…
10 Ağustos 2014, Pazar

Türkiye’de Engelliler İçin Erişilebilirlik Algısı Araştırması Hazırlık Çalıştayı Yapıldı



Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından toplumun erişilebilirlikle ilgili bilgi ve bilinç düzeyinin araştırılması için yapılacak olan “Türkiye’de Engelliler İçin Erişilebilirlik Algısı Araştırması” için düzenlenen Hazırlık Çalıştayı 11 Ağustos 2014 tarihinde Ankara Bilkent Otel ve Konferans Merkezi’nde yapıldı.
 
Toplumun erişilebilirlikle ilgili bilgi ve bilinç düzeyinin incelenmesini amaçlayan “Türkiye’de Engelliler İçin Erişilebilirlik Algısı Araştırması”, toplumda erişilebilirlik konusuna dikkat çekilmesini, farkındalığın artırılmasını ve araştırma sonrasında yapılacak çalışmaların planlanmasına yönelik veri elde edilmesini de hedefliyor. Araştırma kapsamında, Türkiye genelini temsil eden 5000 hanedeki 18 yaş üstü kişilere erişilebilirlik konusunda algılarını ölçecek sorular sorulacak.
 
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan araştırma ile mevzuatın ve erişilebilirlik standartlarının uygulanmasında yaşanan aksaklıkların çözümü için toplumsal bilgi ve bilinç düzeyi ile ilgiye ilişkin veriler elde edilecek. Söz konusu veriler ışığında, erişilebilirlik alanında alınması gerekli tedbirler konusunda bilimsel bilgi edinilecek. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü araştırma sonucunda elde edilecek veri ile erişilebilirliğin artırılmasını sağlayacak sosyal politikaların geliştirilmesini hedefliyor.
 
“Türkiye’de Engelliler İçin Erişilebilirlik Algısı Araştırması” için düzenlenen Hazırlık Çalıştayı’na Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakanlık Müşaviri Kenan Önalan ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi katıldı. Çalıştayın açılış ve proje tanıtım konuşmalarını Erişilebilirlik Daire Başkanı Dr. Deniz Çağlayan Gümüş ile Proje Yürütücüsü Y. Doç. Dr. Ebru Çoban Öztürk ve Proje Danışmanı Doç. Dr. Nihal Mamatoğlu gerçekleştirdi. Toplantıya ayrıca çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve akademisyen katıldı.
 
Açılış ve proje tanıtım konuşmalarının ardından Çalıştaya katılanlarla birlikte araştırmadan beklentiler ve hedeflenen sonuçlar üzerine genel bir tartışma yapıldı. Verilen aranın ardından araştırmada uygulanacak soru havuzu ele alınarak, araştırma soruları üzerine görüş ve önerilerin alınmasına başlandı. Öğle arası sonrasında “Mevzuat Farkındalığı ve Erişilebilirlik Algısı” ile “Kentsel Mekan Algısı” üzerine odaklanan soru havuzu üzerine tartışmalarla Çalıştay ortak sonuçların belirlenmesi sonrasında sona erdi.


$(document).ready(function() { $("a[rel=54217ff3369dc309443bb81a]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });