…
…
01 Temmuz 2020, Çarşamba Ankara, TÜRKİYE

Memur-Sen Konfederasyonu Engelliler Komisyonu Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Orhan Koç’u Ziyaret Etti


Memur-Sen Engelliler Komisyonu Başkan Erhan Özcan, beraberindeki heyetle birlikte Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan Koç’u Aile, Çalışma ve sosyal Hizmetler Bakanlığı Söğütözü yerleşkesinde ziyaret etti.

Engellilerle ilgili bir dizi taleplerin dile getirildiği görüşme toplantı formatında gerçekleşti.  26 Haziran 2020 tarihinde gerçekleşen görüşmeye Memur-Sen’den Engelliler Komisyonu Başkanı Erhan Özcan’la beraber, başkan yardımcısı Eşref Karaaslan, Mevzuat ve ARGE sorumlusu Filiz Eşli de katıldı.

Engelli bireylerin istihdam öncesi ve sonrasında karşılaştıkları sorunlar, sağlık kurulu raporlarının temini, ortez-protez vb. yardımcı araç gereçlerin temini, ulaşım, spor imkanlarından yararlanma ve işaret dilini kullanımda yaşanan sorunlar gibi ana başlıklar çerçevesinde uygulamaya yönelik bazı aksaklıklar da dile getirildi.

Süreli sağlık kurulu raporu olan engellilerden her hizmet için ayrı ayrı rapor talep edilmesinin mağduriyetlere sebep olduğu, bu kurulda doktorlarla beraber sosyal hizmet, eğitim, vergi, çalışma ve sosyal güvenlik gibi değişik meslek gruplarından uzmanlarında bulunması gerektiği, protez-ortez gibi sık kullanılan araç-gereçlerin tamamının devlet tarafından karşılanması ve protez alım süresinin 5 yıldan 3 yıla indirilmesi konuları dillendirilen talepler arasında yer aldı.

Ayrıca, engelli kamu görevlilerine, Diyanet İşleri Başkanlığınca koordine edilen hac ve umre organizasyonlarında kontenjan ve indirim uygulanması, kamudan emekli engellilerin derece ve kademelerine bakılmaksızın yeşil pasaport hakkından yararlandırılmaları, zihinsel engelli bireylerin kamuda istihdam oranlarının artırılması ve işaret dili araştırma merkezlerinin kurulması yönünde temenniler de iletilenler arasında yer aldı.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Orhan Koç dile getirilen taleplerin tek tek üzerinden geçerek, sıralanan pek çok talebin hali hazırda Genel Müdürlüğün gündeminde olduğunu ve ilgili kurumlarla iletişim halinde sorunların giderilmeye çalışıldığını vurguladı. Genel Müdür Koç; Memur Sen tarafından gündeme getirilen bu taleplerin karşılanmasının belli bir sürece ihtiyaç duyduğunu, bu kapsamda her türlü işbirliğine açık olduklarını, birlikte çalışma yapılmasının faydalı olacağını dile getirdi ve heyetin duyarlılık ve hassasiyeti için teşekkür etti.  

Toplantıda Sosyal ve Ekonomik Hayata Katılım Daire Başkanı Hulusi Armağan Yıldırım ve uzmanı Lütfiye Karaaslan da hazır bulundu.