…
01 Haziran 2014, Pazar

Zihinsel Engelli Öğrenciler Üniversiteli Oldu



Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sürekli Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile Engelsiz BEÜ Koordinatörlüğü tarafından zihinsel engelli öğrenciler için bir günlük “temsili üniversite eğitimi ve mezuniyet programı” düzenlendi.
 
İlk defa üniversiteli olan ve kep atan öğrenciler çok mutlu olduklarını dile getirdi. Öğrenciler, sabah saatlerinde sınıflara gelerek öğleden önce 4 saat ders işledi. Öğleden sonra da yine 4 saat ders işleyen öğrenciler, daha sonra kep atmanın keyfini yaşadı. Derslerin sıkıcı olduğunu ama mezuniyet ve kep atma törenine katılacakları için çok mutlu olduklarını ifade eden engelli öğrenciler katkısı olan herkese teşekkür etti.
 
BEÜ Merkez Spor Salonu’nda gerçekleşen törene Aile ve Sosyal Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, Zonguldak Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer ile çok sayıda akademik personel, engelli öğrenci ve aile katıldı. Saygı duruşu ile başlayan törende İstiklal Marşı’nı işaret dili ile söyleyen Uzun Mehmet İşitme Engelliler İlköğretim Okulu öğrencileri büyük beğeni topladı.
 
Törende konuşan Aile ve Sosyal Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, tüm engelli bireyler için yükseköğrenimin önemini vurgulayarak, “Şu an engelli üniversite öğrencilerimizin sayısı 30 bin oldu. 30 bin engelli öğrenci şu anda açık öğretim ve örgün öğretim programlarında okumaya devam ediyor. Bu sayılar her yıl artmaya devam ediyor. Geçen yılla bu yıl arasında öğrenci sayısında 2 bine yakın fark var. Bu sayılar çok önemli. Sayın BEÜ Rektörümüz bu konuda çok önemli bir teşvik oluşturdu. BEÜ erişilebilirlik adına örnek üniversiteler arasına giren bir üniversite. Bugün de aramızda temsili üniversite mezunlarımız var. Bu bir günlük eğitimde aslında “ben de başarabilirim” mesajını veriyorlar. Gözlerindeki parıltıdan da belli oluyor. Ben onları tebrik ediyorum. Onlar da aileleriyle beraber buradalar. Bir günlük bir üniversite hayatı yeterli olmasa gelecek günlere umut olan bu eğitim programının devamının geleceğini umut ediyorum” diye konuştu.
 
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer ise, “Bülent Ecevit Üniversitesi olarak, engelliler konusundaki farkındalık ve hassasiyetimizin üniversitemizin fiziki ve sosyal yaşamına yansımaları artarak devam ediyor. Toplumsal bir duyarlılığa dönüşmesi için çaba harcadığımız ‘Engelsiz Üniversite’ temalı uygulama ve düzenlemelerimiz bu bilincin en somut neticelerindendir. Bir günlük de olsa engelli bireyin üniversite eğitimine dikkat çekerek, engelliler konusundaki farkındalığı arttırmayı amaçladık. Bu projemize katılan tüm kardeşlerimi kutluyorum. Onların yüzünde görmüş olduğumuz gülümseme ve sevinç bizim için çok değerlidir. Her yıl proje başvurularının artması da bizleri ayrıca yüreklendirmektedir. Hedefimiz bu eğitim modülünü geliştirmek ve yıl boyu engelli kardeşlerimize birden fazla eğitim imkanı sunabilmektir" şeklinde konuştu.
 
Mezun öğrenciler adına konuşan Ali Yılmaz ve Yasin çiçek, “Dünyada 1 milyar engelli var. Bu sayı Türkiye’de 9 milyonu aştı. Tabiî ki bu veriler sadece tespit edilen engelliler. Bu sayı aileleriyle beraber 40 milyonu buluyor. Engelli bireyin ailesi de bir nevi engelli sayılır. Ne dostları ne yakınları aileler kadar anlayabilir. Bir çocuk “anne ona ne olmuş” diye sorduğunda annesi hasta cevabını veriyor. Bizler grip ya da nezle değiliz. Bizlere hasta diyorlar. Bu önyargı yüzünden hep pencereden bakarak oynadık ve hayal ederek gittik okula” dedi.
 
 
Törende mezuniyet belgelerinin takdimi ve kep atma merasimi sonunda duygusal anlar yaşandı. Bazı zihinsel engelli öğrenciler gözyaşlarını tutamadı. Tören süresince çok heyecanlı oldukları gözlenen zihinsel engelli bireyler, sevinçlerini aileleri ile paylaşarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

$(document).ready(function() { $("a[rel=546a1413369dc51ad4b0b3d2]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });