Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, "Erişilebilirlik, engellilik gündeminin bir parçası değil, gündemin bizzat temelidir. Erişilebilirlik, engelli bireylerin haklarını tam anlamıyla kullanabilmeleri için olmazsa olmazdır." dedi
Bakan Göktaş, Küresel Engellilik Zirvesi'ne katılmak üzere bulunduğu Almanya'nın başkenti Berlin'de ilk olarak Türk vatandaşlarına hizmet veren yaşlı bakım merkezini ziyaret eden Göktaş'ı, yaşlılar alkışlarla karşıladı.
Bakım merkezindeki yaşlıların bayramlarını tebrik eden Göktaş, bir süre sohbet etti.
Türkiye'den, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan selamlar getirdiğini belirten Göktaş'a yaşlılar da ziyaretten duydukları mutluluğu ifade etti.
Bakan Göktaş, daha sonra Berlin Büyükelçiliği Kançılarya Binası'nda Almanya'da yaşayan Türk gençleriyle bir araya geldi.
Gençlerle tek tek tanışan Göktaş, burada yaptığı konuşmada, kendisinin de yurt dışında büyüyüp, eğitim aldığını, Türkiye'ye hizmet için yurda döndüğünü anlattı.
Ülkesine hizmet etmenin kendisi için "gurur verici" olduğunu vurgulayan Göktaş, yurt dışındaki gençlerin de kendileriyle gurur duymalarını istedi.
"Gençlerin yanındayız"
Yurt dışında yaşamanın önemli bir tecrübe olduğuna işaret eden Göktaş, gençlerin kendilerini burada yalnız hissetmemelerini, yanlarında olduklarını söyledi.
Bakan Göktaş, gençlerin, bulundukları ülkenin dilini öğrenmelerinin önemli olduğunu ancak öz dilleri olan Türkçeyi de unutmamaları ve düzgün kullanmaları gerektiğinin altını çizdi.
Gençlerle bir süre sohbet ederek tecrübelerini paylaşan Göktaş, merak ettikleri soruları da yanıtladı.
"Erişilebilirlik, engellilik gündeminin bir parçası değil, gündemin bizzat temelidir"
Bakan Göktaş, ardından engelli bireylerin yaşadıkları sorunlara yönelik çözümleri araştırabilmek, engelli haklarına ilişkin sözleşmenin etkin uygulanmasını sağlamak amacıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen "Küresel Engellilik Zirvesi"ne katıldı.
Almanya, Ürdün ve Uluslararası Engelliler İttifakı (International Disability Alliance) ortaklığıyla düzenlenen Zirve kapsamında gerçekleştirilen, "Herkes için Geleceğe Hazır, Kapsayıcı Altyapı İnşa Etmek-Yeni Zorluklar ve Yerel Çözümler" başlıklı oturumunda konuşan Bakan Göktaş, engelli bireylerin toplumsal hayata katılımını desteklemek amacıyla erişilebilirlik konusunda Türkiye'de yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Bakan Göktaş, "Erişilebilirlik, engellilik gündeminin bir parçası değil, gündemin bizzat temelidir. Erişilebilirlik, engelli bireylerin haklarını tam anlamıyla kullanabilmeleri için olmazsa olmazdır." ifadelerini kullandı.
Türkiye'de engelli bireylerin erişilebilirliğini sağlamak üzere yapılan hukuki düzenlemeleri anımsatan Göktaş, şunları kaydetti:
"2005 yılında yürürlüğe giren Engelliler Hakkında Kanun, ülkemizde engelli bireylerin yaşamlarında önemli iyileştirmeler sağlamış, bu alanda bir dönüm noktası olmuştur. Bu iddialı adımı, Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmesi'nden önce atmış olduk. Bu Kanun kapsamında, 2013 yılından bu yana, binaların, yapıların, açık alanların, toplu taşıma sistemlerinin, bilgi ve iletişim teknolojilerinin erişilebilirliğini sürekli olarak izliyoruz."
Göktaş, 2014'te mevzuatın kapsamını "engelli bireylere karşı her türlü ayrımcılığı açıkça yasaklayacak" şekilde genişlettiklerini hatırlatarak, "Tüm bu adımlar, sosyal hizmetlerde hak temelli yaklaşımımıza olan güçlü bağlılığımızı ortaya koymaktadır." dedi.
"Hizmet kalitesini artıracak standartlar belirliyoruz"
Bu adımları hayata geçirirken önemli zorluklarla karşılaştıklarını belirten Göktaş, "Engellilere yönelik attığımız adımların toplumun her kesimi tarafından benimsenmesini sağlamak için çalışıyoruz. İlgili tüm paydaşlarla yakın işbirliği yapıyor ve ihtiyaçları sahada doğrudan değerlendiriyoruz. Hizmet kalitesini artıracak standartlar belirliyoruz." diye konuştu.
Göktaş, 2010'da Türkiye'de ilk Erişilebilirlik Stratejisi ve Eylem Planı'nı hayata geçirdiklerini anımsatarak, eğitimler, atölye çalışmaları ve kapasite geliştirme girişimleri ile Türkiye'nin erişilebilirlik vizyonunu yeni bir seviyeye taşıdıklarını vurguladı.
Erişilebilirlik Destek Projeleri ile kamu binaları ve açık alanların erişilebilirliği için mali ve teknik destek sağlandığını dile getiren Göktaş, "Erişilebilirlik Kılavuzumuz aracılığıyla erişilebilirlik standartlarının uygulanmasında öncülük ediyoruz. İşitme engelli bireylerin kamusal alanlarda iletişim kurmasını kolaylaştıran AİLEM Engelsiz İletişim Merkezi'ni hayata geçirdik." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın erişilebilirliğe verdiği önemi vurgulamak amacıyla 2020 yılının "Erişilebilirlik Yılı" ilan edildiğini hatırlatan Göktaş, iyi uygulamaları hayata geçiren kurum, kuruluş ve yerel yönetimlere yönelik Erişilebilirlik Ödülleri Yarışması yapıldığını, 2022'de de erişilebilirlik sertifikası alan mekan ve hizmetlerin, Birleşmiş Milletler onaylı "Erişilebilirlik Logosu" ile tanınmaya başlandığını söyledi.
"Erişilebilirlik, Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun temel hedeflerinden biridir." diyen Göktaş, bu hedef doğrultusunda, kimseyi geride bırakmamak anlayışıyla 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi'ni hazırladıklarını, 2023-2025 dönemini kapsayan Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı'nı açıkladıklarını kaydetti.
Tüm Eylem Planı uygulamalarını, ilgili tüm paydaşların katılımıyla sistematik ve şeffaf bir şekilde takip ettiklerini dile getiren Göktaş, "Tüm bu çabalar ve faaliyetler, erişilebilirlik konusundaki zorlukları aşmamıza ve toplumsal farkındalığı artırmamıza yardımcı olmaktadır." diye konuştu.
"Erişilebilirlik, bir insan hakkı"
Göktaş, erişilebilirliğin "insan hakkı" olduğunun altını çizerek, "Ancak Gazze'de bu hak, savaşın ve yıkımın gölgesinde kalıyor. Gazze'deki engelli bireyler, sağlık hizmetlerine, güvenli barınaklara ve temel ihtiyaçlara ulaşmakta büyük zorluklar yaşıyor. Bugün kapsayıcılığı yalnızca engelli bireyler için değil, tüm dezavantajlı insanlar için düşünmeliyiz. Gazze'de en temel ihtiyaçlarına dahi erişemeyen engelliler, kadınlar ve çocuklar için sesimizi yükseltmek hepimizin ortak sorumluluğudur" dedi.
Bakan Göktaş, uluslararası işbirliklerini güçlendirmek için uygulama örnekleri ve erişilebilirlik vizyonunun önemine işaret ederek, şunları ifade etti:
"Bildiğiniz gibi, BM içinde engellilik alanında uzmanlaşmış bir ajansın kurulmasına ilişkin tartışmalar gündemdedir. Bu ajansın, özellikle erişilebilirliğin sağlanması, kapsayıcı engellilik politikalarının geliştirilmesi ve engellilik alanında kapsayıcı uluslararası işbirliğinin teşvik edilmesi konularında önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Türkiye olarak, BM içinde engellilik alanında uzmanlaşmış bir ajansın kurulmasını destekliyoruz."
