…
22 Haziran 2014, Pazar

Ortopedik Hazır Ve Ismarlama Ortez Protez Teknik El Kitabı Hazırlanıyor


​Sağlık Uygulama Tebliği’nde yer alan ortopedik hazır ve ısmarlama protez ve ortezler hakkında teknik bir rehber kitap hazırlamak üzere konunun tarafları ile alanda hizmet sunan, konusunda uzmanlaşmış kişilerin katılımıyla gerçekleştirilen “Ortopedik Hazır Ve Ismarlama Ortez Protez Teknik El Kitabı Çalıştayı” Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi’nin katılımlarıyla 23 Haziran 2014 tarihinde Ankara’da düzenlendi.
 
Çalıştayın açılışında konuşan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, konuşmasında “Engelli bireylerin yaşamlarının adeta birer parçası olan ortez, protezler ve yardımcı araç gereçler engelli bireyin hareket yeteneğini artıran ve günlük yaşamlarında onları destekleyen önemli gereksinimler... Uygun ortez protezle desteklenmiş birey,  daha üretken ve bağımsız bireyler olarak sosyal yaşam içinde daha çok yer alabiliyor. Böylesi önemli araçların üretimi ve dağıtımında bir yandan tüm engel gruplarının, diğer yandan da her engelli bireyin gereksinimlerinin özel olarak dikkate alınması gerekiyor. Daha önce yapmış olduğumuz değerlendirme toplantılarında ortez ve proteslere yönelik bu tür bir rehbere ihtiyaç duyulduğu ortaya çıkmıştı. Biz de Bakanlık olarak ortez protezler konusunda daha etkin olabilmek, kullanıcıların yaşadığı sorunların çözümüne daha fazla katkı sunabilmek amacıyla bu yıl başlarında yapılan Kanun değişikliği ile Sağlık Uygulama Tebliği Komisyonuna dahil olduk. Böylece hem yararlanıcılar hem de uygulayıcılar boyutunda sorunların giderilmesini amaçladık. Her engel grubuna ve yaşa göre kullanıcının yetenek ve kapasitesini en üst düzeye çıkaracak; güvenli, emniyetli, rahat ve etkin kullanılacak şekilde protez ve ortezlerin reçetelendirilmesi, uygulanması, alanda yaşanan gelişmelerin takip edilmesi açısından alanda hizmet sunan profesyonellere rehber olmak üzere hazırlamak istediğimiz Ortopedik Hazır Ve Ismarlama Ortez Protez Teknik El Kitabı bu alanda hızla gelişmekte ve karmaşıklaşmakta olan bilgi ve teknolojinin de yakalanmasını sağlayacak” dedi.
 
Önemli bir ihtiyaçtan yola çıktıklarını belirten Çiftçi, “Günümüz koşullarına ve teknolojik gelişmelere paralel olarak, kişinin yaşı, engeli, fonksiyonel durumu, eğitim, iş ve sosyal durumunun gerektirdiği ihtiyaçları göz önünde tutularak, kişinin bağımsızlığını destekleyen en uygun protez ve ortezin sağlanması amacıyla, bu alanda hizmet veren profesyonellere rehber olacak Ortopedik Hazır Ve Ismarlama Ortez Protez Teknik El Kitabı alanında uzman kişilerden oluşturulan bilimsel danışma kurulunun gözetimi ve denetimi altında hazırlanacak. Kitabın içeriğinde Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında karşılanan protez ve ortezler ile eklenmesi önerilen protez ve ortezlerin isimlerinin, resimlerinin (veya tasarımlarının), parçalarının, fonksiyonlarının ve beklenen yararların yer almasını planlıyoruz” şeklinde konuştu.
 
“Ortopedik Hazır Ve Ismarlama Ortez Protez Teknik El Kitabı Çalıştayı”nda alanda uzman kişilerden gelen öneriler derlenerek, öneriler doğrultusunda kitabın içeriğinin netleştirilmesi ve en kısa zamanda çalışmalara başlanması hedefleniyor. Çalıştayda ayrıca ek olarak eklenmesi önerilen protez ve ortezlerin tespit edilmesi ve bu konuda önerilerin alınması amaçlanıyor.
 

 

$(document).ready(function() { $("a[rel=5423ed76369dc31c2cffbf91]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });