…
…
…
…
…
…
…
…
01 Temmuz 2019, Pazartesi Ankara, TÜRKİYE

Uzm. Dr. Orhan KOÇ Ruhsal Engelli Bireyler İçin Sosyal İçerme Yıllık Eğitim Toplantısına Katıldı


Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığının birlikte yürüttüğü Ruhsal Engelli Bireyler İçin Yıllık Eğitim Toplantısı 27-28 Haziran Tarihleri Arasında Ankara’da Crowne Plaza Hotel’de gerçekleştirildi.

10 Aralık 2018’de Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği’nin finanse ettiği ve Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkez Finans ve İhale Birimi, Sağlık Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının paydaş olduğu Ruhsal Engelli Bireyler İçin Sosyal İçerme projesinin açılış toplantısı Ankara’da yapılmıştı.

Toplantıya Dünya Sağlık Örgütü/ World Health Organization Türkiye Temsilci ve Ofis Başkanı Dr. Pavel URSU ve Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ ile birlikte akademisyenler ve kamu kurum temsilcileri katılmıştı.  

Ruhsal Engelli Bireyler İçin Yıllık Eğitim Toplantısı 27-28 Haziran Tarihleri Arasında Gerçekleştirildi.

Toplantıya Dünya Sağlık Örgütü  Türkiye Temsilcisi  Dr. Pavel URSU,  Sağlık Bakanlığı  Bakan Yardımcısı Dr. Emine ALP MEŞE  ile Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ  katıldı.

 Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığının birlikte yürüttüğü Ruhsal Engelli Bireyler İçin Yıllık Eğitim Toplantısı 27-28 Haziran Tarihleri Arasında Ankara’da Crowne Plaza Hotel’de gerçekleştirildi.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ toplantıda açılış konuşması yaptı ayrıca Ruh Sağlığı Çalışanları İçin Mevcut Eğitim Durumu konulu oturumu yönetti.

Uzm. Dr. Orhan KOÇ konuşmasında bu programın ülkemiz için çok önemli ve interdisipliner bir konu olduğunu, özellikle 18 yaş altındaki gençlerin ruh sağlığı problemlerinin ele alınması gerektiğini,  18 yaş altı gençlerin ve çocukların engellilerin de yaşam alanlarında iş yerlerinde sorun yaşadıklarını ve sorunların böyle projelerle çözülebileceğinden söz etti. Engelli ve yaşlılar için gündüzlü bakım merkezlerinin açıldığını, önceliklerinin evde bakım olduğunu belirtti.

Ruhsal hastalıklar ve ruhsal engellik konusunun çok başlı çok yönlü multidisipliner bir konu olduğunu bu nedenle her yaş grubunda ayrı politikalar geliştirmesi gerektiğini,  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının bu alanda çok ciddi çalışmalar yaptığını kaydetti.  Koruyucu ve önleyici yaklaşımın ne kadar çok benimsenirse o kadar başarılı olunacağını, özellikle Milli Eğitim Bakanlığında okul öncesi eğitimde bu konunun mutlaka ele alınması gerektiğini vurguladı.

Gün geçtikçe yaşlanan bir ülke olduğumuzu, yaşlandıkça ruhsal sorunların öne çıkması nedeniyle bu eylem planını çok önemsediklerini ifade eden Uzm. Dr. Orhan KOÇ; BM Engelli Hakları Sözleşmesini ilk imzalayan ülkelerden birisi olduğumuzu vurguladı.  Ülkemizde yapılan çalışmalarla son 16 yılda çok önemli bir yol kat edildiğini, hem özel eğitim hem kaynaştırma eğitimlerinin hızla dürdürüldüğünü ama bunların yetmediğini, daha fazla çalışılması gerektiğini söyledi. 513 bin kişi evde bakım desteği alan engelli bulunduğunu, 513 bin kişiden 170 bin kişisinin yaşlı ve bazılarının yatağa bağımlı, bazılarının ise ruhsal hastalıkları olan kişiler olduğunu anlattı. Son 6 ay içinde 52 merkezin hizmete açıldığını kaydetti.