını belirten Bakanımız Derya Yanık, "Önümüzdeki üç yıl boyunca merkezi ve yerel düzeydeki hizmet sunumunda iyileşme sağlayarak ve yeni hizmet modellerini ortaya koyarak, otizmli bireyler ve aileleri desteklenmeye devam edilecektir." dedi.
Bakanımız Derya Yanık, bu yıl Afyon, Aydın ve Mersin'de otizmli çocuklar için ihtisaslaşmış gündüz yaşam merkezi açıldığını, 2022'de ise, 9 ilde 10 yeni merkezin faaliyet geçirilmesinin planlandığını söyledi.
Sosyal hizmet ve politikalarının yaşlanan nüfusun güncel ihtiyaçlarına karşılık verecek şekilde tasarlandığını belirten Bakanımız Derya Yanık, Yaşlanma Vizyon Belgesi'nin tüm yaşlıları ve onlara hizmet sunacak olan tüm ilgili kurum ve kuruluşları kapsadığını ifade etti.
Bakanlığa bağlı 16 bin 509 kapasiteli 163 huzurevinde 12 bin 15 yaşlıya yatılı bakım hizmeti verildiğini anlatan Bakanımız Derya Yanık, 2021'de 1325 kapasiteli 11 huzurevinin açılışını gerçekleştirileceğini, gelecek yıl ise toplam 260 kapasiteli 3 huzurevi daha açacaklarını aktardı. Bakanımız Derya Yanık, huzurevi ihtiyacını azaltan ve yaşlıları yerinde desteklemeyi sağlayan gündüz bakım hizmeti veren yaşlı yaşam merkezi sayısının 32'ye çıkarıldığını belirtti.
Yaşlı Destek Programı (YADES) kapsamında 16 ilde 40 farklı projeyle 47 bin 822 hanedeki yaşlı vatandaşa ulaşarak evde bakım ve psiko-sosyal destek hizmeti sunduklarını bildiren Bakanımız Derya Yanık, program çerçevesindeki projelere 5 yılda toplam 33 milyon lira kaynak sağlandığını dile getirdi. Bakanımız Derya Yanık, Yaşlılar için Gündüz ve Evde Bakım Hizmetlerinin İyileştirilmesi Projesi (YAGEP) ile yaşlı bakım hizmetleri alanında faaliyet gösteren merkezi ve yerel kurumların hizmet kalitesini, evde bakım ve gündüz bakım odaklı, bütüncül bir yaklaşımla geliştirmeyi planladıklarını söyledi.
Kadın istihdamı ve kadına yönelik şiddetle mücadele
Bakanımız Derya Yanık, Bakanlığın çalışmalarında "güçlü kadın, güçlü aile, güçlü toplum" ilkesini esas aldığını vurguladı. 2002'de yüzde 79,9 olan kadın okur yazarlık oranının 2020'de yüzde 95,5'e yükseldiğini belirten Bakanımız Derya Yanık, aynı dönemde kız çocukların net okullaşma oranının ortaöğretim kademesinde yüzde 45,2'den yüzde 87,7'ye, yükseköğretim kademesinde ise yüzde 13,5'ten yüzde 48,4'e ulaştığını söyledi.
Kadınların üretim sistemine katılmalarının büyük önem taşıdığına işaret eden Bakanımız Derya Yanık, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kadın istihdamı konusunda bugüne kadar uyguladığımız teşvik politikalarının karşılık bulmasıyla hem istihdam rakamlarında hem de kadınların işgücüne katılımında önemli bir mesafe kat ettik. 2021 yılı Ağustos ayı sonuçlarına göre, kadın istihdamımız 9 milyon 156 bindir. 2002'de yüzde 25,3 olan kadın istihdam oranı, Ağustos 2021'de yüzde 28,4 olmuştur. Bir önceki yılın aynı dönemine göre kadın işgücü sayısı 736 bin kişi artarak 10 milyon 889 bine yükselmiştir. Kadınlarda işgücüne katılma oranı ise, Ağustos 2021'de yüzde 33,8'e çıkmıştır."
