…
27 Aralık 2015, Pazar

Parlayan Güneşler Konferansı


 

 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı İHH ve Lübnan merkezli Al Amal Kalkınma ve Sosyal Yardım Vakfı işbirliğinde düzenlenen Amal 1. Engellilik Konferansı “Parlayan Güneşler” temasıyla 25-26 Aralık 2015 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştiriliyor.
  Konferansın açılışına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adına Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı F. Bülent Yıldırım ve Al Amal Kalkınma ve Sosyal Yardım Vakfı Başkanı ve Lübnan Meclis Üyesi Imad Al-Hout ile Lübnan Sosyal İşler Bakanlığı yetkilileri katıldı.
“Alemin Özü”
Konferansın açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, engellilerin "alemin özü" olduklarını ifade ederek, Kur'an-ı Kerim'de, hem Fetih hem de Nur surelerinde "köre güçlük yoktur, topala güçlük yoktur, hastaya güçlük yoktur" denildiğini anlattı. Allah'ın farklı suretlerde, şekillerde yarattığı engellilerin "alemin özü" olduğunu ve içlerinde nasıl bir cevher taşıdıklarını anlayabilmek için onların dünyasına girilmesi gerektiğini dile getiren Çiftçi, şunları kaydetti: "Bu dünyaya girmeden, biz aciz kullar olarak sadece insanların dış görünüşleriyle veya yaratılış biçimleriyle değerlendirecek olursak emin olun çok şey kaybederiz. Çünkü aklımız, Allah'ın insanları hangi hikmetle, hangi mucize için yarattığını idrak edebilecek kadar kuvvetli değil. Bize o kadar yetki verilmemiştir. Biz acizane bu insanlarımızı çok kısır kanunlarla veya benzer şeylerle kısıtlamaya, tanımlamaya çalışıyoruz. Halbuki en güzel tanımı Rabbimiz yapmıştır. Onları yaratma sebebi bellidir. Hikmeti bellidir. Dolayısıyla bu hikmetin dışında onları değişik kanunlarla veya belirli mevzuatlarla çerçeveler altına almak bence onlara yapılan en büyük zulümdür."
“Engellilik evrensel bir konu”
Engelliliğin, toplumu ilgilendiren bir alan olduğunu ve artık evrensel bir konu haline geldiğini belirten Çiftçi, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ülkemizde nüfusun 12,29'unu engelliler oluşturuyor ve bu yaklaşık 8,5 milyona tekabül ediyor. 2009 yılında BM İnsan Hakları Sözleşmesi'ni imzaladık. Engelliliğin sebebi, niteliği, vesilesi ne olursa olsun engelli kişiler de engelli olmayan kişiler de aynı temel haklara sahiptir. Bu hakların başında ve hepsinden önce insan olma, insan onuruna yaraşır bir yaşama hakkı gelir. Herkesin onurlu bir yaşama hakkı olduğuna göre, bu çerçevede engelli kişilerin, toplumsal yaşamın her alanında tam ve etkin katılımı, uygun sosyal destekler sağlanarak karar alma mekanizmalarında yer almaları sağlanmalıdır.
" Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, engellilerin istihdamda önemli oranda artış sağladığını ifade ederek, işverenlere sağlanan teşviklerin artırıldığını, engelli çalışanlara vergi indirimleri sağlandığını anlattı. Engelli bireylerin kamuda memur olabilmeleri için durumlarına uygun özel düzenlemelerin yapıldığı ayrı bir sınav sistemi geliştirildiğini ve bu şekilde 42 bini aşkın engellinin memur olarak atandığını aktaran Çiftçi, ayrıca engelli bireylere yönelik farklı istihdam modellerinin uygulanmaya başlandığını söyledi.

$(document).ready(function() { $("a[rel=5680f69b369dc5dd28c8467c]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });