…
…
14 Ekim 2021, Perşembe Ankara, TÜRKİYE

Uzm. Dr. Orhan KOÇ: Multidisiplinel Yaklaşımlarla Bütün Kamu ve Kuruluşların Organize Bir Şekilde Çalışmasını Sağlayan Ruh Sağlığı Eylem Planını Önemsiyoruz


Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında düzenlenen Toplum Ruh Sağlığı Bakış Açısıyla Sosyal Hizmetlere Erişim konulu toplantı,  12 Ekim 2021 günü çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sosyal ve Ekonomik Hayata Katılım Daire Başkanı Hulusi Armağan YILDIRIM’ın üstlendiği toplantının açılış konuşması,  Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ tarafından yapıldı.

Multidisiplinel Yaklaşımlarla Bütün Kamu Ve Kuruluşların Organize Bir Şekilde Çalışmasını Sağlayan Bu Ruh Sağlığı Eylem Planını Önemsiyoruz

Konuşmasına ‘Dünya Ruh Sağlığı Günü bu yıl ‘eşitsiz bir dünyada ruh sağlığı’ temalı kutlanıyor, bu vesile ile özel ve resmi bakım merkezleri, il Müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile birlikte olmaktan memnuniyet duyuyorum diye başlayan Uzm. Dr. Orhan KOÇ; “Multidisiplinel yaklaşımlarla bütün kamu ve kuruluşların organize bir şekilde çalışmasını sağlayan bu ruh sağlığı eylem planını önemsiyoruz. Genel Müdürlük ve Bakanlık olarak, ruh sağlığı ile ilgili hizmetlerinin önemli bir boyutundayız. Genel müdürlük olarak engelli ve yaşlı hizmetleri alanında koordinasyon görevimiz var. Ruh sağlığı engellilerinin istihdamı çok önemli. İş gücü kaymasına baktığımızda, ciddi bir ekonomik kayıp olduğunu düşünebiliriz. Destekli istihdam programlarımız var. Korumalı iş yerleri projelerimiz var.” dedi.

 Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ; “Dünya Ruh Sağlığı Günü'nün genel amacı, dünya çapında akıl sağlığı sorunları hakkında farkındalık yaratmak ve akıl sağlığını desteklemek için çabaları harekete geçirmektir” ifadesini kullandı. “Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinin (TRSM) ruhsal problem yaşayan hastalara, toplum temelli ruh sağlığı modeli çerçevesinde psiko sosyal destek hizmeti veren, hastaların takip ve tedavilerin yapılmasını sağlayan, etkin ve ulaşılabilir bir hizmet sunan merkezler olduğunu” belirtti. 

Ruh Sağlığı Hizmetlerinin Çeşitliliği ve Sürdürülebilirliği İçin İlgili Kurumlar Arasında Eşgüdüm Şart  

Uzm. Dr. KOÇ, toplum temelli modele geçmek amacıyla ruh sağlığı hizmetlerinde son derece kapsamlı bir faaliyet gösterildiğini, toplanan verilerinin önemli olduğunu, bu alanda altyapı çalışmaları ile hizmet ihtiyacı olan hedef kitleye, bireylere ulaşıldığını, bunu önemsediklerini ama bunun yeterli olmadığını, toplumsal hayatın her alanında bütüncül yaklaşım ve sosyal içerme kavramları çerçevesinde, insanlık onuruna yaraşır bir hayat dileği ile Dünya Ruh Sağlığı Gününün kutlandığını, ifade etti. 

Uzm. Dr. Orhan KOÇ; Ruh sağlığı hastalarına yönelik sağlık hizmetleri kapsamında verilen açısından tedavisinde ona verilen eğitim çalışmalarının sürdürebilir olması için sivil toplum kuruluşlarını,  gönüllüleri, yerel yönetimleri işini içine çekmek gerektiğini, farklı bakanlıkların yürüttüğü ruh sağlığına yönelik yapılan çalışmaların birbirini tamamlaması gerektiğini vurguladı.

Engelli Bireylerin Daha İyi Bir Yaşam Düzeyine Kavuşturulmasının Toplumsal Bir Sorumluluk

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ; engelli bireylerin daha iyi bir yaşam düzeyine kavuşturulmasının toplumsal bir sorumluluk olduğuna işaretle; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bu alanda üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu, bakanlık kuruluşlarında verilen gündüzlü hizmetlerden ruh sağlığı hastalarının yararlandırılabileceğini söyledi. Bununla birlikte Ruh sağlığı hastalarına yönelik gündüz hizmetlerinin kurgusu ve lojistiğinin de değişik olması gerektiğini, farklı metotların geliştirilmesini bu nedenle kendilerine düşen kısmını önemsediklerini ifade etti.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Dünya Sağlığı Günü kapsamında düzenlenen Toplum Ruh Sağlığı Bakış Açısıyla Sosyal Hizmetlere Erişim konulu çevrim içi toplantıda,  Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elif GÖKÇEARSLAN ÇİFCİ ve Toplum Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Psikiyatrist Dr. Gazi ALATAŞ konuşmacı olarak yer aldı. Toplantıya Bakanlığımız ve bağlı ruhsal engelli bireylere hizmet vermekte olan resmi ve özel bakım merkezlerinden idareci ve mesleki personel olmak üzere 120 kişi katılım sağladı.