…
…
…
…
…
27 Haziran 2019, Perşembe Ankara, TÜRKİYE

Türkiye'de Yolcu Taşımacılığı Hizmetlerinin Erişilebilirliği Hayata Geçirildi


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen “Türkiye'de Yolcu Taşımacılığı Hizmetlerinin Erişilebilirliğinin Geliştirilmesi Projesi” 26 Haziran 2019 Çarşamba günü Ankara'da ulaşım sektörü temsilcilerinin katılımıyla hayata geçirildi.

03 Nisan 2019 Çarşamba günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Erol YANAR’ın, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Orhan KOÇ’u ziyaretinde iki bakanlık arasında yapılabilecek işbirliklerine yönelik değerlendirmeler ele alınmıştı.

Görüşmede; İşbirliği yapılan projelerden biri olan engelliler, yaşlılar ve hareket kısıtlılığı bulunan kişilerin çeşitli ulaşım modlarına erişilebilirliğini artırmak, yolcu taşıma hizmetlerinde farkındalığı artırmak, ilgili sektörlerin rollerini, görevlerini, sorumluluklarını belirlemek ve mevcut durumlarını ölçmek, kısa ve uzun vadede öncelikleri belirlemek amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 2017 yılında başlatılan “Türkiye’de Yolcu Taşımacılığı Hizmetlerinin Erişilebilirliği Projesi”de değerlendirilmişti.

Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen “Türkiye'de Yolcu Taşımacılığı Hizmetlerinin Erişilebilirliğinin Geliştirilmesi Projesi” ulaşım sektörünün temsilcilerini 26 Haziran 2019 Çarşamba günü Ankara'da düzenlenen çalıştayda bir araya getirdi.

Hareket kısıtlılığı olan bireylerin hayatın içine daha çok katılımını ve ulaşım araçlarını her birey gibi rahatça kullanabilmelerini sağlamayı amaçlayan proje, Türkiye'nin en kapsamlı erişilebilirlik projesi olma özelliği taşıyor.

Proje kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yanı sıra kamu, konu ile ilgili sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üniversite temsilcilerinden oluşan çalışma grubu sürekli görev yapacak.

Taşımacılık sektörünün tüm aktörlerini temsil eden üyelerden oluşan çalışma grupları proje sonunda ortaya konacak strateji ve eylem planında önemli görevler üstlenecek.

Çalıştaya;  Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Danışmanı 26. Dönem Bursa Milletvekili Bennur KARABURUN katıldı.

Uzm. Dr. Orhan KOÇ açılış konuşmasında, “Çalıştayı önemsediklerini, projeye bakanlığın tüm birimleriyle destek verdiklerini,  hak temelli hizmet anlayışıyla hareket ettiklerini, ortopedik engellilerin erişilebilirlik kaygısı taşımaması için Mimar Sinan’ın eserlerinden yola çıkarak kentsel mekânların ve ulaşım araçlarının tasarımında farkındalık oluşturduklarını, Gündüzlü Yaşam Merkezlerine kolay ulaşım için erişilebilirliğin önemli olduğunu, bilgi çağında erişilebilirliğin dijital dönüşümü gerekli kıldığını, bunun farkında olarak Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin himayesinde Dijital Dönüşüm sempozyumu gerçekleştirdiklerini” belirtti. Uzm. Dr. Orhan KOÇ; “Erişilebilirse Hepimizindir” diyerek konuşmasını tamamladı.