Kadına yönelik şiddetin, kadınların sosyal, ekonomik ve siyasal yaşamda hak ve fırsatlardan adil olarak yararlanmalarının önündeki en büyük engel olduğuna işaret eden Bakanımız Derya Yanık, "Kadının insan hak ve özgürlüklerini yok sayan, onurunu hiçe sayan, aileye, kadına ve çocuklara yönelik her türlü şiddeti buradan bir kez daha kınıyorum. 2021-2025 dönemi için kadına yönelik şiddetle mücadele alanında yol haritamızı belirleyen Dördüncü Eylem Planı'mızı 5 ana hedef kapsamında kararlılıkla yürütüyoruz." dedi.
Bakanımız Derya Yanık, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinde (ŞÖNİM) 2013 yılından bu yana 830 bin 648 kadın, 68 bin 25 erkek, 106 bin 683 çocuk olmak üzere toplam 1 milyon 5 bin 356 kişiye hizmet verildiğini söyledi.
Bu yıl itibarıyla ülke genelinde 149 kadın konukevinde 3 bin 624 kapasite ile hizmet sunulduğunu belirten Bakanımız Derya Yanık, bugüne kadar 2 milyonu aşkın kişiye kadına yönelik şiddetle mücadele farkındalık eğitimleri verildiğini bildirdi.
Bakanımız Derya Yanık, 2002'den bugüne kadar yaklaşık 40 bin şehit yakını, gazi ve gazi yakınının kamuda istihdamının sağlandığını belirtti.
Sosyal yardımlar 69,3 milyar liraya ulaştı
Sosyal yardım harcamalarına da değinen Bakanımız Derya Yanık, şunları kaydetti:
"2002 yılında sadece 1,3 milyar lira olan sosyal yardım harcamaları 2020'de tüm kamu kurum kurumlarınca 69,3 milyar liraya çıkarılmıştır. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Mart 2019'da hayata geçirdiğimiz Elektrik Tüketim Desteği Programı kapsamında 2021 Eylül ayı sonuna kadar toplamda 5 milyar 493 milyon lira vatandaşlarımıza elektrik tüketim desteği tahsis edilmiştir."
Bakanımız Derya Yanık, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2022 yılı bütçe teklifinin 66 milyar 131 milyon 543 bin lira olduğunu söyledi.
Sosyal yardımlar nesnel bir şekilde değerlendiriliyor
Bakanımız Derya Yanık, Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin TBMM Plan Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.
Kastamonu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde görev yapan bir personelin aracında uyuşturucu madde yakalanması" iddialarına ilişkin soruşturmanın selameti açısından, personelin 27 Ekim 2021'de görevden el çektirildiğini belirten Bakanımız Derya Yanık, uyuşturucu madde kullanımı, çocuğa şiddet, istismar gibi iddialarda ciddi şüphe oluşursa soruşturmanın sonucu beklenmeden hemen gereğinin yapıldığını, ilgili personelin görevden el çektirildiğini, bu konuda çok hassas olduklarını söyledi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının kadın istihdamı gibi konularda koordinasyon, politika belirleme ve farkındalık oluşturma görevlerini üstlendiğini, ilgili paydaşlarla birlikte hareket ettiğini anlatan Bakanımız Derya Yanık, Bakanlık bünyesinde aynı işi yapan, aynı eğitimi almış personelin özlük haklarını birbirine yaklaştırmayı 2022 başı itibarıyla hayata geçirmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Bakanımız Derya Yanık, Sosyal Ekonomik Destek (SED) hizmetiyle ilgili 67 gence belge eksikliği nedeniyle yapılan ödemelerin Sayıştay raporlarına konu olduğunu anlattı.
18 yaşını dolduran ihtiyaç sahibi olan ve eğitimi devam eden gençlere de SED hizmetinin sunulmaya devam ettiğini dile getiren Bakanımız Derya Yanık, usulsüz bir ödemenin söz konusu olmadığının altını çizdi.
Bakanımız Derya Yanık, "engelli raporu olmadığı halde engellilere yönelik yardımlardan yararlanan kişilerin bulunduğu" iddialarına ilişkin, "Engelli vatandaşlar için aylık imkanından yararlanmanın ön koşulu sağlık kurulu raporu. Sağlık Bakanlığınca 2007'den itibaren sağlık kurulu raporları Engelli Veri Tabanı'na kaydedilmeye başlanmış olmasına rağmen hastanelerin birçoğunun sisteme dahil olmaması sebebiyle bu süreçte veri tabanına tüm raporların kaydedilmesi mümkün olmamıştır. Dolayısıyla dijital ortamda görülmeyen bazı raporların fiziki ortamda Bakanlığımıza ulaştırılması ve bu engelli yardımlarından yararlanılması söz konusudur." diye konuştu. Bakanımız Derya Yanık, bunun herhangi bir şekilde "yolsuzluk ya da istismar" gibi değerlendirilmesini özellikle engelliler açısından haksız bulduğunu söyledi.
Sosyal yardımları "derin yoksullaşma" şeklinde değerlendirmenin de doğru olmadığını belirten Bakanımız Derya Yanık, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İktidar ve muhalefetin bir şekilde birbirini eleştirmesi, birbirlerinin yapıp ettikleri üzerinden birtakım karşıtlıklar üretmesi beklenir ama Bakanlığımızın çalıştığı bütün başlıklar siyasetin dışında ve üstünde olmalıdır diye düşünüyorum. Burada farklı siyasi partiler olarak siyaset üreten, birbiriyle yarışan, seçim zamanı iyice yarışacak olan taraflar olarak bir aradayız. Bundan daha tabii bir husus yok ama bizim Bakanlığımızın çalıştığı başlıkların hiçbirinin 'kaba siyaset' yarışmasına konu olmaması lazım. Şiddete uğrayan kadınlar, bakıma muhtaç, korunmaya alınması gereken çocuklar, sosyal yardım ihtiyacı olanlar, engelliler, yaşlılar, şehit yakınları, gaziler ve diğer çalıştığımız alanlar siyaset konusu olamaz. Bu alanların hiçbirisinin kaba siyaset konusu olmaması, tırnak içinde söylüyorum bir 'malzeme' haline getirilmemesi lazım. Çünkü bizim Bakanlığımız 83 milyonun tamamına ve 83 milyonun dezavantajlı kısımlarının tamamına bir şekilde dokunuyor. Dezavantajlı grupların zaten yaşadıkları dezavantajı bir de siyaset konusu haline getirerek onları yeniden kırılgan hale getirmenin manası olmadığı kanaatindeyim."
Bakanımız Derya Yanık, sosyal yardımların Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi aracılığıyla son derece nesnel bir şekilde hak sahiplerine bağlandığını anlatarak, milletvekillerinden, kriterleri karşıladığı halde sosyal yardım alamayan veya haksız yere yardım alan kişileri tespit etmeleri durumunda kendilerine ulaştırma çağrısında bulundu.
Sosyal yardım alanların büyük bölümünün işgücüne katılma imkanı olmayan engelli, yaşlı ve onların bakımını üstlenen kişilerden oluştuğuna işaret eden Yanık, sosyal yardım yararlanıcılarının sayısındaki artışın arz odaklı sisteme geçilmesinden kaynaklandığını söyledi.
Dönemsel ihtiyacı olanlara dönemsel, sürekli ihtiyacı olanlara da sürekli yardımda bulunduklarını ifade eden Bakanımız Derya Yanık, "Ama sizler seçim dönemi bu vatandaşları görüyorsanız ve sadece o zaman fark ediyorsanız bu bizim problemimiz değil." dedi. Derya Yanık, yardımları "sadaka" gibi vermediklerini vurguladı.
Aile bütünlüğünün korunması ve gündüz kuşağı programlarıyla ilgili eleştirilere katıldığını belirten Bakanımız Derya Yanık, bu konuda RTÜK ile yaptıkları çalıştayı anımsattı.
Bakanlık olarak birtakım hukuki mekanizmaları harekete geçirmenin dışında bir yetkileri bulunmadığına işaret eden Bakanımız Derya Yanık, bu yetkiyi de olabildiği kadar etkin bir biçimde kullandıklarını kaydetti.
Kamuda engelli atamaları
Kamuda engelli atamaları konusuna değinen Bakanımız Derya Yanık, Bakanlığın kadro çıkarıp atama yapma yetkisinin bulunmadığını, sadece bu konuda atama koordinasyonunu üstlendiğini anımsattı.
Bakanımız Derya Yanık, "Nitekim 2021 sonu veya 2022 başında atama yapmak için çalışmaları yoğunlaştırdık. Hem kendi bakanlığımızda olabildiği kadar yüksek tutarak hem de diğer bakanlıklarda bu farkındalığı oluşturmaya çalışarak atama çalışmalarını yürütüyoruz." dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, daha sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kurumlarının 2022 yılı bütçeleri kabul edildi.