Tazelenme Üniversiteleri Çalıştayı “Tazelenme Üniversiteleri Programlarının Sistematik Bir Hale Getirilmesi ve Kurumsallaşması” Temasıyla Yapıldı
60+ Tazelenme Üniversiteleri Projesinin ülkemizdeki kurucusu olan ve proje haklarını Bakanlığımıza devreden Akdeniz Üniversitesi ile Genel Müdürlüğümüz işbirliğinde “Tazelenme Üniversiteleri Programlarının Sistematik Bir Hale Getirilmesi Ve Kurumsallaşmasına Yönelik Çalıştay 20/21 Kasım 2024 tarihlerinde Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Seminer Salonunda (Gerontoloji Binası) Bakanlığımız Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Tazelenme Üniversiteleri temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çalıştaya Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Yasin AKAR ile Sosyal Ve Ekonomik Hayata Katılım Dairesinden ilgili personelin yanında 22 Tazelenme Üniversitesinden 33 akademisyen katılım sağlamıştır.
Çalıştayın ilk günü sabah programında yer alan açılış etkinlikleri “XI. Uluslararası Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Sempozyumu (20-21-22 Kasım 2024) Gerontolojik ve Geriatrik Perspektiften Yaşlanma” sempozyumu ile ortak yapılmıştır. Bu kapsamda Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Korkmaz YAYLAGÜL, Tazenlenme Üniversiteleri Kurucusu Prof. Dr. İsmail TUFAN, Dekan Prof. Dr. Aygen YILMAZ, Aile ve Hizmetler İl Müdürü Galip SÖKMEN ve Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Yasin AKAR birer açılış konuşması gerçekleştirmiştir.
EYHGM Genel Müdürü Dr. Yasin AKAR Çalıştayın açılış konuşmasında; Ülkemizde yaşlı nüfusun artmaya devam ettiğini belirterek Bakanlığın bu doğrultuda yaşlılara yönelik kurum bakımı hizmetleri yanında evde bakım, gündüz hizmetleri, aktif yaşlanma ve sosyal hayata katılım gibi birçok çalışma içerisinde olduğunu belirtmiştir. Bu kapsamda aktif yaşlanma, sosyal hayata katılım ve yaşam boyu öğrenme konularında destekleyici ve yenilikçi bir uygulama olan Tazelenme Üniversitelerini çok önemsediklerini ve ülke çapında yaygınlaştırmaya devam ettiklerini belirterek, Tazelenme Üniversitesi çalışmalarını yürüten üniversite temsilcilerine Bakanlık adına Teşekkür Belgelerini takdim etmiştir.
Uluslararası literatürde üçüncü yaş üniversitesi olarak bilinen, ülkemizde ise ağırlıklı olarak Bakanlığımız tarafından üniversitelerle yapılan protokollerle Tazelenme Üniversiteleri ismiyle yaygınlaştırılan programlar yaşlı bireylere yönelik aktif yaşlanma ve hayat boyu öğrenme çalışmaları açısından büyük katkılar sağlamaktadır.
Bakanlığımızla işbirliği halinde 24 Tazelenme Üniversitesi bulunmakta olup bunların 16'sı aktif olarak eğitim vermekte, 8'i ise önümüzdeki dönemlerde eğitime başlamak üzere hazırlıklarını sürdürmektedir. Bugüne kadar Tazelenme Üniversiteleri’nden 6 bin 320 kişi eğitim görmüştür. Yeni açılan programlarla bu sayılar artmaktadır.
Çalıştaya Katılan Tazelenme Üniversiteleri
- Akdeniz Üniversitesi
- Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
- Anadolu Üniversitesi
- Girne Üniversitesi
- Malatya Turgut Özal Üniversitesi
- Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Muş Alparslan Üniversitesi
- Yozgat Bozok Üniversitesi
- Mersin Üniversitesi
- Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Çanakkale 18 Mart Üniversitesi
- Batman Üniversitesi
- Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Balıkesir Üniversitesi
- Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Dokuz Eylül Üniversitesi
- Erzurum Teknik Üniversitesi
- Şırnak Üniversitesi