…
22 Mart 2021, Pazartesi Ankara,Türkiye

Bakan Selçuk: “ Normalleşme Sürecinde Desteklerimiz Sürecek”


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Bu ayın sonunda Kısa Çalışma Ödeneği’nin sona eriyor. Sonrasında işverenlere yönelik normalleşme desteği sürecek. İşverenlerimize kısa çalışmada kaldıkları süre altı ayı geçmemek üzere 30 Haziran 2021 tarihine kadar normalleşme desteği vereceğiz. Bu kapsamda SGK’ye ödeyecekleri primler konusunda mahsuplaşma yapacağız” dedi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu ile bakanlıkta bir araya gelen Selçuk,  Kısa Çalışma Ödeneği’nden Sosyal Koruma Kalkanına, yeni istihdam politikalarından bakanlığın hayata geçirdiği  diğer hizmetlere dair birçok konuda değerlendirmelerde bulundu. Bakan Selçuk özetle şunları söyledi:

Kısa Çalışma Ödeneği Uzun Vadeli Bir Teşvikten Ziyade Kısa Vadeli Bir Destektir

“Kısa Çalışma Ödeneği,  COVID-19 nedeniyle şartları kolaylaştırılarak özel olarak verildi. Kısa Çalışma Ödeneği uzun vadeli bir teşvikten ziyade kısa vadeli bir destektir. Normalleşmeye geçince uygulama kalkacak. Normalleşme Desteği ve diğer SGK teşvikleri sürecek.

Her 4 İşletmeden 1’i Kısa Çalışma Ödeneği’ne Başvurmuş

Salgın sürecinde, İstihdam Kalkanı adı altında birçok paket açıkladık. Kısa Çalışma Ödeneği için 30 milyar lira kaynak aktardık. Türkiye’de yaklaşık 1,9 milyon işyeri bulunuyor. Yüzde 26’sı başvurmuş. Yani Türkiye’de 4 işletmeden sadece 1’i kısa çalışmaya ihtiyaç duymuş.

İstanbul, Bursa ve Ankara İlk Sırada

Sektörel bazda bakıldığında en fazla imalat, toptan ve perakende ticaret ile konaklama ve yiyecek faaliyetleri sektörlerinde çalışanlar Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlandı. En fazla İstanbul, Bursa ve Ankara illeri yaralanırken, il düzeyinde kısa çalışmadan yararlanma oranı en yüksek olan imalat sanayinin yoğun olduğu Bursa, Antalya ve Tekirdağ oldu.

KÇÖ’den Faydalananların Yaklaşık 2/3’ü Kendi İsteğiyle Normalleşti

2020 yılı Nisan ayında 3.2 milyon kişi Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanırken, Şubat ayında bu sayı 1.3 milyon kişiye geriledi.  Yine, 2020 yılı Nisan ayında ülke genelinde SGK 4/a özel sektör sigortalısının %26’sı Kısa Çalışma Ödeneği alırken, 2021 Şubat ayında bu oran %9,9’a geriledi.”

Sektörleri Yakından Takip Ediyoruz

Kısa Çalışma Ödeneği’nde sektörel dağılımları yakından takip ediyoruz. Şu anda imalat ve sanayi sektörlerinin toparlandığını görüyoruz. Bu bize aynı zamanda seyrin nereye doğru gideceğini gösterecek öncü bir işaret olacak.  Burada istihdamın korunması anlamında işverenlere de görev düşüyor.

Günde 100 Bin Başvuru

En yoğun senede 100 bin kısa çalışma başvuru almışız. Bu dönemde ise günde 100 bin başvuru aldığımız dönemler oldu. Herhangi bir aksama olmadan ödemeleri  süratle gerçekleştirdik. Fesih kısıtı ile birlikte Nakdi Ücret Desteğimiz de sürecek.

Sosyal Koruma Kalkanı’yla Herkesi Destekledik 

Sosyal Koruma kalkanıyla ihtiyaç sahibi tüm vatandaşlarımıza ulaşmayı hedefledik. Şartları taşıyan kısa çalışma alıyor, bu şartı taşımayan da nakdi ücret alıyor. Dolayısıyla iş akdi olanları devlet 12 ay boyunca destekledi. Bunun haricinde yoğun bir şekilde sosyal yardım verdik.

Vatandaşlarımızı İlk Günden İtibaren Korumayı Hedefledik

Sosyal Koruma Kalkanı’nı çok önemsiyoruz. Sosyal güvenliğin, sosyal hizmetlerin ve sosyal yardımların birleştiği bir paket oldu.  6 milyon hanemize 8 milyar lira destek sağladık. Kısa Çalışma Ödeneği’nde 30 milyar lira kaynak aktardık. Nakdi Ücret Desteğinde ise 2.5 milyon kişiye toplamda 9 milyar ödeme yapıldı. Vatandaşlarımızı ilk günden itibaren korumayı hedefledik.

İstihdam Çalışma Grubu Kuruldu

İstihdamı korumak Türk-İş, Hak-İş, TOBB, TİSK ve kamudan oluşan yeni bir çalışma grubu oluşturduk. Uzmanlar ve akademisyenlerden oluşan 10-12 kişilik bir ekip olacak. İstihdamın korunması noktasında politikalar üretilecek. Devletin getirdiği önerilerle sınırlı kalmadan, işçi ve işverenin mutabık kaldıkları önerileri değerlendireceğiz.

İstihdam Teşviklerini Sadeleştireceğiz 

SGK’de 23 ayrı teşvikimiz var. Teşviklerin sadeleştirilmesi konusunda bir çalışmamız olacak. İşverenin daha kolay anlayabileceği kullanıcı dostu bir sistem oluşturacağız. bir şekle dönüştüreceğiz.

21’nci Yüzyıl İş Gücü Piyasasının İhtiyaçlarına Hazırlıyoruz

Artık makineleşmenin yoğun bir şekilde olacağı döneme gireceğiz. Bu nedenle İŞKUR’un geleceğin meslekleri ve Mesleki Yeterlilik Kurumu’muzun da nitelikli iş gücü kaynağının oluşması için verdiği yeterlilik belgesi ile geleceğin mesleklerine hazırlanıyoruz.

İşbaşı Eğitim İstihdamı Artıracak Bir Program

Aktif İşgücü Programlarımız içerisinde en fazla İşbaşı Eğitim Programı kullanıyor. Yarı yarıya istihdam garantisi sunuyor. Ayrıca mesleki becerilerin geliştirilmesine katkı sağlıyor. Salgın sonrasında daha da aktif bir şekilde kullanmayı hedefliyoruz.”