…
07 Ocak 2020, Salı Ankara, TÜRKİYE

Türkiye 2020 Yılında Engelli ve Yaşlı Bakım Kalitesinde Öncü Ülke


Engelli, yaşlı ve bakıma ihtiyacı olan bireylere bakım ve rehabilitasyon hizmeti veren kamu ve özel tüm kuruluşlar 2020 yılı itibariyle Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından her yıl düzenli bir şekilde yerinde kalite değerlendirmesine tabi tutulacak.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından imzalanarak yürürlüğe giren “Engelli ve Yaşlı Bakım Hizmetlerinde Kalitenin Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönergeile tüm kuruluşlar kalite değerlendirmesine tabi tutularak her kuruluşun kalite açısından puanlandırılması sağlanacak.

Engelli ve yaşlı bakımında kalitenin değerlendirilmesinde kullanılacak bakım hizmetleri kalite standartları Türkiye’ye özgün olarak geliştirildi. Ülkemizde bakım hizmetlerinin kalitesinin değerlendirilmesinin kriterleri oluşturuldu.  Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, akademisyenler, alan uzmanları ile saha çalışanlarının katılım ve desteği ile uluslararası gelişmeler de incelenerek hazırlanan “Bakım Hizmetlerinde Kalite Standartları” bu alanda bir ilk olmakla birlikte; kaliteli hizmet sunumunun güvencesi açısından büyük önem arz ediyor.

Kalite Standartları Bakım Kuruluşları için Belirleyici Olacak

Söz konusu standartlar; her yaşta engelli, yaşlı ve bakıma ihtiyacı olan bireylere bakım ve rehabilitasyon hizmeti sunan resmi ve özel gündüz yaşam merkezleri, bakım merkezi, bakım ve rehabilitasyon merkezi, huzurevi, huzurevi yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezi ile bu kuruluşlara bağlı ek ünite, ek birimler ve evde bakıma destek hizmetlerini kapsıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde Aralık 2019 itibariyle toplam 1.028 bakım kuruluşu mevcut.

Tüm bakım kuruluşlarında verilen hizmetlerin kalitesinin artırılması suretiyle başarılı kuruluşların teşvik edileceği bu sistemde artık bakım kuruluşları, kalite açısından sınıflandırılıyor. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü geliştireceği elektronik ve web tabanlı yazılım sistemleri ile de bakım süreçlerini daha sağlıklı yöneterek sektörü doğru yönlendirebilecek.  Ayrıca gerçekleştirilecek eğitim ve rehberliklerle; bakım kalitesinin kurumsal ve ülke düzeyinde artırılması hedefleniyor. 

Bakım Turizmine Büyük Katkı

Ülkemizde engelli ve yaşlı bakım hizmet sektörüne yönelik bilimsel ve kaliteyi artırıcı bir mevzuatın hayata geçirilmesi; orta ve uzun vadede hizmetlerde standardizasyonu sağlayacağı gibi kaliteli hizmeti, rekabetçi bir ortamda en önemli araç haline getiriyor.

Bu haliyle standartlar, uluslararası anlamda Dünya Sağlık Örgütü tarafından da önemli başlıkları içeriyor. Ayrıca uluslararası alanda da kabul gören bu çalışma, önümüzdeki süreçte “Engelli ve ileri yaşlı Bakım Turizmi”nde sağlayacağı katma değer ile bu alanda talep artırıcı ve var olan arzın daha doğru yönlendirilmesi açısından, potansiyel ivmenin oluşmasına büyük bir katkı sağlaması söz konusu.