…
03 Eylül 2019, Salı Osmaniye, TÜRKİYE

Osmaniye’de Gündüz Bakım Hizmeti Alan Melike Yazıcı 2020 Tokyo Paralimpik Olimpiyat Oyunları Türkiye Seçmelerine Hazırlanıyor


Osmaniye’de Gündüz Bakım Hizmetinden faydalanan zihinsel ve bedensel engelli Melike YAZICI’nın hedefi “2020 Tokyo Paralimpik Olimpiyat oyunlarında ay-yıldızlı bayrağımızı göklerde dalgalandırmak ve milli formayı giyerek Türkiye'yi temsil etmek.”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Gündüz Bakım Merkezi hizmeti başladığı günden bugüne  binlerce zihinsel ve bedensel engelliye  umut ışığı oldu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK’un, “Bu Yıl 81 İlde Gündüz Bakım Merkezi açmayı hedefliyoruz, 38 İlde, 52 merkezde gündüz bakım hizmeti sunuyoruz. Gündüz bakım hizmetlerimiz çerçevesinde, ailesi yanında bakılan engelli çocuklarımız servislerle sabah evlerinden alınarak, merkezlerimize götürülüyor.” açıklamasıyla dikkatleri çeken Gündüz Bakım Hizmetiyle ilgili Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ; engelli ve yaşlılara yönelik evde bakım ve gündüz hizmet modelleri geliştirdiklerini ifade etmişti.

Gündüzlü Bakım Merkezlerinde verilen hizmetlerin umut ışığı olduğu zihinsel ve bedensel engelli gençlerden Melike YAZICI’nın hikâyesi göz yaşartıcı.

Küçük yaşta yüksek ateş nedeniyle geçirdiği havale sonucu vücudunun sağ tarafı kısmi felçli, ayrıca hafif düzeyli zihinsel engelli 25 yaşındaki Melike YAZICI, başarıdan başarıya koşuyor.

Osmaniye’de yaşayan 25 yaşındaki Melike’nin kaderi, 2010 yılında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Celalettin Cerrah Bakım Rehabilitasyon Aile Danışma Merkezine başvurmasıyla değişti.

Merkezin uzman spor eğitmenleri Melike’deki spora yatkınlıktaki kabiliyeti keşfetmelerinden sonra, Melikeyle e birlikte özel bir çalışma başlatıldı.

Çoğu kişi ve çevre tarafından engellerinden dolayı başarısız olunacağına inanılan Melike, azmi ve merkez çalışanlarının çabasıyla ard arda başarılara imza attı.

Türkiye Özel Sporcular Federasyonunca düzenlenen müsabakalara katılan Melike YAZICI, atletizmde 2013, 2014, 2015, 2018'de bölgesel birincilikler elde ederken, 2015'te 1500 metrede de Türkiye üçüncüsü oldu.

Bu başarısı nedeniyle aynı yıl düzenlenecek dünya şampiyonası için milli takım aday kadrosuna çağrılan Melike YAZICI, büyük bir şansızlık eseri kampa katılmasına 15 gün kala apandisit rahatsızlığı yaşayarak ameliyat edildi.

Ameliyat nedeniyle fiziki durumu gözetilerek bir süre branş değişikliğiyle masa tenisine yönlendirilen Melike, 2016'da katıldığı şampiyonada Türkiye birincisi oldu.  

‘Gerçekçi ol İmkansızı iste’ sözü Melike YAZICI’yı tanımlıyor. Osmaniye'de yaşayan 25 yaşındaki zihinsel ve bedensel engelli Melike YAZICI için hedef; atletizm ve masa tenisindeki Türkiye başarılarının ardından milli forma giyebilmek .

Bu amacını gerçekleştirebilmek için Melike, 2020 Tokyo ‘Paralimpik Olimpiyat Oyunları’na katılacak aday kişilerin belirleneceği Türkiye şampiyonası için haftanın 5 günü günde 2 saat merkezde görevli beden eğitimi öğretmeni gözetiminde çalışıyor.

Vali Celalettin Cerrah Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'ne gelmesiyle hayatının akışının değiştiğini, Merkez sayesinde yaklaşık 9 yıldır spor yaptığını ve birçok dereceleri olduğunu ifade eden Melike, "Spor yapmak gurur verici. Ben spor yaptığım zaman kendimi rahat ve huzurlu hissediyorum. Spor beni yaşama bağlıyor, mutlu oluyorum, spor sayesinde engelleri aşabiliyorum”  diyor.

Kendisine spor yapma imkânı sağlanması nedeniyle Osmaniye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü yetkililerine teşekkür eden Melike Yazıcı, atletizm ve masa tenisindeki başarısını milli forma ile taçlandırmak istediğini, hedefi “2020 Tokyo Paralimpik Olimpiyat oyunlarında ay-yıldızlı bayrağımızı göklerde dalgalandırmak ve milli formayı giyerek Türkiye'yi temsil etmek.” olduğunu belirtiyor.