…
09 Kasım 2018, Cuma Ankara, TÜRKİYE

“Toplu Taşıma Araçlarının Erişilebilirliği” Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 81 ilde Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonlarında görev yapan teknik personele yönelik bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Ankara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi'nde (ÇASGEM) gerçekleştirilen toplantını açılışında Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürü Dr. Halil İbrahim ÇETİN ve Türk Standartları Enstitüsü Genel Sekreteri Aykut KIRBAŞ konuşma yaptı.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ konuşmasında; Engelli ve yaşlıların erişilebilirlik sorunlarının çözüme kavuşturulması amacıyla düzenlenen toplantının anlamlı bir buluşmaya sahne olduğunu, modern toplumlarda engelsiz bir yaşam alanının meydana getirilmesinde katılımcı kuruluşlara büyük görevler düştüğünü belirleterek, her insanın farklı etkenlerle (trafik kazası, sağlık problemleri, savaş) engelli bireylere dönüşebileceğini bu nedenle birey ve toplum nezdinde empatinin gelişmesi gerektiğini vurguladı. Teknolojik gelişmenin çok hızlı gerçekleştiğini bazı üretici firmaların bu hassasiyetle toplu taşıtlarda gerekli tasarımları gerçekleştirdiğini ifade eden Dr. Orhan Koç, teknolojik ve dijital dönüşümün engelli ve yaşlılar için fırsata dönüştürülmesinin zorunluluğundan söz etti. Engelli ve yaşlı bireylerin hayata tutunması açısından yeteneklerinin keşfedilmesi ve geliştirilmesinin yaşamlarını büyük ölçüde kolaylaştıracağını söyledi. Erişilebilirlikle ilgili tasarım çalışmalarında kent estetiğinin gözetilmesinin önemli olduğunu ve mimarı altyapının bu ihtiyaca dönük olması gerektiğini kaydetti. Katılımcıların sahada farkındalık oluşturabilecek etkinliklerde bulunacağını belirterek, davetlilere teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Dairesi Başkan V. Dr.Deniz ÇAĞLAYAN GÜMÜŞ tarafından Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyon çalışmalarına ilişkin bilgilendirme yapıldı. Programa Türk Standartları Enstitüsü yetkilileri tarafından araçlar için erişilebilirlik mevzuatı ve Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formları “Ek III: Toplu Taşıma Araçları İçin Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formu I. Sürücü Koltuğuna İlave Olarak Sekizden Fazla Koltuğu Bulunan ve Yolcu Taşımak Amacıyla Kullanılan Araçlar” ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

Toplantının öğlenden sonraki oturumunda KARSAN tarafından otobüs ve minibüslerde yapılan erişilebilirlik düzenlemeleri ile ilgili “Tasarımda ve üretimde erişilebilirlik” konulu bir sunum gerçekleştirildi. Bir diğer sunum ise “Kullanımdaki Araçlara Erişilebilirlik Uygulaması” konusunda yapıldı. Türk Standartları Enstitüsü yetkilileri tarafından Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından toplantı için temin edilen belediye otobüsleri üzerinde Ek III: Toplu Taşıma Araçları İçin Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formu I. Sürücü Koltuğuna İlave Olarak Sekizden Fazla Koltuğu Bulunan ve Yolcu Taşımak Amacıyla Kullanılan Araçlar formu kullanılarak mevcut durum tespiti uygulaması gerçekleştirildi.