…
…
29 Haziran 2020, Pazartesi Ankara, TÜRKİYE

Türk İşaret Dili Bilim ve Onay Kurulu Toplandı


Türk İşaret Dili Bilim ve Onay Kurulu (TİDBO) 24.06.2020 tarihinde; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Söğütözü yerleşkesinde Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde toplandı.
Kurul toplantısına; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, Genel Müdür Yardımcısı Faik YILDIRIM, Daire Başkanı Hulusi Armağan YILDIRIM, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nden Daire Başkanı Esat TEKTAŞ, Dr. Öğr. Üyesi Yeliz ÇELEN, işaret dili alanında yaptığı akademik çalışmalarla tanınan Ankara Üniversitesinden Dr. Bahtiyar MAKAROĞLU, Koç Üniversitesinden Öğr. Gör. Hasan DİKYUVA, Türkiye Sağırlar Milli Federasyonu’ndan Başkan Yardımcısı Bülent TEKİN ve Türk işaret dili sorumlusu Burcu PİŞKİN kurul üyesi olarak katılım sağladılar.

Toplantıda; Türk işaret dili ve işaret dili tercümanlığı alanında yapılan çalışmalar, Türk işaret dili tercümanı kadrolarına atama yapılması hususu, Türk işaret dilinin yaygınlaştırılması ve öğretilmesine yönelik mevcut uygulamalar, bu konuda ihtiyaç duyulan düzenlemeler, Türk işaret dili öğretilmesi ile Türk işaret dili tercümanlığı ve öğreticiliğine yönelik kurs programları, Türk işaret dili yeterlilik sınavları hakkında sorunlar ve çözüm önerileri gündeme alındı.

İşaret diline yönelik çalışmalar adına önemli bir adım olan Türk İşaret Dili Bilim ve Onay Kurulu (TİDBO)’nun toplanması, tercümanların yeterliliklerinin tespiti, işitme engelli bireylerin nitelikli tercümanlardan hizmet alması noktasında son derece önemli bir gelişmedir. Kurul işaret dili çalışmalarına yönelik kararlar alarak sona erdi.