Almanya'da Türklerle buluştu
Ardından Berlin'de Aile ve Sosyal Hizmetler Müşavirliği tarafından düzenlenen "Aile Yılı Buluşma Programı"nda katılan Göktaş, yurt dışında büyük bir Türkiye ailesi oluştuğunu belirterek, "Bu büyük ailenin her bireyi ülkemizin yurt dışındaki temsilcisi, kültürümüzün elçisi ve geleceğimizin teminatıdır. 2025 Aile Yılı’nda, bu büyük aileyi daha güçlü kılmak için birçok çalışmaya birlikte imza atacağız." diye konuştu.
Karşılaşılan sorunların çözümünde devletin her zaman ailelerin yanında olduğunu vurgulayan Göktaş, "Sizlerin sesini daha güçlü bir şekilde duyurmak ve taleplerinizi hayata geçirmek için çalışmalarımızı artıracağız. Sizler gibi güçlü aileler, geleceğimizi şekillendirecek sağlam temellerdir. Sizlerle birlikte çok daha güzel başarılara ulaşacağımıza olan güvenimi bir kez daha ifade etmek istiyorum." ifadesini kullandı.
Koruyucu aile olmanın önemine dikkati çeken Göktaş, "Açtığınız sıcak yuvalarda yetişen çocuklarımız, güzel bir geleceğe umutla bakıyor. Koruyucu ailelik, bir çocuğa yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda duygusal bir güven sağlamak, ona bir aile sıcaklığı sunmak, sevgi ve şefkatle yaklaşmaktır." şeklinde konuştu.
Göktaş 12-13 Nisan tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek Yurt Dışı Vatandaşlara Yönelik Aile Eğitim Seminerine katılımı tavsiye ederek bunun fırsat olacağını ve toplumsal bağları daha da kuvvetlendireceğini kaydetti.
"Almanya'daki Türklerin başarıları gurur kaynağı"
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Almanya'da yaşayan ve sayıları milyonlarla ifade edilen Türklerin başarılarının daima gurur kaynağı olduğunu dile getirdi.
Göktaş, yurt dışındaki Türklerin her alanda ortaya koyduğu başarıların Türkiye'nin gücüne güç kattığını belirtti.
Yıllarca yurt dışında yaşayan birisi olarak yaşanılan sıkıntıları çok iyi bildiğini ifade eden Göktaş, zaman zaman karşı karşıya kalınan ayrımcılık, hak ihlalleri, yabancı düşmanlığı gibi sorunları birlik ve beraberlikle aşmanın mümkün olduğunu dile getirdi.
Bugün her anlamda güçlü bir Türkiye'nin var olduğunu kaydeden Göktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yurt dışında yaşayan vatandaşlara özellikle büyük bir önem verdiğini ifade etti.
"Aile yapımızı korumak için özen göstermeliyiz"
Gelecek nesillerin önemine dikkati çeken Göktaş, "Çalışmalarımızı güçlendirmeliyiz. Bunu yaparken dilimizi, kültürümüzü, değerlerimizi ve özellikle güçlü aile yapımızı da korumalıyız ve bunları korumak için özen göstermeliyiz." dedi.
Yurt dışında yaşayan vatandaşların farklı sorunlarla karşılaştığını ve bunların zamanla değiştiğinin altını çizen Göktaş, ilk neslin daha çok ekonomik kaygılar, dil sorunu ve kültürel varlık sorunu yaşadığını ancak sonraki süreçte çocuk yetiştirme, yaşlı bakımı ve aile içi meselelerin de yeni konular haline geldiğini belirtti.
Göktaş, özellikle gençlerin kültürel farklılıklar nedeniyle yaşanan sorunlara önyargılı yaklaşımının zaman zaman aileleri zor durumda bıraktığını bildiklerini ifade etti.
Her zaman önceliklerinin aile olduğunu vurgulayan Göktaş, "2025 Aile Yılı vesilesiyle ailenin güçlendirilmesi ve aile değerlerimizin yeni nesillere aktarılması için ayrıca önemli çalışmalara imza atıyoruz. Bununla birlikte yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın birlik ve beraberliğinin güçlendirilmesi için de bu yıl çok önemli bir vesiledir. Aile yapısının zayıflaması, kimliğimizin ve kültürümüzün korunmasını da ayrıca zorlaştırıyor." dedi.
Ailenin herkes için koruyucu bir liman olduğunu belirten Göktaş, "Her bir ferdi güçlü olan aileler de çocuklar daha özgüvenli yetişir. Bu anlamda hepimiz aslında büyük sorumluluk yükleniyoruz." diye konuştu.
