…
…
…
…
05 Temmuz 2019, Cuma Ankara, TÜRKİYE

Timothy Lomas İle ‘Ben Buradayım’ Sanat Atölyesi Projesi Start Aldı


Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı himayesinde hayata geçirilen, "Timothy Lomas ile Ben Buradayım Sanat Atölyesi Projesi" ile Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı kuruluşlarda korunma ve bakım altında bulunan hafif zihinsel engelli ve down sendromlu bireyler sanatla buluşuyor.

Uluslararası sanat eğitimcisi, Küresel Çocuk Sanat Programının Başkanı ve eş kurucusu olan ABD’li ressam, fotoğrafçı, seramik sanatçısı Timothy Lomas; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı kuruluşlarda özel gereksinimli engelli bireylerle bir dizi sanat atölyesi gerçekleştiriyor.

Türk Çocukları Eğitim Vakfı ve Amerika Birleşik Devletleri Ankara Büyükelçiliği tarafından finanse edilen hibe programı kapsamında `Timothy Lomas ile Ben Buradayım Sanat Atölyesi' projesinin hedef kitlesini Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı kuruluşlarda korunma ve bakım altında bulunan hafif mental rental retardasyonlu ve Down sendromlu engelli bireyler oluşturuyor.

Proje kapsamında ABD’li ressam ve sanat terapi uzmanı Timothy Lomas’ın 01-22 Temmuz 2019 tarihleri arasında bakım ve rehabilitasyon merkezleri/özel engelli bakım merkezlerinde resim atölyesi çalışması  planlandı.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı himayesinde hayata geçirilen, "Timothy Lomas ile Ben Buradayım Sanat Atölyesi Projesi" ile Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı kuruluşlarda korunma ve bakım altında bulunan hafif zihinsel engelli ve down sendromlu bireyler sanatla buluşuyor. Türkiye'de 2011, 2012 ve 2013 yıllarında da uygulanan proje, engelli bireylerin duygularını, düşüncelerini, iç dünyalarını renklerle, biçimlerle, çizgilerle bir oyun atmosferi içinde ifade etmelerini sağlamayı amaçlıyor.

“Ben Buradayım” projesi bir anlamda sanatın iyileştirici gücüyle terapi projesidir. Engelli bireylerin kendileri olabilecekleri, kendileri ile özdeş görebilecekleri, kendilerini yapay olmaksızın, zorlamasız ve katıksız ifade edebilecekleri bir alan oluşturmak, kişinin kendiyle dertleşir gibi, gizlerini kendisiyle paylaşır gibi anlatmasını sağlamak hedeflenmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda yapılan çalışmalarla sanat dalıyla ilgili teknik özellikler ve belli oranda bilgiler engellileri zorlamadan, sıkmadan sezdirmeden onların hem keyif alacakları hem de kendilerini ifade edebilecekleri bir ortam sağlanmaya çalışılacaktır.

Bakım ve rehabilitasyon merkezleri/özel engelli bakım merkezlerinde başlatılan Proje  bu yıl ilk önce Ankara Şereflikoçhisar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi resim atölyesinde  1-2-3 Temmuz 2019 tarihleri arasında uygulandı. Merkezde hizmet alan engelliler, Amerikalı Sanat Eğitmeni Timothy Lomas'ın verdiği eğitim ile farklı resim teknikleriyle becerilerini geliştirdi. Üç gün süren eğitim ile hayallerini resme yansıtan engellilerin kuru ve sulu boyalarla hazırladığı resimler kurumun bahçesinde sergilenmesi, 4 Temmuz 2009’da Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Önal İNALTEKİN  ve Engelli Bakım Hizmetleri Daire Başkanı Hulusi Armağan YILDIRIM’ın katılımı ile gerçekleştirildi.

Amerikalı Sanat Eğitmeni Timothy Lomas, 22 Temmuz'da sona erecek Şereflikoçhisar'daki uygulamanın ardından Kütahya, Uşak, Milas ve Fethiye'de de korunma ve bakım altındaki zihinsel engelli ve down sendromlu bireylere eğitim verecek.