…
…
…
…
…
20 Aralık 2019, Cuma Ankara, TÜRKİYE

Yenimahalle Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi Türkiye'nin Dört Bir Yanından Gelen Engelli Bireyleri Hayata Hazırlıyor


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı Yenimahalle Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi, Türkiye'nin dört bir yanından gelen engelli bireyleri hayata hazırlıyor.

Bireylerin hayata uyumlarını kolaylaştırmak, engelliliğin ortaya çıkardığı psikolojik ve sosyal problemlerini çözmelerine destek olmak amacıyla kurulan Yenimahalle Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezinde kursiyerler, sosyal yaşama kazandırılıyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca tüm giderleri karşılanan kuruluş yılda 2 dönem eğitim veriyor. Eylül ve Şubat aylarından devam eden eğitimde zorunlu eğitim yaşını aşmış 30 görme engelli bireye hizmet veriliyor. Yılda toplam 60 kursiyere mesleki, sosyal ve eğitsel iyileştirme programı uygulanıyor. Kursiyerlere ütü yapma, çamaşır katlama, mutfak becerileri, kabartma yazı, santral eğitimi gibi gündelik hayatlarını kolaylaştıran pek çok alanda bağımsız yaşam teknikleri eğitimi verilirken hayata uyumlarını kolaylaştırmak adına rehabilitasyon ve eğitimleri de veriliyor.

Eğitimler Temel Eğitim ve Mesleki Eğitim olarak 2 modül şeklinde işlenirken, kursiyerlere temel eğitim kapsamında bağımsız hareket, kişisel idare, kabartma yazı, abaküs, sağlık dersleri, mesleki eğitimde santral, bilgisayar ve iş atölyeleri dersleri veriliyor.

Kurs sonunda başarı gösteren bireylere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı başarı belgesi veriliyor. Kursiyerlere verilen eğitimlerin yanı sıra her dönem gezi, piknik, kahvaltı, tiyatro, Hippoterapi, at binme etkinlikleri gibi faaliyetler düzenleniyor. Türkiye'de 2 tane bulunan bu özel eğitim kurumunda zorunlu eğitim yaşını aşmış kursiyerler, eğitim alabiliyor.

Hayatları boyunca ilk kez bireyselleşme deneyimi yaşayan görme engelli vatandaşlar, hem özgüven sahibi oluyor, hem hayatlarını devam ettirecek bilgi ve donanıma sahip olarak okuldan mezun oluyor. Engelli bireyler, eğitimlerin yanı sıra sosyal faaliyetlere, gezilere, tiyatrolara da katılma imkânı bulunuyor. Eğitimler boyunca kimi hayatında ilk kez tiyatroya giderken, kimi ilk kez eline iğne ve bıçak alıyor.

Eğitimlerini tamamlayan bireyler ise çeşitli alanlarda istihdam ediliyor. Aldığı eğitimle hiç farkında olmadığı yeteneğini keşfeden birçok birey ise, önemli işlere imza atarak kendi başarı öyküsünü yazıyor. Öğrenciler kısa zamanda kaydettikleri başarılarıyla takdir topluyor.

Toplam 5100m2 Araziye Sahip 1950 m2 Kapalı Alanda Hizmet Veren Kuruluşun Yıllık Ödeneği 3.073.376.63 TL

7 alanda2 dönem eğitim veren merkez, yılda 60 öğrenciyi ağırlıyor. 81 ilden gelen 15 yaş üstü öğrenciler yatılı olarak da kalabiliyor. Giderleri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından karşılanan ve yurt genelinde yatılı ve gündüzlü hizmet veren Yenimahalle Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’ne 2019 yılında 3.073.376.63 TL. ödenek gönderildi.

Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi Kursiyerlerinin Başarı Hikâyeleri

Okan ALTINKAYIK: Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nden almış olduğu eğitimlerle, açık öğretimden ilk-Orta-Lise eğitimlerini tamamladı. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tarih bölümünden mezun oldu. Üniversite de okurken Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir okula hizmetli olarak atandı. Şu an da öğretmenlik kadrosuna geçmek için bekliyor.

İsmail YİĞİTER: Türkçe konuşmayı bilmeden Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’ne geldi. Türkçe konuşmayı, okuma ve yazmayı öğrendi. 1. ve 2. Kademe Eğitimini merkez aracılığıyla tamamlayarak kendi işlerini bağımsız bir şekilde halleder duruma geldi.

Olcay AŞÇI: Sahip olduğu teknolojik yeteneğinin yanında buradan almış olduğu eğitimlerle kendini çok iyi geliştiren kursiyer.  Bir GSM operatöründe işe başladı.    

Avukat Gizem AKSAÇ:  Hukuk Fakültesinde okurken geçirdiği kaza sunucu görme yetisini kaybetti. Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezinden almış olduğu temel eğitim sayesinde okul ve iş yaşantısına sorunsuz devam ediyor. Yenimahalle Belediyesinde avukat olarak görev yapmaktadır.

Vedat GÜLDÜ: Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nden geldiğinde okuryazar değildi. Kuruluşumuz Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi aracılığıyla 1. ve 2. Kademe Eğitimini tamamlayarak kendi işlerini bağımsız bir şekilde halleder duruma geldi.

Görme Engelli Genç Multi Extra Programı Hazırladı, Dünyada 600 Bin Kişi Kullanıyor

Yıllar önce Irak'tan gelerek Türkiye'ye yerleşen 22 yaşındaki görme engelli Ahmet SETTAR, yaşadığı zorluklardan yola çıkarak dünyada 600 bin görme engelli bireyin kullandığı özel bir yazılım programı hazırladı. Türkiye'de aldığı eğitimle binlerce engelli vatandaşın hayatını kolaylaştıran SETTAR'ın azmi görenleri hayran bırakıyor. Hayatında yaşadığı zorluklardan yola çıkarak azmetti ve görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak bir video yazılım programı geliştirdi. Iraklı gencin yaptığı o program şimdi dünya genelindeki 600 bin görme engellinin hayatını kolaylaştırdı.