Bakanlığın yurt dışındaki temsilciliklerinin Türkiye'nin yurt dışındaki merkezleri olduğunu belirten Göktaş, "Buradaki arkadaşlarımız sadece bir bürokrat ya da bir memurdan ibaret değildir. Onlar siz değerli vatandaşlarımızın yanında duran, sıkıntılarınızla dertlenen, her zaman çözüm arayan bir ailenin uzantısıdır." ifadesini kullandı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 2024'te Almanya'nın 26 farklı şehrinde 149 farklı programda 10 binden fazla insana yönelik bilgilendirme ve eğitim faaliyetleri düzenlediklerini kaydetti.
Programda 10 yılı aşkın süredir koruyucu ailelik yapan Firdevs ve Önder Costan çifti de kendi tecrübelerini aktardı. Çok sayıda davetlinin katıldığı etkinlikte koruyucu aile olanlara teşekkür belgeleri verildi.
"Berlinli Altızlar"ın evine konuk oldu
Bakan Göktaş, Almanya'nın başkenti Berlin'de yaşayan ve "Berlinli Altızlar" (Berliner Sechslinge) olarak 17 yıl önce tüm dünyada tanınan Türk altız kardeşleri de ziyaret etti.
Bakan Göktaş, Berlin'de Roksana ve Hikmet Temiz çifti ve altız çocukları Zeynep, Zehra, Esma, Rana, Ahmed ve Adem ile kardeşleri Meryem ve Malik Musa'nın yaşadığı evlerine konuk oldu.
Aileyle sıcak ve samimi bir sohbet gerçekleştiren Göktaş, çocuklarla tek tek ilgilendi.
Türkiye'de 2025'in Aile Yılı ilan edildiğini hatırlatan Göktaş, bu kapsamda ailelerle sıklıkla bir araya geldiklerini söyledi.
Temiz çifti de Bakan Göktaş'ın ziyaretinden duydukları mutluluğu dile getirerek, altızları büyütürken yaşadıkları deneyimleri paylaştı.
Filistin, Kongo, Gine ve Cezayirli bakanlar ile ikili görüşmelerde bulundu
Bakan Göktaş, ayrıca Filistin, Kongo, Gine ve Cezayirli bakanlar ile ikili görüşmelerde bulundu. Göktaş önce Küresel Engellilik Zirvesi'nin yapıldığı konferans alanında Filistin Sosyal Kalkınma Bakanı Samah Hamad ile ikili görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmede Filistin'e yönelik insani yardımlar, Türkiye'de misafir edilen savaş mağduru ailelere sunulan sosyal destekler, Türkiye'nin Gazze'de kalıcı ateşkesi sağlamak için gösterdiği çaba ve Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ile iş birliği konuları ele alındı.
Görüşmede, Gazze'deki engelli çocukların eğitim ve rehabilitasyona erişimi konuları da değerlendirildi.
Bakan Göktaş, Türkiye-Gine KEK Eş Başkanlığı görevini yürüttüğü Gine'nin, Kadın, Çocuk ve Savunmasız Kişilerin Güçlendirilmesi Bakanı Charlotte Daffe Toure ile bir araya geldi.
İkili görüşmede, kadınların her alanda güçlenmesi, çocukların korunması, sosyal destek mekanizmalarının geliştirilmesi ve 2025 Aile Yılı kapsamında aile merkezli politikalar üzerine kapsamlı bir fikir alışverişinde bulunuldu.
Göktaş, daha sonra Kongo Sosyal İşler, Dayanışma ve İnsani Yardım Bakanı Irène Marie Cécile Mboukou-Kimbatsa ile bir araya geldi. Görüşmede, insani yardım alanındaki ulusal politikaların geliştirilmesi ve uygulanması konularında iş birliği imkanları ve ortak projeler geliştirilmesi konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.
Göktaş, Cezayir Savaş Gazileri ve Hak Sahipleri Bakanı Laid Rebiga ile de ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede şehit yakınları ve gazilere yönelik hizmetlere dair tecrübe paylaşımında bulunuldu. 2025 Aile Yılı vesilesiyle, iki ülke arasındaki ortak değerler ve sorumluluklar çerçevesinde deneyim paylaşımının önemi vurgulandı.