…
17 Şubat 2020, Pazartesi Ankara, Türkiye

Yaşlı Nüfusunun En Çok Arttığı İl Zonguldak Azaldığı Tek İl Gümüşhane


Türkiye'de 2010'dan 2018'e kadar geçen sürede yaşlı nüfus artışı 1.18 oldu. Yaşlı nüfusa paralel olarak Türkiye'deki huzurevi sayısı da özel, diğer ve kamuya bağlı olmak üzere 411 adet olarak belirlendi.

Türkiye'de 2010'dan 2018'e kadar geçen sürede yaşlı nüfus artışı 1.18 olurken, yaşlı nüfusunun en çok arttığı il Zonguldak olarak kaydedildi. Yaşlı nüfusuna paralel olarak Türkiye'deki huzurevi sayısı da incelenirken özel, diğer ve kamuya bağlı olmak üzere 411 adet olduğu saptandı.

Medya takip kurumu Ajans Press, yaşlı nüfusla ilgili basına yansıyan haber adetlerini inceledi. Ajans Press ve PRNet’in dijital basın arşivinden derlediği bilgilere göre, yaşlı nüfusu ile alakalı 2018 yılında basına yansıyan haber adedi 1364 olarak kayıtlara geçti.

Bunun yanı sıra huzurevlerinin basında konuşulma oranına bakıldığında 11 bin 359 olduğu görüldü. Haber başlıkları incelendiğinde en çok huzurevlerine yapılan moral ziyaretlerinin konuşulduğu görüldü.

Yaşlı Nüfusunun Azaldığı Tek İl Gümüşhane

Ajans Press’in, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerinden elde ettiği bilgilere göre, Türkiye’de 2010’dan 2018’e kadar geçen sürede yaşlı nüfus artışı 1.18 oldu.  Yaşlı nüfusunun en çok arttığı iller ise sırasıyla Zonguldak, Yozgat, Adana, Ağrı, Adıyaman, Aksaray, Tokat, Iğdır, Mersin, Hakkari, İzmir ve Antalya olarak kaydedildi.

Buna karşın yaşlı nüfusunun azaldığı tek il Gümüşhane olarak gözlendi. Yaşlı nüfusuna paralel olarak Türkiye’deki huzur evi sayısı da incelenirken özel, diğer ve kamuya bağlı olmak üzere 411 adet olduğu saptandı. Sadece bakanlığa bağlı huzur evi sayısı ise 152 olarak kayıtlara geçti.

Gümüşhane Türkiye’nin en küçük illerinden. Genel nüfus sayısı ve oranı olarak Türkiye’nin en küçük 6. (76. büyük il) ili iken yaşlı nüfus sayısı ve oranı olarak ise Türkiye’nin 71. büyük ilidir. Türkiye’deki yaşlıların sadece %0,27’si Gümüşhane’de yaşıyor. İldeki yaşlı oranı son 2 yılda %2,5 düşerek Türkiye’deki en yüksek oranda düşüşü gerçekleştirmiştir.

Buna karşın ildeki yaşlılar kent nüfusunun %10,33’ünü oluşturmaktadır. Genel nüfus sayısı 172.034 olan kentte yaşayan 17.764 yaşlının çoğunluğu (10.099’u) kadındır. Gümüşhane’de genel nüfus içinde erkek sayısı kadın sayısından fazla iken yaşlı nüfus içinde ise kadın sayısı erkeklerden fazladır.

Karadeniz Bölgesi'nde Yaşlı Bakım Kuruluşu Olmayan Tek İl Gümüşhane

Gümüşhane’de yaşlılara yönelik olarak çeşitli kesimler tarafından kimi hizmetler verilmekle birlikte yaşlı hizmetleri öne çıkmamakta ve ilde yaşlı yatılı bakım hizmeti verilmemektedir. Karadeniz Bölgesi'nde yaşlı bakım kuruluşu olmayan tek ildir.

İlde yaşlılar için yıllık ortalama kurum bakımı müracaatı 20 civarında olup bu müracaatlar tertip ve alternatif hizmet modelleriyle karşılandığından yaşlı bakım hizmeti için sırada bekleyen yaşlı bulunmamaktadır. İlin yaşlı oranı ve sosyoekonomik gelişim ve değişim süreci zaman içinde yaşlı bakımı ihtiyacının artmasına yol açabilecektir. Şimdilik ilde yaşlı bakım ihtiyacının yakın zamanda önemli bir artış göstermeyeceği öngörüldüğünden yatırım programında huzurevi bulunmamaktadır.

İlde yaşlı oranı doğrultusunda yeni oluşacak yaşlı bakım ihtiyacının giderilebilmesi ve koruyucu, önleyici çalışmalar çerçevesinde, yaşlılara yönelik hizmetler ve bakıma ilişkin doğrudan veya dolaylı tüm alternatif hizmet modellerinin ilerleyen zamanla uygulanması gerekli görülmektedir.