…
20 Mayıs 2019, Pazartesi Ankara, TÜRKİYE

Peyzaj Mimarlarına Erişilebilirlik Eğitim Semineri Düzenlendi


T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Dairesi Başkanlığı tarafından, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası işbirliğinde, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ve İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri ile peyzaj mimarlarına yönelik Erişilebilirlik Semineri gerçekleştirildi.


TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nda gerçekleştirilen seminerde; Erişilebilirlik Daire Başkanı Dr. Deniz ÇAĞLAYAN GÜMÜŞ, Peyzaj Y. Mimarı Gamze FEYZİOĞLU, Peyzaj Mimarı Ayşegül BADUR ve Şehir Plancısı Tuba SAYAN tarafından katılımcılara erişilebilirliğin önemi, erişilebilirlik mevzuatı, farklı engel gruplarında yer alan kişilerin yapılı çevredeki gereksinimleri ve yapılması gerekenler, erişilebilirlik açık alan düzenlemeleri ve çocuk rehberi, hissedilebilir yürüme yüzeyi işaretleri uygulama esasları, uygulama proje örnekleri konu başlıklarında sunumlar yapıldı.


“Erişilebilirlik Semineri” kapsamında katılımcılara projelerde ve uygulamalarda peyzaj projelerinin hazırlanmasında ve uygulamalar sırasında uyulması gereken erişilebilirlik ölçütleri aktarılarak, özellikle kentsel açık alanlarda erişilebilirliğin sağlanmasına yönelik bilgilendirme yapılmıştır.


Seminer, katılımcıların gruplar halinde Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formları Genelgesi ekinde yer alan formları kullanarak kaldırımlar, yaya geçitleri ve parklarda mevcut durum tespiti uygulaması yapmaları ve her grubun tespit çalışması sonuçlarını ve çözüm önerilerini sunmalarıyla sona erdi.