…
24 Şubat 2015, Salı

Sağır Toplumu Medya, Kültür ve Sanata Erişim İçin Biraraya Geldi



 

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü işbirliğiyle Sesli Betimleme Derneği tarafından organize edilen ve işitme engelli bireylerin kültür ve sanat organizasyon ve yayınlarına ve medyaya erişiminin ele alındığı “Sağır Toplumda Medya, Kültür ve Sanata Erişim Paneli” 21 Ocak 2015 Cumartesi Ankara 75.Yıl Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
 
Çok sayıda işitme engelli birey ve işaret dili uzmanının katıldığı Panelin açılışını Sesli Betimleme Derneği adına Dernek Başkanı Kenan ÖNALAN gerçekleştirdi. Panelin açılış konuşmalarını Ankara Milletvekili Tülay SELAMOĞLU, İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya GÜVEN ve Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hulusi Armağan YILDIRIM yaptı. Panelin açılışında ayrıca Sağır Toplumu adına İşaret Dili Çevirmeni Hasan Hüseyin KORKMAZ bir sunum yaptı.
 “Engellilik Siyaset Üstü Bir Alan”
 
Panelin açılış konuşmalarını gerçekleştiren Ankara Milletvekili Tülay SELAMOĞLU ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya GÜVEN, işitme engelliler ile esasında engelli bireylerin ihtiyaç ve taleplerinin siyaset üstü konular olduğunu vurgulayarak, bu konuda iktidar ve muhalefetin uzlaşı içinde çalışmalar yapabildiklerine dikkat çekti. İşitme engelli bireylerin özellikle işaret dili konusunda var olan yasaklamanın yakın geçmiş dönemde kaldırılmasıyla bu alanda olumlu adımlar atılması konusunda yol alınabilmeye başlandığını vurgulayan milletvekilleri, bu alandaki dönüşümün herkesi kucaklayarak hızlı bir şekilde atılması için çalışmaları işbirliği içerisinde sürdüreceklerini belirttiler.
 “Türk İşaret Dili Sisteminin Kurulmasına Büyük Önem Veriyoruz”
 
Panelin açılışında konuşan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hulusi Armağan YILDIRIM ise konuşmasında engelli bireylere yönelik özellikle son 10 yılda çok önemli hizmet ve çalışmalara imza atıldığını vurgulayarak, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak engellilerin kültür, sanat ve bilgiye erişimlerinin sağlanması ve bu konuda her türlü düzenlemenin gerçekleştirilmesinde diğer tüm kurumlara öncü olmaya çalışıyoruz” dedi. Bakanlık olarak Türkiye’de ilk kez işaret dili tercümanı istihdam eden resmi devlet kurumu olduklarını vurgulayan YILDIRIM, bu alanda özellikle Türk İşaret Dili sisteminin belirlenmesindeki çalışmalara büyük önem atfettiklerini belirtti. Konuşma çerçevesinde özellikle yakın dönemde Türkiye Radyo Televizyonu (TRT) bünyesinde engellilerin erişilebilirliği çalışmalarının geliştirilmesi konusundaki çalışmalara öncülük eden Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak ÇİFTÇİ’ye de çalışmalarından ötürü teşekkürlerini ileten işitme engelli bireyler ve dernek yetkilileri, çalışmalarından ötürü kendisine iletilmek üzere Genel Müdür Yardımcısı YILDIRIM’a plaket de takdim etti.
 “Bir Hayalimiz Var: ‘Herkes İle Birlikte, Herkes Gibi Anlayabilmek’ ”
 
Panelin açılışını Sesli Betimleme Derneği adına yapan Dernek Başkanı Kenan ÖNALAN, sesli betimleme ismiyle görme engelliler ile başlayan mücadelelerinin esasında “engelsiz erişim” hedefini temel aldığını vurgulayarak, “Biz Dernek olarak sesli betimleme ile görme engelliler için görsel öğelerin erişilebilir hale getirilmesi için çalışmaya başladık. Ancak çalışmalarımız sürerken işitme engelli arkadaşlarımızın da işitsel öğelerin erişilebilir hale getirilmesi konusunda çalışma yapılmasına ihtiyaç duyduklarını gördük. Böylece önce altyazı çalışmaları ile sonrasında bunun da yeterli olmaması üzerine işaret dilini de ekleyerek çalışmalarımızı işitme engelliler için yeniden dizayn ettik. Bugün görsel ve işitsel öğelerin görme ve işitme engelliler için erişilebilir hale getirilmesi için çalışan öncü bir dernek olarak bilinen Sesli Betimleme Derneğimiz, sayıları artık yüzleri aşan televizyon dizileri, sinema eserleri, tiyatro, seminer, panel ve müze gibi her türlü görsel öğe içeren yayın ve organizasyon ile her türlü sese konuşmaya dayalı işitsel yayın ve organizasyonun görme ve işitme engeliler için erişilebilir hale getirilmesi amacıyla hizmet veriyor. Ancak bizim mücadelemiz daha bitmedi. Bizim bir hayalimiz var “Herkes ile birlikte, herkes gibi anlayabilmek” istiyoruz. Onun için bu mücadele yayınlanan her türlü eserin erişilebilir hale gelmesi hedefine ulaşasıya kadar devam edecek” şeklinde konuştu.
Panel çerçevesinde işitme engelli bireylerin kültür-sanat organizasyon ve yayınları, medyaya erişimlerinin sağlanmasında işaret dili ve altyazı erişiminin nasıl olması gerektiği, işaret dili ve altyazı eğitimi ile medya, kültür ve sanatta işaret dili ve altyazının gerekliliği konusunda uzman görüş ve bilgileri aktarıldı. İşitme engelli katılımcıların yoğun katılımı ile gerçekleştirilen Panel sonunda soru, düşünce, görüş, öneri ve şikâyetler değerlendirildiği bir çalışma ile ayrıca bir de anket uygulaması yapıldı.
$(document).ready(function() { $("a[rel=54ed7e8a369dc5ffbcde6e69]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });