…
24 Kasım 2015, Salı

Yaşlı Dostu Kentler Sempozyumu


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Belediyeler Birliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Sağlıklı Kentler Birliği’nin işbirliği ile düzenlenen “Yaşlı Dostu Kentler Sempozyumu” 26-27 Kasım 2015 tarihleri arasında Bursa Kervansaray Termal Hotel’de gerçekleştiriliyor. Sempozyuma Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, Bursa Vali Yardımcısı Ergün Güngör, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe  ve ilgili kamu kurumlarının temsilcileri katıldı.
 
2 gün sürecek Sempozyumun açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, Türkiye'de yaşlı nüfus oranının giderek arttığını ifade ederek değişen nüfus yapısı ve öngörülen yaşlanma düzeyi içinde kurumsal bakım hizmetleri çoğaltılsa bile artan yaşlı nüfusa yetmeyeceğini söyledi. Çiftçi, 2075'te Türkiye'de her 3 kişiden birinin 65 yaş ve üzerinde olacağının öngörüldüğünü belirterek "Bunun için de şimdiden çalışmalar yapılarak tedbirlerin alınması gerekiyor" dedi.
 
Türkiye İstatistik Kurumunun yaptığı projeksiyonla yıllara göre nüfusun yaşlılık oranının tespit edildiğini aktaran Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, şöyle devam etti: “Şu anda yaşlanma nüfus oranımız, 65 yaşın üstündekilere baktığımızda yüzde 7,7 civarında. 6 milyon 200 bin civarında 65 yaş üstü nüfusumuz var. Ama bu rakamı 2023 yılına taşıdığımız zaman bu oran 10,2'ye çıkıyor. Dolayısıyla nüfusun yaşlılık oranı artıyor. 2050 yılına geldiğimizde bu, nüfus oranı olarak yüzde 20'lere geliyor. 2075 yılına projeksiyon yaptığımızda nüfusumuzun yüzde 27,7'si 65 yaş ve üzeri oluyor. Yani 2075 yılında Türkiye'de her 3 kişiden birinin 65 yaş ve üzerinde olacağı öngörülüyor. Bunun için de şimdiden çalışmalar yapılarak, tedbirlerin alınması gerekiyor. Bunları yapmazsak maazallah Almanya'nın durumuna düşeriz.  Almanya şu anda yaşlılık olarak dünyada ikinci sırada. Genç nüfusu, Almanya'daki yaşlı nüfusun bakımını sağlayabilecek düzeyde değil”. Çiftçi, nüfusu hızla yaşlanan Avrupa toplumlarının bu durumu çözüm arayışında olduğunu da kaydetti.
 
Yaşlı Dostu Kentler Sempozyum fikrinin, kentlerde yaşayan yaşlıların refahını dolayısıyla yaşam memnuniyetini nasıl yükseltebiliriz sorusunun üzerine inşa edildiği belirten Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, bu sorunun cevabının aktif yaşlanma politikaları çerçevesinde yaşlı dostu kentler çabalarının içinde olduğunu vurguladı.  Sağlık, katılım, güvenlik olarak üç temel ayak üzerinde inşa edilen aktif yaşlanma perspektifi üzerinde duran Çiftçi “Yaşlılar için aktif bir yaşlanma, kendine ait kararları verebilme, günlük yaşam ve toplum yaşamını sürdürebilme, yaşam kalitesi, sağlığını sürdürebilmenin gerçekleşmesi koşullarına bağlıdır. Bu imkan da ancak yaşlıya en yakın olan yerel yönetimler tarafından en doğru ve en etkin şekilde ulaştırılabilir” şeklinde konuştu.
 
 
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, “sosyal destek ile aile ve arkadaşlarla iletişimde olmanın” yaşlıların yaşam kalitesini etkileyen en önemli faktörler arasında yer aldığını söyledi. Altepe, yerel yönetimlerin sağlıklı yaşlanmanın desteklenmesi için yeterli desteği sunacak sosyal ve ekonomik politikalar geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Yaşlı ve engelli nüfusun hareketliliğini artırmaya yönelik daha fazla fiziksel aktivitenin teşvik edildiği kent planlaması uygulamalarının herkes için daha iyi sağlık ve esenlik anlamına geldiğini anlattı.
 
Yerel yönetimlerin bir insanın doğumundan ölümüne kadar hayatının geçtiği tüm alanların kalitesinden ve bu alanların toplum sağlığına etkisinden sorumlu olduğunu kaydeden Başkan Altepe, “Yerel yönetimler, vatandaşların ‘doğumdan ilerleyen yaşlara kadar’ mümkün olan en yüksek sağlık potansiyeline ulaşmaları için gerekli olan altyapıyı sunmalıdır. Yaşlılık konusunda 4 stratejik çalışma alanı olduğuna inanıyoruz. Bunlar; yaşamın tamamını kapsayan sağlıklı yaşlanma, yaşlanan nüfus için sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi, yaşlılara destekleyici ortamların sunulması ve daha iyi sağlık için araştırma çalışmalarının sürdürülmesidir.” şeklinde konuştu.
 “Yaşlı Dostu Kentler Sempozyumu” 
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Sağlıklı Kentler Birliği’nin işbirliği ile düzenlenen “Yaşlı Dostu Kentler Sempozyumu” 26-27 Kasım 2015 tarihleri arasında Bursa Kervansaray Termal Hotel’de gerçekleştiriliyor.
 
Yaşlı Dostu Kentlerin başlangıç noktası; yaşlılar için yaşam kalitesi, sağlık, katılım ve güvenlik için fırsatları en elverişli hale getirerek aktif yaşlanmayı sağlamaktır. Aktif yaşlanma genel çerçevesinde yaşlı dostu yerel yönetim çalışmalarına yol gösterici araştırma, inceleme, projelerin ve yerel yönetimlerin yaşlı hizmetlerinin paylaşımının sağlanması amacıyla düzenlenen “Yaşlı Dostu Kentler Sempozyumu”, bilim insanları, yerel yönetimler, belediyeler,  sivil toplum örgütlerinin karşılıklı etkileşimleri, bilgi ve deneyim aktarımları sonucunda yaşlı dostu kent kavramının ülkemiz için somut çalışma alanı olmasına önemli katkı verecektir.
 
Sempozyum; Bilimsel Bildiriler, Belediye Bildirileri; Poster Bildirileri ve Belediye/STK/ Kurumsal sergi bölümleri yer aldı. Sempozyum kapsamında belediye ve yerel yönetimlerin sempozyum bildirileri, projeleri ve etkinlikleri açısından “Yaşlı Dostu Kent” seçimlerinin yapılarak ve belediyelere Yaşlı Dostu Kent Heykelciği verildi.Sempozyum Duyuru sayfası için tıklayınız... Yaşlı Dostu Kentler Sonuç Bildirisi için Linke Tıklayınız....Yaşlı Dostu Kentler Plaketler icin Linke Tıklayınız..  Yaşlı Dostu Kentler Resimler İcin Linke Tıklayınız...
 
 

$(document).ready(function() { $("a[rel=56557bd7369dc5286481f94f]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });