…
25 Aralık 2014, Perşembe

Vizyondaki Çocuk Filmi İlk Kez Görme ve İşitme Engelli Çocuklarla Buluştu


 

 

 

Türkiye'nin ilk kukla çocuk filmi, görme engelliler için sesli betimlemeli, işitme engelliler için işaret dili ve altyazılı olarak gösterildi.
 
Sesli Betimleme Derneği (SEBEDER) ve Pati Film'in özel çalışması ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle hazırlanan “Rimolar ve Zimolar: Kasabada Barış”' isimli Türkiye'nin ilk kukla animasyon filmi, engelli çocuklarla buluştu.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın da desteğiyle Ankara Antares AVM Sinemasında yapılan özel gösterime Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları Gazi Alataş ve Ömer Bozoğlu, filmi seslendiren sanatçı Janset ve Şevket Süha Tezel ile görme ve işitme engelli çok sayıda çocuk ve ailesi katıldı.
 
Film gösterimi öncesinde konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakanlık Müşaviri ve Sesli Betimleme Derneği (SEBEDER) Başkanı Kenan Önalan, çok heyecanlı olduğunu ifade ederek, “2006'da başladığımız çalışma nerelere geldi burada biraz daha görmek mümkün. Çünkü vizyona girmiş bir filmi izleyeceğiz. Bu bizim 9 yıl önce hayal ettiğimiz bir şeydi. Vizyondaki bir filmi herkesle birlikte izleyebilmek bize nasip olacak mı diyorduk. Bugün nasip oldu, çok mutluyuz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Öyle bir zaman gelecek ki artık vizyona giren her filmi, her sinemada özgürce izleyebileceğiz” diye konuştu.
 
Çalışmaların süreceğini belirten Önalan, yapımcı ve yönetmenlerin kendilerini desteklemeleri halinde hızlı sonuçlar aldıklarını söyledi.
 
Konuşmanın ardından film, görmeyen çocuklar için sesli betimlemeli, işitmeyenler için de işaret dili ve alt yazılı olarak gösterildi.
 
Dostluk temalı filmde, 40'ı aşkın eğlenceli karakter, küçük bir çöldeki kasabalarında komik bir macera yaşıyor.
 
Filmin sonunda aileler ve çocuklar, etkinlikten büyük memnuniyet duyduklarını ve keyifli zaman geçirdiklerini ifade ettiler. Çocuklar ayrıca filmin maskotları Bızdık ve Minnik’le birlikte eğlenceli dakikalar geçirdiler.
 

 

 

$(document).ready(function() { $("a[rel=549d5d7f369dc5abbc92cb32]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });