…
22 Haziran 2022, Çarşamba Gümüşhane, Türkiye

Gümüşhane 2022-2025 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2’inci İl Eylem Planı


Gümüşhane İli Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2’inci İl Eylem Planı 2022-2025 yıllarını kapsamaktadır. Bu çalışma için hazırlıklar 2021 yılı Kasım ayında başlamıştır. Eylem planı, kamu kurumları/kuruluşları ve üniversite temsilcileri ve ilgili tüm paydaşların katkılarıyla hazırlanmıştır. Oldukça kapsamlı bir plan olarak ortaya çıkan il eylem planı, “Şiddete Sıfır Tolerans İlkesi” ile Kadına Yönelik Her Türlü Şiddeti Önlemek” amacını gerçekleştirmeye yönelik olarak 5 ana hedef, 12 strateji ve 61 faaliyet şeklinde hazırlanmıştır. Bu başlıklar mağdurların adalete erişiminin kolaylaştırılması, şiddetle topyekun mücadele anlayışının tüm plan, program ve politikalara yerleştirilmesi, koruyucu ve önleyici hizmetlerin güçlendirilmesi, toplumsal farkındalık ve duyarlılığın artırılması, sistematik, güvenilir, karşılaştırılabilir verilerin toplanması ve yorumlanması olarak özetleyebiliriz.

Bu İl eylem planımızın bazı strateji ve faaliyetlerine örnek vermek gerekirse; ikinci ana başlığı olan Politika ve Koordinasyonun hedef başlığı altında; şiddete sıfır tolerans anlayışının tüm plan, program ve politikalara yerleştirilmesi hedefi ile kadına yönelik şiddetle mücadele politikaları bütünleşik ve kapsayıcı şekilde hazırlanacak, güçlü koordinasyon ve sektörler arası işbirliği teşvik edilecektir stratejisi kapsamında 11 faaliyet bulunmaktadır.

Bunların arasında il eylem planı kapsamında yıllık faaliyet planlarını hazırlamak, teknik kurulu oluşturmak ve periyodik toplanmasını sağlamak gibi faaliyetlerimiz bulunmaktadır. Bu hedefimiz faaliyetlerinden olan bir diğer faaliyetimiz ise, kadına yönelik şiddetle mücadelede doğrudan hizmet sunmayan kamu kurumlarında şiddetle mücadele için odak birimler "Kadın irtibat Noktalarının" oluşturulması sağlanacaktır. Bu faaliyet ile kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarının şiddetle mücadelede doğrudan hizmet sunmayan kurum kuruluşlar tarafından sahiplenilmesi ve ilgili kurumlarda kiminle iletişim kurulacağının bilinmesi açısından odak birimler oluşturulacaktır. Söz konusu birimler, kurumlarında sunulan her hizmet için kadına yönelik şiddeti önleme bakışının yerleştirilmesi ve bu konudaki ihtiyaçların tespit edilmesinde temas noktası olacaktır. Bahse konu birimler kadın alanındaki gelişmeleri daha yakından ve etkin bir şekilde takip edecektir.